Üdvözli, de kockázatosnak tartja a rezsicsökkentést a LIGA

2013. február 13. 11:17

A LIGA szakszervezetek szerint a rezsicsökkentés közvetlenül és közvetve is hozzájárulhat a növekedés lassú megindulásához, ugyanakkor látnak kockázatokat is: a cégek terheiket a fogyasztókon hajthatják be, romolhat az ellátásbiztonság, a cégek munkaköltségeinek lefaragása pedig elbocsátásokkal járhat.

2013. február 13. 11:17

A LIGA Szakszervezetek üdvözli a kormány rezsicsökkentő lépéseit, de felhívja a figyelmet annak hosszú távon jelentkező kockázataira – írja közleményében az érdekképviselet. A LIGA rámutat: a különböző fűtési formák elterjedtségében településtípusonként jelentős különbségek vannak. A távfűtés különösen gyakori a megyeszékhelyeken és Budapesten, míg a községekben mindössze a lakások 1,5 százalékára jellemző. A fűtési módot a jövedelmi helyzet erősen differenciálja. A legszegényebb jövedelmi ötöd 33 százalékára a hagyományos fűtőanyagú, egyedi fűtés jellemző.

Az érdekképviselet felhívja a figyelmet arra is, hogy a gáz-, a villamosenergia-, valamint a távfűtés tarifájának egységes 10 százalékos csökkentése eltérő haszonnal jár a háztartások számára, jövedelmi helyzettől, településtípusonként, fűtési módoktól függően is differenciált költségcsökkenés valósul meg. A LIGA szerint bár az intézkedés nem kifejezetten szociálpolitikai jellegű, de kedvező, hogy gyakorlatilag a társadalom minden tagja részesül belőle. Emellett a kiadáscsökkentő programnak a közvetlen lakossági megtakarításokat eredményező hatáson túl további előnyös hatásai is vannak.

Ezek közül a legfontosabbként említi a LIGA a fogyasztói árszínvonalra gyakorolt hatást, amelynek eredményeként az infláció akár 3 százalék alá is csökkenhet 2013-ban. Ez lehetővé teszi az MNB kamatcsökkentési periódusának kockázatmentes folytatását, amely a hitelezés élénkülését hozhatja magával. A LIGA szerint ez, kiegészülve a megtakarított rezsikiadások fogyasztást növelő hatásával, hozzájárulhat a növekedés lassú megindulásához. A rezsicsökkentés kilátásba helyezett folytatása a kedvező jövedelmi hatásokat felerősíti és az alacsonyabb jövedelműek számára is kifejezettebbé teszi, de a LIGA Szakszervezetek felhívja a kormány figyelmét a hosszú távú kockázatokra is. 

Mint írják: a lakossági árak csökkentése növeli a szolgáltató cégek terheit, amelyek a veszteségeket az ipari fogyasztókon próbálják majd behajtani. A szolgáltatók takarékossági lépéseket is tehetnek, amelyek egyrészt a nagy kiadásokkal járó rendszerek fenntartási, üzemeltetési, karbantartási kiadásainak visszafogásával az ellátásbiztonságot ronthatják, másrészt a munkaerőköltségek lefaragása jövedelemcsökkenéssel, elbocsátással járhat az érintett szektorok munkavállalói számára.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. február 13. 13:12
taliga!!!
ördöngös pepecselés
2013. február 13. 12:56
a mandiner újságírói elvonulhatnának egy kis igazságkúrára a purgatóriumba: a címlap : A LIGA szerint kockázatos a rezsicsökkentés erős hazugság a valósághoz képest: Üdvözli, de kockázatosnak tartja a rezsicsökkentést a LIGA
szintiboj
2013. február 13. 12:36
Mi??? A rezsicsökkentéstől beindul a gazdaság lassú növekedése???? Úgy mint az egykulcsostól...
tarackos
2013. február 13. 11:41
Nocsak, Gaskó megint pénzt tarhál a vasutasoknak? Mennyiért maradtopk csöndben, 10-20 ezer? A múltkor is elég volt egy jobb vacsi ára...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!