„Horn élete maga volt a 20. századi történelem”

2013. július 08. 11:06

Hétfőn délelőtt örök nyugalomra helyezték Horn Gyula egykori miniszterelnököt a Fiumiei úti sírkert 15. számú parcellájában. A búcsúsztató beszédet Katona Béla, korábbi Házelnök mondta. A temetésen részt vett, és lerótta kegyeletét Orbán Viktor, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila MSZP-elnök is.

2013. július 08. 11:06

Örök nyugalomra helyezték Horn Gyula volt miniszterelnököt hétfő délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Horn Gyulát a sírkert 15. számú parcellájában temették el. Ezt megelőzően koporsójánál lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi kormányfő, valamint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A búcsúztatáson több ezren vettek részt.

Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált – mondta Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke a néhai miniszterelnök búcsúztatásán hétfőn a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A Horn-kormány egykori minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – mondta Katona Béla. Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette – jelentette ki a korábbi szocialista házelnök.

Az Európai Parlament szocialista elnöke szerint Horn Gyula nélkül Európa és Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna, lehetővé tette a mesterségesen kettészakított földrész újraegyesítését. Martin Schulz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben elmondta, a magyarok Európához tartoznak, és bár vannak idők, amikor „szétválasztatunk”, van olyan idő is, amikor ezen túl kell lépni. „Horn Gyula lehetővé tette, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk. Most is el kell gondolkodni azon, hogy nincs-e ideje annak, hogy ezt magunk mögött hagyjuk” – fogalmazott a politikus.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hümmögő
2013. július 08. 15:53
24 diszlájk? Kapjátok be és osszátok el 24 részre! Hm!
Akitlosz
2013. július 08. 15:51
A fenti társaság együtt lehetne egy szép hűvös cellában is. Amúgy Horn Gyula nem egy méltatásra érdemes személy. Ha valóban rendszerváltás történt volna, akkor ő nem lehetett volna soha magyar miniszterelnök. Kommunizmusból posztkommunizmus az nem egy akkora változás, amekkorát 1989-1990-ben a magyarok óhajtottak.
tunde04
2013. július 08. 15:21
"Hétfőn délelőtt örök nyugalomra helyezték Horn Gyula egykori miniszterelnököt a Fiumiei úti sírkert 15. számú parcellájában." na, végre! meleg is van, meg így legalább egy komcsi mínusz. remélem hason fekve tették a koporsóba.
kérdés
2013. július 08. 14:17
"A búcsúsztató beszédet Katona Béla, korábbi Házelnök mondta." TeJóÉg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!