Wachsler: Steindl Imre elképzelései szerint újult meg a Kossuth tér

2014. március 14. 10:00

A Steindl Imre Program igazgatója elmondta: egységes kialakítású tér jött létre, az új díszburkolat, valamint a megnövelt mennyiségű parkosított felület kialakítása pedig kiemeli, méltó keretbe foglalja az Országház épületét. Az autókat kitiltották a térről, a Duna partján pedig korzót alakítottak ki.

2014. március 14. 10:00

Visszakapta átlátható térszerkezetét, ezzel a Steindl Imre-i elgondolások mentén újult meg a Kossuth tér – mondta el az MTI-nek a tér rekonstrukcióját célzó Steindl Imre Program (SIP) igazgatója. Wachsler Tamás hangsúlyozta: a SIP eredményeként nagyvonalú, egységes kialakítású tér jött létre, amely az egykori tervező, Steindl Imre eredeti elgondolását jeleníti meg a 21. század térépítészeti eszközeivel. Az új díszburkolat, valamint a megnövelt mennyiségű parkosított felület kialakítása kiemeli, méltó keretbe foglalja az Országház épületét – jegyezte meg.

Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásító berendezések hűsítik a levegőt. A tér közepén kapott helyet az új Országzászló: egy 33 méter magas, tűhegyes árboc, amelyen egy 28 négyzetméteres zászló fog lobogni, a tervek szerint minden nap. Mellette az Országház felújított homlokzatát visszatükröző vízfelület gazdagítja a látványt, és akadályozza meg a behajtást a térre – közölte az igazgató. Hozzátette: megújult és a végleges helyén áll a Rákóczi-emlékmű, és ugyanez igaz a József Attila-szoborra is. A Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónap feladata a nyolc mellékalak elhelyezése. Öntés alatt áll az Andrássy- és a Tisza István-szobor, amelyek a tervek szerint május végére foglalhatják el végső helyüket a már elkészült talapzatukon; az Országgyűlés Hivatala tulajdonában van a Tisza-emlékmű Magvető- és Búcsúzó katona-szoborcsoportja is.

Wachsler Tamás elmondása szerint a Kossuth teret szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik birtokba. A téren – az átépült és üzemkész 2-es villamos kivételével – teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom, és tilos a gépjárművek behajtása a térre. A Parlament Duna felőli oldalán létrejött a korzó; a közút és az Országház közötti sáv a gyalogosok számára is hozzáférhetővé vált, miután a kilencvenes évek eleje óta el volt zárva előlük. Megszűnt a felszíni parkolás is: az új Országgyűlés tagjai már a tér északi részén, a tervek szerint április 8-ra elkészülő, háromszintes, mintegy hatszáz férőhelyes mélygarázst vehetik igénybe. Ennek legfelső szintjén hamarosan megnyílik a látogatóközpont, amely az Országházat évente megtekintő több mint félmillió turistát immár méltó körülmények között tudja fogadni és kiszolgálni.

Mint a SIP vezetője hozzáfűzte: befejeződött a Kossuth tér alatti 1956-os emlékhely és kőtár, valamint az Országház épületében a Országgyűlési Múzeum kialakítása, és csupán a múzeumtechnikai berendezés van hátra. A déli oldalon, az eredeti tetőszerkezet visszaállításával felújított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületének homlokzata is időre elkészült. Nem a beruházás része, de a látogatóközpont Duna felőli kijáratánál rövidesen helyére kerül a Lajta monitor is.

Wachsler Tamás beszámolója szerint a több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg. A parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 km elektromos kábelt és 3 km víziközmű vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

Az építkezés nem volt zavartalan, az árvízi védekezés heteiben 80 ezer köbméter Duna-vizet szivattyúztak a mélygarázs munkagödrébe a résfal biztonságos megtámasztására. A megépített mélygarázst két árvízvédelmi kapu és két mobilgát védi a Duna áradásától. A hátralévő munkálatok – beleértve a mélygarázs és a látogatóközpont beüzemelését, továbbá az Országház homlokzati díszkivilágításának kiépítését – várhatóan a nyár végéig befejeződnek – mondta el Wachsler Tamás.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tulipánfa
2014. március 14. 22:23
Nagyon látványosnak ígérkezik. Örülök a tragédia mentes kivitelezésnek (Az árvíz idején volt ok az aggodalomra). Talán ennél fontosabb dolgokra is el lehetett volna költeni ezt a sok pénzt. De hát a vezénylő tábornok kertje végében épülő stadionra is futotta. Mánia? Talán.
3M..
2014. március 14. 12:30
Mesélj, engem is érint, mégis Horthyról csak nagy tisztelettel beszéltek előttem. Szebb Jövőt!
Motivince
2014. március 14. 11:57
a Bayer zsoti majd megírja ahogy elvárja tőle a barátja !! mivel Ő az 5 számú . hatalmas írásai vannak a magyar Hírlapban !! múltkor Terroristázta az Ukránokat !! bökkenő volt mert még nem szóltak neki akkor Hogy, Várjál Zsoti KÖPÖNYEGVÁLTÁS VAN !!!!
geraz51
2014. március 14. 11:11
Holnap megnézzük ezt a csodát.Hallom a fiaimtól,hogy a külföldiek órákat töltenek el és mindent fényképeznek.Hát ezt is megéltük.Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!