A hiányzó baloldal

2013. december 25. 13:46

Kelet-Európában a jobboldali pártok aktív hagyománytudatából, amely a két háború közötti időszakra tekint vissza, szinte teljesen hiányzik a politikai eszmevilág egészével harmonizáló keresztényszociális gondolat.

2013. december 25. 13:46
Schein Gábor

„Ha ma demokratikus, nem kompromittált, keresztényszociális törekvésre akarunk hivatkozni, akkor az 1945 és 1949 között működött Demokrata Néppárt (Barankovics-párt) lehet a hivatkozási alap, amely nevében nem volt az, ám szellemében igen. Nagy kár, hogy a KDNP erről a hagyományról csak a nevében és egy-egy hivatkozásában vesz tudomást, olyan kiváló emberekről, a Barankovics-párt országgyűlési képviselőiről, mint a nagyszerű néprajzkutató Bálint Sándor vagy a kiváló író és kritikus Rónay György még hivatkozásokban sem. Helyettük inkább olyan kompromittált történelmi szereplők emlékével kereskedik, mint Prohászka Ottokár. Ha tudnák, ki az a Bálint Sándor és Rónay György, nem kellene a lakáj szerepét játszaniuk Orbán Viktor mellett, és nem járulnának hozzá maguk is a magyar katolikus egyház politikai lejáratásához.


Ma a politikai arénában szereplő minden párt a politikai közösségen belül élők szavazataiért versenyez, akik összességében körülbelül a felnőtt társadalom felét teszik ki. A politikai közösség bővítésére egyik sem tesz komolyabb kísérleteket, jóllehet főként a versenyben alul maradók áhítoznak a kirekesztettek szavazataira. Az egyetlen dolog, ami velük kapcsolatban eszükbe jut, a szavazataik megvásárlása, mert puszta ígéretekkel már nem megvesztegethetők.

Ez azt jelenti, hogy ma Kelet-Európában nincsenek klasszikus értelemben vett baloldali pártok. Természetesen nem olyan pártokat hiányolok, amelyek az osztálytársadalom megszüntetésének és meghaladásának illuzórikus reményét tűzik a zászlajukra, hanem olyanokat, amelyek a társadalmi osztályok igazságos, szolidaritáson alapuló kiegyezésére tennének javaslatot. A magyar úgynevezett baloldalnak esze ágában sincs szorgalmazni a tőkésosztály és a munkavállalók új kiegyezését, nem állnak oda a társadalmi közösségből kiszorultak mellé (ha a hajléktalan emberek kriminalizálásáról vagy az ózdi vízcsapok elzárásáról kell szavazni, képviselőik is az apartheid politikára voksolnak). Nem tesznek kísérletet a tőkésosztály és az állam korrupt összefonódásának felszámolására, aminek méreteiről csak most szerezhettünk valódi képet, amikor a NAV egyik bámulatosan bátor munkatársa megszegte a hallgatás fogadalmát. Sőt a baloldali pártok azt is tétlenül nézték végig, hogy azt, amit tenniük kellene, egy új társadalmi kiegyezés szorgalmazását, a Fidesz eleve kiüresítse azzal, hogy szemfényvesztő retorikai fogásként a szótárába emelte. Amit azonban a Fidesz „igazságosabb” közteherviselésnek nevez, az részint hazugság, részint a korrupt állam útonállása, a jövő kifosztása. Ennek estek áldozatul az öngondoskodás eszméjén alapuló nyugdíjpénztárak, és ugyanez az alapja a büntetőadók rendszerének, amely  ‒ ellentételezésképpen, a hatalomba beépült tőkés érdekkörök szerepe miatt ‒  a korrupciót növeli.” 
 
 
 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisalex
2013. december 27. 10:22
mi lett tőlük nemzeti, a trafikokon és a gáztárolókon kívül, amióta ők vannak? mi még a rendszerből? a rendszer? haha
puszika
2013. december 26. 14:46
Akár van akár nincs,nekem nem hiányoznak!
Tündér_Lala
2013. december 26. 08:11
A cikk úgy marhaság, ahogy van. Mindent fikáz, de egy gondolata a kiútról nincs.
Zokni
2013. december 25. 21:36
Jó lenne szembenézni a valósággal. Ha szélsőjobboldali, rasszista, elitista, kirekesztő, és elszigetelő eszmék "pártosulhatnak", akkor az osztálytársadalom megszűnésének álmát felvázolók is nyugodtan. Ártani utóbbiak nem ártanak. Előbbiek viszont igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!