Határozatban ítélték a parlament Viviane Reding Tobin-ügyben tanúsított fellépését

2013. április 29. 17:51

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a határozati javaslatot, amellyel a képviselők elfogadhatatlannak nevezik Viviane Reding, az Európai Unió jogi biztosának Tobin-ügyben tett nyilatkozatait.

2013. április 29. 17:51

A Ház 277 igen szavazattal, 53 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett döntött az alkotmányügyi bizottság előterjesztésének elfogadásáról. Az Országgyűlés határozatával elismerte az ír hatóságok együttműködési készségét, valamint az ír igazságügyi miniszter elkötelezettségét a 2000-ben Leányfalun két gyermeket elgázoló ír férfi ügyének megoldására.

Ezzel egy időben ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezték, hogy egy jogerősen elítélt ember elkerülje cselekményének büntetőjogi következményeit a „szabadság, biztonság és igazságosság” térségeként jellemzett Európai Unióban azáltal, hogy az állampolgársága szerinti tagállam nem hajtja végre egy másik uniós ország jogerős bírósági ítéletét.

Frissítés: A parlament elfogadhatatlannak nevezte emellett, hogy Viviane Reding „tényekkel alá nem támasztott politikai vélekedése alapján” igazolhatónak tartja Írország uniós alapelvet sértő eljárását. A Ház ezért felszólította az uniós biztost, hogy tegyen meg mindent az Európai Unión belüli igazságügyi együttműködés, így a bírósági ítéletek kölcsönös elismerése érdekében. Az alkotmányügyi bizottság előterjesztése indoklásában emlékeztetett arra, hogy Viviane Reding a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott, március 9-én megjelent interjúban olyan nyilatkozatot tett, amelyben megkérdőjelezi a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, és érthetőnek nevezi, hogy egy Magyarországon jogerősen elítélt bűnelkövetőt Írország nem ad át a magyar hatóságoknak.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte őt. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin a legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra. Tobin 2011. november 9-én saját akaratából őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor az idén március 29-én jelentette be, hogy az ír állampolgárságú férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését. A miniszter közölte: arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. április 29. 23:13
Micsoda revans.:D
ciseaux
2013. április 29. 20:57
Redingnek az első adandó alaklommal kellett volna visszavágni! Nem akarok cinikusnak tünni, de ha Reding eddig is magasról tett az EU-jogokra/kötelezettségekre, és elfogult kettős mércével kezel minket, gondolja valaki, hogy a parlamenti határozat bármit is változtat ezen? Reding senkinek nem tartozik se felelősséggel se nem lehet rajta semmit számonkérni, Redinget, mint a többi kommiszárt is, jelöléssel ültették a helyére, senki nem választotta meg. Tényleg, ez a luxemburgi provinciális újságírónő vajon mit is érthet az igazságszolgáltatáshoz, nemzetközi joghoz? Mint a "mi" Kovács Lacink a közösségi adó-harmonizációhoz...
Marianer
2013. április 29. 19:22
Amúgy a Portik-Labanc ügyről a világsajtóban teljes a hallgatás. De erről majd cikkeznek...
Bábeli békák
2013. április 29. 18:52
Na, oszt még több tyúkot akarnak a politikába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!