Délben Esztergom alatt tetőzött az árhullám

2013. június 09. 12:51

A rendkívüli dunai árhullám tetőzése Esztergom alatt jár – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délben az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

2013. június 09. 12:51
A közlemény szerint a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő-telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék. 
 
A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségét. 
 
Az OMIT azt írta: a védelem súlypontja a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.
 
A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.
 
Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord – áll a közleményben.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. június 09. 21:13
A tojásdobálást állítóknak: Az Origó a szemtanút idézi, Balog tojást nem, de vastapsot kapott az előadása után!
kjkj945
2013. június 09. 15:21
http://www.dtcs.hu/ http://zoldforradalom.blogspot.hu/p/duna-tisza-csatorna-projekt.html http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1484 http://hidrologia.hu/vandorgyules/30/dolgozatok/ronay_istvan.html
Bábeli békák
2013. június 09. 14:27
"Kovács "Kucu" Géza MÖM-vezér, Budai Attila fedőnéven III/III-as besúgó", Tétényi Éva harcostársa és bandájuk súrún emelgetik a lapátot?
rumtzeiss
2013. június 09. 13:59
"Semmilyen utasítás nem hajtható végre, csak ha a Bakondi úr vagy én mondom" - mondotta a Vezénylő Tábornok. Mintha annyira értene az árvízvédelemhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!