Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Viharos széllel és hófúvással támad a tél

2013. december 07. 08:27

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. Az M1-es autópályán csaknem hét kilométeres a torlódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban.

2013. december 07. 08:27
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott. Emellett többfelé viharossá fokozódott a szél, a meteorológiai szolgálat győr-péri automatája 112 kilométer/órás széllökést regisztrált.
 
Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megyék területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.
 
A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy a legerősebb széllökések általában óránként 60-85 kilométeres erősség között alakulnak, de a Dunántúl északi, északkeleti részén és Pest megyében 90 kilométeresnél is erősebb lehet a szél. Várhatóan késő délutántól fokozatosan mérséklődik majd a légmozgás.
 
Több kamion is elakadt a télies útviszonyok miatt az M1-es autópályán, ahol csaknem hét kilométeres dugó alakult ki a főváros irányába. Pécsi Norbert Sándor közlése szerint azt kérik: aki teheti, a reggeli órákban kerülje el az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei, Budapest felé vezető szakaszait, mert az 59-es és 49-es kilométernél kamionok akadtak el. A katasztrófavédelem munkatársai a forgalmi akadályt már megszüntették, de a 64-es és az 57-es kilométer között feltorlódtak a járművek. A további torlódások elkerülése érdekében az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek a tehergépjárművek. A 115-ös kilométernél a főváros felé tartó kamionokat a 81-es főútra irányítják, az autópályán lévő és a Budapest irányába haladó teherjárműveket ideiglenesen a parkolókba terelik. A közút közleménye szerint az M1-es autópálya térségében, mintegy 35 kilométeres szakaszon, a 30-as és a 65-ös kilométerszelvény között rövid idő alatt 5 centiméter hó hullott. 
 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hörgő
2013. december 07. 13:08
Én mindenesetre, már reggel átültem a szomszéd kocsijába.Most varrják az arcomat.
tevevanegypupu
2013. december 07. 09:56
Nem kellene elindulni..
vigyor
2013. december 07. 09:09
Baxa meg a tél...most mehetek havat lapátolni, hogy a pipikéimnek legyen játszótere...
nyugalmazott tanár
2013. december 07. 09:05
Észak-Németországban katasztrófahelyzetet okozott a vihar. Hambugrban árvíz van a tengert visszaduzzasztó 8 m magas hullámzása miatt. Az öböl felől érkező jéghideg, sós víztömeg a város utcáin hömpölyög.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!