Gábriel arkangyal és a Waffen SS

2014. május 07. 15:00

A megszállási emlékmű – a tautológia és a szóismétlés árán is mondjuk ki – csupán azt jelképezi, hogy Németország megszállta Magyarországot.

2014. május 07. 15:00
Ballai Attila

Ez napi politikai szinten is érzékelhető. A magyar baloldali elit és (nagyon) szürkeállomány nem vette észre, hogy az emberek április 6-án nem a kormányt váltották le, hanem az ellenzéket. Mert más ellenzék kell nekik. De nem, ők kitartanak. Töpörödött ábrázattal, lélekkel és elmével, de tovább küzdenek. Mivel nemhogy reális jövő-, de jelenképük sincs, a múlttal. A hetven éve valóban köztünk járt, de régen tovatűnt, az ötvenedik és a hatvanadik évfordulóra szinte el is feledett gonosszal. Amelyet most azért kellett feltámasztani, mert semmi más muníció nem maradt. Javasolnám a kormány valamely tagjának, akár a miniszterelnöknek, hogy szelíd ábrázattal, megengedő mosollyal, kissé már terápiás jelleggel jelentse ki, jó, emberek, rendben, nem lesz megszállási emlékmű, ha úgy kívánják, német megszállás sem volt, 1944 márciusában 18-ról 20-ra ugrott a naptár – ha hinném, hogy ez segíti a megbékélést. De sajnos már nem hiszem, a mögöttünk hagyott hónap e tekintetben erősen kétkedővé tett. Hisz ők odaátról megüzenték, nemhogy béke nem lesz, fegyverszünet és nyugi sem, folyamatosan keresik az okot a háborúskodásra.

A bevezetőben, lám, én magam is kínáltam egyet, de tudom, az nem megfelelő. Több okból sem. Egyrészt kívül esik azon a mintegy 93 négyzetkilométeren, amelyet őkelméék az országnak tekintenek, a 93 ezer négyzetkilométer helyett; Tatán van, messze, hetven-nyolcvan kilométerre, az autópályáról is le kell menni, falvakon áthajtani, a térképen is meg kellene nézni, merre. Strapás, na. Másrészt ennél is nagyobb baj, hogy a német katonai emlékmű jelenlegi formáját 1996-ban nyerte el – tehát a rendszerváltozás utáni első szocialista kormány idején, amikor ugyebár demokratikus, európai, a múltjával számot vetett, azt egészségesen feldolgozott ország voltunk. (Vagy nem? Ezt sem értem igazán. A mai vád, hogy nem néztünk még szembe múltbéli bűneinkkel, azt jelenti, hogy tizenkét esztendei szoclib kormányzás során sem tettük ezt meg? Vagy igen, de az mára már nem érvényes? Vagy a hazai baloldalnak esetleg nincs is múltja? Csak nekünk van?) Végül, további gond a tatai »Denkmallal«, hogy ellene azért nem érdemes tiltakozni, mert a németeknek már megbocsátottunk. Csak magunknak nem. Bár elnézést az esetleg bántó szóhasználatért, nem tudom, sért-e valakit, hogy hetven évvel 1944 után többes szám első személyben merészelek fogalmazni Magyarország polgárairól.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2014. május 08. 07:25
Az a Baj hogy az ország lakosságak nagyobbik fele utálta a történelmet,és nem tanulta.De hiába is tanulta volna.Európában még mindig a gyöztesek szemszögéből láttatják az eseményeket.Az összefüggéseket sohasem vizsgálták ,a dolgok miértjét és mozgatórugóit sem.Egyszerű a képlet.A tengelyhatalmak,a rosszak,a szövetségesek a jók.Minden innen indul ki.Még 2013-ban sem mer egy törénész sem utánna nézni a dolgoknak.A holokauszt nem kutatható.Semmilyen kérdést feltenni nemlehet ebben a dologba!!!!Bárki megpróbálná abban a pillanatban a bíróság elött találná magát.A hitelesnek,akkori nemzetközi vöröskereszt adatait sem szabad megnézni.10 évvel ezelőtt még csak 400 ezer,ma már 600 ezer,sőt van aki már 800 ezerről beszél.Nyugodtan megteheti,mert senki sem mer utánna számolni.A szövetségesek szörnyű háborús büntetteiről nem beszél senki,azért kitüntetés járt,a másik oldalon Nünberg.2013 van!!!Bekéne már ezt a rohadt második világháborút fejezni,és átadni a témát igazi tárgyilagos, felkészült történészeknek!!!!
rézangyal
2014. május 08. 00:29
@Akitlosz "A csatatérré válást annak köszönhetjük, hogy Magyarország megtámadta a Szovjetuniót. Önként. (...) Magyarország semmiképpen nem úszhatta volna meg a bolsevik megszállást." Te egyetértesz saját magaddal? Magad írod, hogy Lengyelországhoz hasonlóan nem úsztuk volna meg a szovjet megszállást akkor sem, ha nem viselünk hadat a szovjet ellen. A szovjet hadsereg nagy erőkkel támadásra gyülekezett 1940 őszétől kezdeve a magyar határokon, a Keleti-Beszkidek előterében. Olvass utána, tájékozódj. Ha 41 közepén lerohanják Magyarországot, az egész magyar középosztály és a parasztság javarésze sorsa Szibéria lett volna, mint a lengyelé, meg a baltikumbelié.
antioxi
2014. május 07. 20:33
Rövidesen elmúlik a megszállási emlékmű körüli hisztérikus cirkusz - "oszt jónapot"
rézangyal
2014. május 07. 16:12
Apropó, a baltikumi, helyben toborzott Waffen-SS hadosztályoknak is vannak emléműveik saját országukban. Amint a szörnyű tömeges háborús háborús bűncselekményeket elkövető szovjet hordák elérték Magyarország határait, a háború honvédő jellegűvé változott. Mivel 1944 végére a magyar Honvédség egyes csapatait leszámítva nem sok ütőképességgel rendelkezett, tízezrével jelentkeztek magyar fiatalok azokba az elitnek szervezett hadosztályokba, amelyeket aztán német hadrendbe állítottak Waffen-SS hadosztályként. Ilyen volt a 22.-ik, a 25.-ik és a 26.-ik önkéntes hadosztály, részint a 8.-ik és 37.-ik is. Ezek nem zsidósanyargatás céljából, hanem honvédő szándékból jelentkeztek önként. Atrocitásokat nem követtek el és 70-80 százalékos veszteségeket szenvedtek (a 22. hadosztály Budapest védelmében teljesen megsemmisült.) Ezeknek is nyugodtan lehetne emlékműve Budapesten, különösen, amíg a masszív háborús bűnöket elkövető szovjeteknek van. Sajnos, ilyen tragikus, bonyolult a történelmünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!