Navracsics szerint akkor leszünk sikeresek az EU-ban, ha tudjuk, mit akarunk

2014. június 04. 12:37

A magyar Európa-politika fő célja a nemzeti érdekek képviselete, és ennek érdekében alapvetően a szövetségkötésre kell helyezni a hangsúlyt, de ha szükséges, a konfliktusokat is fel kell vállalni – mondta Navracsics a parlament európai ügyek bizottságának ülésén. Szerinte az EU-ban az a tagállam sikeres, amelyik tudja, mit akar, ezért Magyarországnak is világos jövőképre van szüksége.

2014. június 04. 12:37

Navracsics Tibor leendő külügyminisztert a parlament európai ügyek bizottsága is meghallgatta szerdán. A politikus arról beszélt: a nemzeti érdekek képviseletekor a szövetségkötés a hangsúlyos, de szükség esetén a konfliktusokat is fel kell vállalni. Kiemelte: az Európai Unióban csak az a tagállam lehet sikeres, amely pontosan meghatározza az érdekeit, pontos jövőképe van, és tudja, mit akar. Más országok ezt teszik, és Magyarországnak is erre van szüksége.

Navracsics hangsúlyozta: ki kell jelölni az országnak fontos uniós szakpolitikákat, amelyekben kormánytól függetlenül, konszenzust kialakítva juthatnak előre. Jelenleg a bővítés és a szomszédságpolitika tűnik olyan területnek, amelyben számíthatnak minden párt támogatására. 

A szocialista Józsa Isvtán felvetésével, hogy Magyarország elszigetelődött az utóbbi években, Navracsics Tibor nem értett egyet. Úgy vélte, erre bizonyíték a sikeres magyar EU-elnökség is, amelyet az utóbbi évtized legjobb elnökségei között tartanak számon. 

Bana Tibor, a bizottság jobbikos alelnöke arról kérdezett, hogy elképzelhető-e hatáskörök visszavétele az uniótól. A miniszterjelölt úgy válaszolt, hogy ha ez felvetődik a magyar parlamentben, akkor képviselni fogja ezt az álláspontot. De ehhez szerződésmódosítás kellene, amelyhez konszenzusra lenne szükség a tagállamok között, és a jelenlegi helyzetben nem tűnik túl valószínűnek, hogy ezt elérhető lenne.

Navracsics Tibor kinevezését külgazdasági és külügyminiszterré végül a bizottság 6 igen szavazattal – 2 tartózkodás és 1 nem ellenében – támogatta.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. június 04. 15:55
"az a tagállam sikeres, amelyik tudja, mit akar, ezért Magyarországnak is világos jövőképre van szüksége. " Igazán eldönthetnétek végre, mit hazudoztok! Egyik sikert hazudik a másik meg arról hogyan lehetünk. Miközben: "A képviselő további példaként megemlítette a Bar!kád hetilapban megjelent Pavics Lázár-interjút is, melyben a nyugalmazott pénzügyminisztériumi szakfőtanácsos azt mondta, gyakorlatilag egy átverés áldozatai vagyunk a csatlakozásnak, hiszen míg a GDP 1%-ának megfelelő támogatást reklámozzák, addig a 30%-os tőkekivonásról nem szólnak a hírek." /alfahir/
békalepcse
2014. június 04. 13:31
Tudjuk mit akarunk, ha lehet az egészet alapoktól kezdve újjá építeni, de a széthullásával is elégedettek leszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!