Alaptörvény-módosítás: megszólalt a német és az osztrák külügyminiszter is

2013. március 11. 13:02

A magyar alkotmánymódosítás terve kapcsán Guido Westerwelle német külügyminiszter az európai alapértékek tiszteletben tartását követelte, Michael Spindelegger, az osztrák külügyek irányítója pedig a kérdés tisztázását sürgette hétfőn Brüsszelben.

2013. március 11. 13:02

Guido Westerwelle német külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve újságírók előtt kijelentette: nem csupán papírra leírt alkotmányos jogokról van szó, hanem arról is, hogy ezeket a jogokat a gyakorlatban élettel kell megtölteni. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió értékközösséget jelent, aminek az egyes tagországokban is meg kell nyilvánulnia.

A német liberális politikus emlékeztetett arra, hogy a múlt héten három további uniós ország – Dánia, Finnország és Hollandia – külügyminiszterével együtt azt szorgalmazta, alakítsanak ki az unión belül hatékonyabb mechanizmust az alapértékeknek a tagországban való védelmére. Jelezte, hogy kedden Berlinben beszél majd Áder János magyar köztársasági elnökkel.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter – ugyancsak a külügyminiszteri tanácskozásra érkeztekor adott rövid nyilatkozatában – megjegyezte: nem ez első eset, hogy a magyarországi jogalkotás „európai jogi és szomszédsági” aggodalmakat kelt.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. március 11. 16:09
Egyik sem balos, egyik sem annak az országnak a képviselője, akiknek a bankjait ez a kormány basztatja. :)
bini
2013. március 11. 15:56
Milyen szöveg az, hogy itt nem a törvényekről van szó, hanem annak ÉLETTEL való megtöltésével. Hogyan lehet ezt elérni, mivel valami vagy törvényes, vagy törvénysértő. Ez olyan fából vaskarika, megint jőn a szokásos mantra, hogy a jogszabály megfelel az eu-s jogrendnek, de szellemisége nem ahogy az első "keresztrefeszitéskor" az EP előadta. Mi az, hogy szellemiség? Eddig csak egy ilyet ismertünk mikor az járta, hogy a "Kommunizmus szelleme" járta be a világot. Na ezért nem kérünk semmiféle szellemből még az eu mostani szellemeiből sem.
mefisto
2013. március 11. 14:49
Nem lenne egyszerűbb, ha mondjuk az osztrákok megírnák helyettünk az alkotmányunkat? Úgyis van gyakorlatuk az olmützi oktrojált alkotmánnyal. Pl betilthatnák a keresztény jelképek használatát, az Újszerzeményi Bizottság után szabadon a Négy Mancs osztaná ki a magyar föld tulajdonjogát az osztrák gazdáknak, és csak a homoszexuálisok köthetnének házasságot. De ők egyszerre kettőt is. Kihagytam valamit?
kjkj945
2013. március 11. 14:36
Beleszólás egy "szuterén" állam belügyeibe!!!! Mert ha szuverén lenne nem tehetnék!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!