Elkezdték beszántani Kishantost

2014. április 12. 10:33

A földalapkezelő elkezdte beszántatni a kishantosi gazdaság növényeit szombat hajnalban, a táblákhoz vezető utakat lezárták – számolt be a hvg.hu Ács Sándornéra, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjére hivatkozva. Bitay Márton államtitkár szerint a gazdák jogszerűen járnak el.

2014. április 12. 10:33

Ács Sándorné az MTI megkeresésére megerősítette a hvg-nek mondottakat. Az MTI-nek úgy fogalmazott: óriási károkozás zajlik a nemzeti földalapkezelő felügyelete mellett.

A 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője a hvg-nek azt mondta: „győzött a kétharmad, megindultak a gépek”. Ismertette: hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos pedig föld híján megszűnik – írta a hvg.hu.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében civil szervezetek, az LMP és az általános jogok biztosa is felszólalt, a Greenpeace Magyarország pedig büntetőfeljelentést tett a rendőrségen februárban hűtlen kezelés miatt.

Bitay: Nem az NFA rendelte el a szántást, de az jogszerű

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást – nyilatkozta Bitay Márton szombaton az MTI-nek, és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkárát, hogy a hvg.hu Ács Sándornéra, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjére hivatkozva azt írta: elkezdték beszántani a kishantosi gazdaság növényeit szombat hajnalban, a táblákhoz vezető utakat lezárták.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette: Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet. Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.

Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet. Emlékeztetett, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs semmilyen birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van. Az államtitkár kifejtette azt is, hogy véleménye szerint az ügynek „politikai vonulata” is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével – tette hozzá. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról.

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. április 14. 21:25
A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. Az apr ócska villát mikor adják vissza!! Ja azt még bérbe sem vették!!
vakhangya1
2014. április 14. 21:12
"""Furcsa, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ úgy érzi, különleges privilégiuma van a területekre, megelőzve a kis családi gazdaságokat, a magyar gazdákat” – jelentette ki Bitay Márton.""" Tehát akkor a kishantosiak nem magyarok??????
Simlicska Gordon
2014. április 13. 10:56
tunde04 Mintha Orbánnak lennének önálló gondolatai Évek óta papírból olvassa fel a beszédeit Amit Habony - aki a német rendszámú Mercedesz terepjárója előtt áthaladó férfit leütött, feleségét hasba rúgta - Nyerges, Csányi, Antallfy, Hegedűs és a többiek mondanak neki tollba
Simlicska Gordon
2014. április 13. 10:52
Titeket is 20X hovodatott a Fidesz szavazási automata telefonközpontja? Ezután Orbán rátért arra, hogy mi fog történni. "Engem is piszkálni fognak, mert az ellenfelet elmarasztalta az Országos Választási Bizottság, hogy telefonon országosan még biztattak szavazási részvételre, de következménye nem lett. Úgyhogy én is biztatok szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!