Elemző: Nem volt sürgős a paksi döntés

2014. január 14. 20:37

A TakarékBank elemzője arra számít, hogy a paksi erőműblokkok építése szignifikánsan hozzájárul a beruházások növekedéséhez, ezáltal a bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a nukleáris energiának helye van a magyar villamosenergia-rendszerben, a mostani döntés azonban elsietett.

2014. január 14. 20:37

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és Oroszország között, amelynek keretében egyezséget írtak alá két új paksi erőművi blokk építéséről. A két új erőműblokkot az orosz Roszatom állami konszern építi, a 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt MTI-nek hangsúlyozta, hogy a paksi erőmű bővítése szignifikánsan fog hozzájárulni a beruházások növekedéséhez és ezáltal a GDP bővüléséhez is. Hozzátette, hogy az energiaszektor a rezsicsökkentések hatására már érezhetően visszafogta a beruházásait, az erőműépítés pedig éppen ebben a szektorban hoz majd bővülést, bár a beruházás várhatóan csak évek múlva kezdődik. Hozzáfűzte azt is, hogy a beruházás teljes becsült értéke az alkalmazott technológiától függően 4 és 5 ezer milliárd forint között lehet.

Egyértelműen kedvezőnek értékelte, hogy Oroszország hitelt nyújt az építkezéshez, ez ugyanis biztosítja a beruházás stabil finanszírozási hátterét. Kiemelte azt is, hogy a hírek szerint 30 éves futamidejű kölcsönt kap Magyarország a piaci feltételeknél olcsóbban, ez pedig javítja a beruházás megtérülési mutatóit. Pozitívumként említette azt is, hogy az erőmű kapacitásának bővítésével csökkenhet az ország gázfüggősége, kevesebb gázimportra lehet szükség, ami a földgáz jelenlegi magas ára miatt nem elhanyagolható szempont.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek kifejtette, az atomenergiának helye van a magyar villamosenergia-rendszerben, a mostani döntést azonban elsietettnek nevezte. A jelenlegi hazai energiafogyasztás, az energiaigények alakulása, illetve az előrejelzések alapján 2023-ban nem lesz szükség új erőműblokkra – mondta. Jobb tudományos felkészültséggel és biztosabb pénzügyi körülmények között lehetne 5-8 év múlva dönteni erről a kérdésről – tette hozzá a szakember.

A jelenlegi négy paksi blokk közül az első üzemidejét már meghosszabbították 20 évvel, várhatóan a többi blokk is megkapja ezt a hosszabbítást, így 2035-37-re kellene biztosítani újak üzembeállását – hangsúlyozta Barta Judit, aki szerint a döntés ezért sem volt sürgős, és aki hiányolta ennek szakmai megalapozását is. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a szerződés részletei nem ismertek, így nem lehet tudni egyebek mellett azt sem, hogy milyen kamattal kapja a hitelt Magyarország, vagy mi történik egy esetleges költségtúllépés esetén.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. január 15. 10:49
A GKI még soha nem adott igazat a Fidesznek.Hegedűs,Csillag,Petsching,Barta,Vértes, remélem nem csodálkoztok..
sintér
2014. január 15. 10:13
Elkapkodott, felelőtlen lépésnek minősítették a szakértők, hogy Orbán Viktor kormányfő tegnapi, Vlagyimir Putyinnal folytatott moszkvai tárgyalásán egyezményt kötött Oroszországgal a paksi atomerőmű újabb két blokkal történő bővítéséről, s beruházáshoz mintegy tíz milliárd euró hitel felvételéről is megállapodott. Az ország energiatermelési struktúráját évtizedekre meghatározó döntés előtt a kormány nem folytatott le sem társadalmi, sem szakmai, sem politikai egyeztetéseket. Az építési projektet versenyeztetés és előzetes parlamenti felhatalmazás nélkül adta oda az orosz állami atomenergetikai cégnek, a Roszatomnak. Egyes szakértők szerint Orbán egy soha meg nem térülő beruházás alapjait rakta le, amelynek a terheit évtizedeken át viselik majd az emberek.
OmegaMale
2014. január 15. 10:10
"Nem volt sürgős a paksi döntés" Nincs ma poltikai akarat ebbe az irányba bővíteni, de megvan a lehetőség rá. Ezért kellett meglépni. Ez pont fordított helyzet, mint a négyes metró, amire ugyan nem volt pénz, de mégis kellett volt. A kormány politkai ellenpólusa ezt a lépést soha nem lépné meg, így egy választási bukta után ez a lehetőség elveszne. Hát ezért. Szakmai akarat lenne rá, de plotikai nem. A zöld energia nemes dolog, de nagyon drága. Nem káeurópai ügyfeleknek találták ki. Lesz még idő, amikor a túltermelésünket jó áron el fogjuk tudni adni. És nem egy külföldi befektető keze lesz a villanykapcsolón, ahogy ezt már pár alapvető szolgáltatás esetén láttuk.
kamasuka
2014. január 15. 09:49
Ez gondolom még ua Barta Judit, aki már az MSZP alatt is szakértett? http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20100327-mszp-elszamoltak-a-gazaremelest.html :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!