Prisztás-gyilkosság: 11 évet kapott Portik Tamás

2014. február 10. 12:44

Tizenegy év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett minősített emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszék első fokon hétfőn. A másodrendű vádlott tettesként 10 évet kapott, a harmadrendű vádlottat felmentették.

2014. február 10. 12:44

A több mint másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságra az ügyészség szerint Portik Tamás adott utasítást. Az ügy hátterében kölcsönügyletekkel kapcsolatos elszámolási vita állhatott. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

A vádirat szerint Portik Tamás, aki 1994 és 2000 között az olajügyletekkel kapcsolatba hozott Energol Rt. igazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és nagy befolyásra tett szert az alvilágban.

Portik Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette. A hatóságok őt gyanúsítják a Prisztás-gyilkosság mellett a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással és Seres Zoltán, illetve testőre 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolásával – írja az MTI.

Prisztás József vállalkozót még 1996. november elsején lőtték agyon az óbudai Ladik utcában, mikor épp beszállni készült a kocsijába. Az elkövető, sőt, a gyilkosság indítéka is ismeretlen volt több mint másfél évtizeden keresztül. A nyomozás aztán 2012-től vett új fordulatot, amikor a régi nagy, megoldatlan ügyek felderítésére a Nemzeti Nyomozó Irodán belül külön csoport alakult. Prisztás halála után 11 hónapig folyt a nyomozás, 1997 októberében megszüntették, és csak 2012 februárjában rendelték a folytatását.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GregusZ
2014. február 10. 15:55
Az ukránok köszönik és jólvannak...
bunko_jobbos
2014. február 10. 13:21
Amerikai filmekből tudom (lehet, hogy ezek nem igazak), hogy egyetlen 1 db előre kitervelt gyilkosságért is villamosszék jár. Eddig elfogadtam a liberális jogmagyarázók érveit (bár egyre kevésbé hiszem el), hogy a nem szándékos bűncselekménynél nagyon megbánja a tettes, és így fölösleges a magasabb büntetés, mert így is megvan a bűnhődés. De itt???????
Antigoné
2014. február 10. 12:59
Kevés. És még csak most jön a másodfok (felmentés?)
Hober Marlow
2014. február 10. 12:56
CSAK????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!