Törvényesen és magas színvonalon zajlott le a szavazás a külképviseleteken

2014. április 13. 18:04

Elismerően nyilatkoztak a választási megfigyelők a külképviseleti szavazás megszervezéséről és lebonyolításáról. A külképviseleten bejelentkezett szavazók 85 százaléka ment el szavazni.

2014. április 13. 18:04

A külképviseleti szavazás feladatainak ellátása magas színvonalú volt, a választási megfigyelők elismerően nyilatkoztak a szervezésről és lebonyolításról - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap. Kifejtette: a Külügyminisztérium a külképviseleti szavazás lebonyolítását kiemelt feladatként kezelte, több hónappal a választás előtt megkezdődött a felkészülés. Háromszáz bejelentkezett szavazónként két külképviseleti választási irodai (küvi) tagot küldött ki a tárca, így 534 munkatárs látta el a feladatokat a szavazás napján. Ez a létszám elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a szavazás mind a 97 állomáshelyen szakszerűen folyjon.

Kaleta Gábor kiemelte: a legutóbbi országgyűlési választáson, 2010-ben nyolccal kevesebb, vagyis 89 külképviseleten lehetett élni a választójoggal. A számbeli eltérés oka, hogy a kormány az elmúlt években több külképviseletet nyitott meg vagy nyitott újra, Melbourne, Sao Paulo, Santiago de Chile, Abuja, Toronto, Eszék, Hongkong és Lendva városában. Megjegyezte: legutóbb lehetett voksolni Damaszkuszban, de most biztonsági okokból nem, viszont Beregszászon, ahol korábban nem tette lehetővé a törvény, most lehetségessé vált a külképviseleti szavazás. Biztonsági okok miatt nem lehetett szavazni Bagdadban, Rámalláhban és Kabulban sem, igaz, e városokban 2010-ben sem élhetett senki ezzel az alkotmányos jogával.

A legtöbb szavazó a következő helyeken szerepelt a választási névjegyzéken: Londonban 5371, Münchenben 3106, Brüsszelben 1839, Bernben 1379, Berlinben 1347, valamint Bécsben 1145 állampolgár. Ezekben a városokban kevéssel többen szerepeltek a névjegyzéken, mint az összes többi helyen együttvéve. A 97 külképviseletre összesen 28 161 állampolgár jelentkezett, és 24 059-en szavaztak, vagyis a részvételi hajlandóság több mint 85 százalék volt.

Kaleta Gábor arra is kitért, hogy a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazók voksainak hazaszállításában is közreműködött a Külügyminisztérium, hiszen a külképviseleti postaládába leadott voksokat is a külügyi munkatársak vitték el az NVI-be. A Külügyminisztérium készen áll arra, hogy a májusi európai parlamenti választásokat is a jelenlegihez hasonló módon, szakszerűen és a vonatkozó jogszabályok betartásával, az állampolgárok magas szintű kiszolgálásával lássa el – zárta szavait a tárca sajtófőosztályának vezetője.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. április 14. 08:40
"Törvényesen és magas színvonalon..." .............. A törvény meg a színvonal az, amit 44%-os pökhendi banda megmond!
csuka
2014. április 14. 07:12
Itt is 'tövényesen' szállította a FIDESZ a cigányokat: http://alfahir.hu/igy_szallitottak_a_szavazokat_karcagon_is
basatu
2014. április 14. 06:00
A választókj tömeges megfélemlítése,csalás csalás hátán mindenütt,a náci fidesz tette ezt veletek magyarok!
3M..
2014. április 13. 21:18
"A külképviseleti szavazás feladatainak ellátása magas színvonalú volt, a választási megfigyelők elismerően nyilatkoztak a szervezésről és lebonyolításról - közölte Kaleta" Mivel a magyar nép kultúrnép, ez így is van rendjén. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!