KDNP: A hajléktalankérdés összetett probléma

2013. szeptember 13. 12:26

A párt szerint az utcán élni és létezni az emberi méltósággal nem összeegyeztethető, de a hajléktalanság egyúttal közrendi és közegészségügyi kérdés is. Lukács Tamás képviselő azt mondta: jóindulatú megközelítés esetén nem lehet vita kérdése, hogy alkotmányos cél érdekében szabályozzák: a hajléktalanok egyes közterületeken nem tartózkodhatnak életvitelszerűen.

2013. szeptember 13. 12:26

Lukács Tamás, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője a parlament előtt lévő szabálysértési törvénnyel összefüggésben beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a hajléktalankérdésről. Mint mondta: a törvényjavaslat az önkormányzatoknak lehetőséget teremtene arra, hogy a közterület meghatározott részein – a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében – az életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilváníthassák.

A politikus szerint jóindulatú megközelítés esetén nem lehet vita kérdése, hogy alkotmányos cél érdekében történik a korlátozás. Ilyen célként jelölte meg a közegészségügyet és a közbiztonságot. Annak is van joga, aki a játszótéren az unokájával szeretne leülni, de ezt közegészségügyi okok miatt nem tudja megtenni – mondta. Rámutatott: a törvényalkotónak az is célja lehet, hogy mások jogait megvédje, fontos azonban, hogy az esetleges korlátozás törvényes keretek között, a szükséges és arányos mértékben valósuljon meg. Elismerte, az csapdahelyzet, hogy a hajléktalanok sok esetben nem azonosíthatóak. 

Szólt arról is, számosan válás után jutnak hajléktalan sorsra. A KDNP családok védelmében tett lépéseit megemlítve hozzátette, ahol a családok szétesnek, ott a következményekkel is számolni kell. Lukács Tamás kitért arra, hogy nem csak magyar problémáról van szó, de nem nagyon hiszi, hogy ezt a témát „közös nevező alá lehet hozni” az unióban. Nagyon összetett és bonyolult társadalmi kérdésről van szó, amiről felelős, értelmes, szélsőségektől mentes vitát kellene folytatni – összegzett a párbeszédre nyitottságát kifejező kereszténydemokrata képviselő.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosszkutya
2013. szeptember 13. 16:42
http://52tortenet.blogspot.hu/
kjkj945
2013. szeptember 13. 16:34
Visszahozni horthy ILLETŐSÉGÉT és akkor nem csak a NAGYFALUBAN mutatkoznak a hajléktalanok, szegények. Nem lesz annyira KIRAKATBAN a kérdés.
BőröndÖdön
2013. szeptember 13. 13:45
Milyen okos ez a törpe alakzat!/kdnp/
Odoaker
2013. szeptember 13. 13:29
... csak a balliberális jogvédőktől még nem hallottam "jóindulatú" megközelítést. :S
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!