Véget vetne a szoborrongálásoknak a KDNP

2012. október 26. 17:18

A párt budapesti szervezete kezdeményezi a szoborrongálás büntetőjogi következményeinek szigorítását, illetve a szoborrongálás jogi meghatározásának pontosítását.

2012. október 26. 17:18

A KDNP budapesti szervezetének elnöksége a szoborrongálás büntetőjogi következményeinek szigorítását, illetve a szoborrongálás jogi meghatározásának pontosítását kezdeményezi – közölte Szalma Botond az MTI-vel pénteken. A fővárosi szervezet elnöke javaslatukat indokolva leszögezte: tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy Magyarországon lassan napi rendszerességgel történnek szoborrongálások, emlékhely pusztítások, temetői rombolások.

Mint írta, amellett, hogy ezek az esetek szinte kivétel nélkül kegyeleti jogokat sértenek, erkölcsileg, valamint más jogi szempontból is elfogadhatatlanok. Álláspontjuk szerint azzal, hogy jelenleg minden köztéri alkotást zsűriztetni, majd engedélyeztetni kell az adófizetők pénzén, ezek a művek a közvagyon részei is. Nem beszélve arról, hogy a köztéri alkotások túlnyomó többsége közadakozásból, önkormányzati, vagy pályázati pénzekből készül, ami ugyancsak azt mutatja, hogy részben köztulajdonról van szó – jegyezte meg. Mindezekből következően a megszokott jogi következményeken túl, minden köztéri rongálás esetén az elkövetők fizessék meg a keletkező költségeket – közölte.

A kisebbik kormánypárt budapesti elnöke közleményében kitért arra is: a siófoki bíróság Horty-szobor ügyében hozott ítélete is jól mutatja a fogalmi zűrzavart. Az ügyben a KDNP egyik tagja büntetőfeljelentést tett az ítélkező bíróval szemben Polt Péter legfőbb ügyésznél felbujtás vádjával – jelezte. Hozzátette: a KDNP budapesti elnöksége felkéri az igazságügy illetékeseit, hogy indítsanak szakmai vizsgálatot az ítélet kapcsán. „A bírói függetlenség ugyanis nem egyenlő a szakmai alkalmatlansággal, illetve a politikai elfogultsággal, épp ellenkezőleg, ez az intézmény az igazságszolgáltatás tisztaságát igyekszik erősíteni, amivel élni kell, és nem visszaélni” – fogalmazott Szalma Botond.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
black and white
2012. október 29. 13:59
A nemlétező párt véleménye igen fontos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!