Rekordmagasságú víz a Dunán

2013. június 07. 11:44

Nagybajcsnál és Komáromnál péntek délelőttre a Duna szintje meghaladta az eddigi legnagyobb vízmagasságot, és még nem tetőzik a folyó. Jelenleg csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Összefoglaló.

2013. június 07. 11:44

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint pénteken 10 órakor Komáromnál már 805 centiméteres vízszintet mértek. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek. Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely szintén 2002 óta 875 centiméter volt. Itt péntek délelőtt 10 órakor már 893 centiméter volt a folyó vízszintje.

Esztergomnál 746 centimétert mértek legutóbb, Budapestnél 792 centiméter volt a vízállás. Esztergomnál mostanáig szintén a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint, itt azóta 771 centiméter a rekord. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása.

Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés – mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a töltésnél pénteken újságíróknak. Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el – értékelte a köztársasági elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek kora reggel Győrben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a legnagyobb erőkkel most Győrújfalu térségében kell dolgozni, a községnél ugyanis megcsúszott a rézsű, de sikerült visszaépíteni a gátat. Győr-Moson-Sopronban nyolc településen folynak munkálatok, és eddig 25 embert telepítettek ki a megyében. A szomszédos Komárom-Esztergomban – ahonnan 38 embert telepítettek ki – két elzárt település van, Dömös és Pilismarót, és felkészültek arra is, ha esetleg el kell szállítani a betegeket a komáromi kórházból. Pest megyében egy község megközelíthetetlen.

Orbán Viktor szólt arról is: elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a veszélyeztetett településeken az eddig egyébként kiválóan teljesítő polgármesterektől, de őket is vonják be a munkálatokba. A kormányfő szerint, mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 4179 katona kilenc árvízi helyszínen dolgozik, további 5454-en pedig tartalékban vannak. A Magyar Honvédség pénteken is csaknem ezer önkéntes tartalékos katonát vonultat be az árvízi védekezéshez – jelentette be Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök.

Az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. szolgáltatás- és környezetvédelmi vezetője péntek reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Esztergom térségében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés, a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak a várható vízállásrekord ellenére is biztonságban vannak.

Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát – közölte a község polgármestere péntek reggel az MTI-vel. Pest megyében eddig 710 600 homokzsákot építettek be a töltések, védvonalak magasítására, megerősítésére - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem pénteken. Szentendrén 7 órakor a Duna elérte a mobil árvízvédelmi fal alját, a Dunakorzót lezárták az autós forgalom elől.

Csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon – tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) reggel az MTI-t. A közlemény szerint rendkívüli védekezésre 191 kilométeren van szükség Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna menti állami védvonalakon.

Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot. Az intézkedés 296 embert érint, négyen nem akarnak távozni, az önkormányzat valószínűleg segítséget kér kilakoltatásukhoz – közölte Nyíri Csaba helyi polgármester.

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani – mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek pénteken Szekszárdon.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. szeptember 18. 16:05
És A csizmáskandúr máris személyesen irányít.Rámutat a dunára,és a magyar nemzet lefényképezi.
next mindig élni fog 7
2013. június 08. 11:39
Minden rekordon áll! Rekord ÁFA, rekord új adó, rekord munkanélküli, rekord államkötvény eladás, rekord elszegényedés kivéve a trafikosok, rekord államadósság és sorolhatnám! Aztán jött a Duna és ott is rekord lett! Persze ez is pozitív és mindennel megbirkózik a vezérünk! Régen hallottam már ilyen szavakat, még a rendszerváltás előtt! Déjá vu érzésem támadt! Komcsiból sosem lesz szalonna, ha már az alapanyag is szar! Hm!
Zod
2013. június 07. 19:56
Egy rakás balos féreg (akár az itt kommentelők közül is)láthatóan az árvíznek szurkol.És ők azok akik rohadtul meg vannak sértődve,ha valaki megkérdőjelezi a magyarságukat.
USsange
2013. június 07. 18:10
"...95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot." Ajjaj... Hát már ekkora a diktatúra? Csak Tavares meg ne tudja... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!