Liberálisok: A helyi civileknek segít a többes ajánlás

2014. június 05. 12:46

A Magyar Liberális Párt szerint mivel az önkormányzati választásokra nem lehet állami kampánytámogatást igényelni, így a többes ajánlás nem a kamupártoknak segít, hanem a lokálpatrióta civil szervezeteknek.

2014. június 05. 12:46

Fodor Gábor szerdán nyújtott be javaslatot, ami az önkormányzati választásokra is kiterjesztené a többes ajánlás lehetőségét. Ezzel a parlamenti választás idején több párt is visszaélt úgy, hogy lemásolták egymás ajánlóíveit.

Az Együtt-PM tiltakozott az ellen, hogy az önkormányzati választáson is lehetővé tegyék a többes ajánlást. A Liberálisok viszont azzal érvelnek: a javaslat éppen arról szól, hogy megelőzze „minden idők legtökéletesebben megtervezett választási csalását”.

A Liberálisok közleménye kifejti: a többes jelölés nem a kamupártok indulását segíti elő, mivel ősszel nincs állami pénz megszerzésére lehetőség, ezért „a kamupárt intézménye fogalmilag nem létező lesz”. A többes ajánlás őszi fenntartása szerintük a lokálpatrióta szervezeteknek, civileknek segítség.

Úgy érvelnek: ősszel a legnagyobb szervezettséggel bíró párt, a Fidesz lesz képes leghamarabb összegyűjteni az ajánlásokat; ezzel helyzeti előnyben lesz, hiszen annál a pártnál, amelyik elsőként adja le a gyűjtőíveket, kizárt lesz a többes ajánlás előfordulása. Hozzáteszik: a szabályok szerint ha a jelöltet nyilvántartásba vevő határozat jogerőssé válik, az ajánlónak az elsőként ellenőrzött ajánlása lesz érvényes, a többi – ha több volt – azonban már nem.

Minél később adja le egy szervezet a gyűjtőíveit, annál nagyobb az esélye, hogy olyan aláírást találjanak benne, amely egy másik ajánló szervezet papírján már szerepel - értékel az MLP, amely szerint „a jelenlegi szabályozás miatt egyes pártaktivistáknak kifejezetten érdekük is lesz, hogy az ellenfelek gyűjtőíveit tömegesen aláírják, és ezáltal érvénytelenítsék azokat”.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A_Haza Bölcse
2014. június 05. 13:47
amíg egy embernek csak egy szavazata van addig nincs legitimációja a többes ajánlásnak
Bro222
2014. június 05. 13:11
Kamupártok. Hát ez aranyos a nulla százalékos MLP-től...
=nessuno=
2014. június 05. 12:48
Idióta. Miért is jó, ha indul mindenki tényleges támogatás nélkül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!