Patyi András lett a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

2013. szeptember 30. 21:50

A Nemzeti Választási Bizottság hétfő esti alakuló ülésén Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát választotta elnökévé, Bozsóki Évát pedig elnökhelyettesévé.

2013. szeptember 30. 21:50

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, Patyi Andrást választotta meg a Nemzeti Választási Bizottság elnökévé a hétfő esti, sajtónyilvános alakuló ülésen. A testület alelnöke Bozsóki Éva lett. Az NVB tagjai mindkét kinevezést egyhangúlag támogatták.

Az NVB megalakulásával az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak a mandátuma megszűnt, feladatait és hatásköreit az új testület vette át. Az NVB alakuló ülését a Nemzeti Választási Iroda (NVI) új székházában, a Parlamenthez közeli Alkotmány utca 3-ban tartották. Az NVB-be ettől kezdve a parlamenti frakciók is delegálhatnak tagot, ez – öt frakcióval számolva – azt jelenti, hogy a testület várhatóan 12 fős lesz. Pálffy Ilona, az NVI vezetője az ülésen azt közölte, megkeresték az országgyűlési frakciók vezetőit, és jelezték számukra, hogy keddtől már delegálhatnak az NVB-ba tagokat.

A pártdelegált tagok mandátuma azonban csak az országgyűlési választások kiírásáig – az államfő bejelentéséig – szól; ezután csak a hét, Országgyűlés által választott tag dolgozhat tovább. Az NVB létszáma a kampányidőszakban bővülhet majd ki újra az országos listát állítani tudó pártok, valamint az országos listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival. Ez utóbbi változás a korábbi delegálási rendszerhez képest, és egyben azt is jelenti, hogy akár mind a 13 nemzetiség tagot küldhet az NVB-be. A nemzetiségi megbízottak azonban csak az őket érintő ügyekben szavazhatnak. Az NVB-be az Európai Parlamenti választásra országos listát állító pártok is küldhetnek delegáltakat.

A pártok által delegált tagok megbízatása a választási eredmény jogerős kihirdetésével ér majd véget, utána ismét csak azok a pártok delegálhatnak tagot az NVB-be, amelyek az új Országgyűlésben frakciót tudtak alakítani.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2013. október 01. 09:57
Nem lesz több választási csalás. Így döntött az NVB. A tagok adottak, fidexközeli független rokonok :)) Nem kell csodálkozni, a monetáris tanácsba is olyan rokont küldtek aki jogász, fingja sincs a pénzügyekhez de tudja mikor melyik gombot kell nyomogatnia. Demokrácia a köbön. Nálunk még a demokrácija is jobban teljesít! - amennyiben nem igaz, hoznak erről kétharmaddal egy zalaptörvénymódosítást:))) ...hülyék és fidexesek előnyben ....
Ald0 Raine hadnagy
2013. október 01. 00:29
Na, egy kis érdekesség erről a szarháziról (csak hogy világos legyen, milyen dolgokban működött közre, illetve hogyan szegte meg hivatali kötelességét, amikor zavaros ügyleteket hitelesített, miközben ezek megakadályozása lett volna a feladata): "Szabálytalanul foglalt el 300 négyzetméter önkormányzati területet a XII. kerületben Gyárfás Tamás, a helyhatóság azonban Mitnyan György fideszes polgármester javaslatára megdöbbentő módon büntetés helyett aron alul megvételre kínálta a jogtalanul elfoglat és használt földdarabot Gyárfásnak – mint a birtokunkba jutott dokumentumokból kiderül, jutányos áron" A szerződést a fideszes polgármester, a kerület jegyzője Patyi András és Gyárfás írta alá. Ez a telek később egy újabb ugyanilyen fideszes közreműködéssel átkerült Portik birtokába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!