Újabb egyenlegjavító lépéseket várnak a londoni elemzők

2012. október 30. 12:49

Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint mivel láthatóan az Európai Bizottság nem engedi 3 százalék fölé a jövő évi magyar deficitet, ezért arra számítanak, hogy a kormány a következő hónapokban további kiigazító csomagot terjeszt elő.

2012. október 30. 12:49

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben közölték: korábban arra számítottak, hogy Brüsszel hajlandó lesz elfogadni egy „mérsékelt költségvetési elcsúszást”, amellyel jövőre 3 százalék felett maradhatott volna a GDP-arányos magyar költségvetési hiány.

A legutóbbi időszakban kiszivárgott „szűkszavú kommentárokból” azonban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság egyértelműen 3 százalék alatt akarja látni a jövő évi magyar deficitet. Ennek alapján a ház közgazdászai arra számítanak, hogy a magyar kormány a következő hónapban újabb, ezúttal 150-200 milliárd forintos költségvetési korrekciós csomagot terjeszt elő.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2012. október 30. 22:13
az elemzők, a szakértők, a piacok, a körök arctalanul, felelősségre vonhatatlanul diktálnak országoknak, kontinenseknek és vannak akiknek ez tetszik
prosperitas
2012. október 30. 13:16
Nem tudtam, hogy a jegybanknak kell meghatároznia a kormány fiskális politikáját, szerintem inkább a jegybanknak kellene összehangolnia monetáris politikáját a kormány politikájával. Kb. ennyire szar helyzetet örököltünk a szociktól ráadásul Bokros Lajost támogatta egy világgazdasági konjuktúra, aminek most jele sincs láthatáron, nem volt devizahitelezés, tehát nyugodtan operálhatott Bokros 20-30%-os évi inflációval, import vámot vezethetett be, mert nem voltunk az EU tagjai, ráadásul egy jelentős állami vagyon állt rendelkezésére, amit értékesített és ebből csökkenthette az államadósságot, de ezen túl a társadalom jelentős része leszakadt, amit a mai napig nem hevert ki. Ehhez képest Matolcsy kiigazítása dupla akkora sokkal nehezebb körülmények között, sokkal kisebb mozgástérrel, mégis kevesebb kárt okozott eddig a magyar társadalomban, mint a Bokros féle.
egysegelem
2012. október 30. 13:02
Bokros 170 milliárdot vont el a csomagjával, Matolcsy 2700 milliárdot Matolcsy intézkedései két és fél év alatt a GDP 9%-át teszik ki, Bokros megállt 5%-nál. A Bokros-csomag közel dupláját kapjuk az Orbán-kormánytól két és fél év alatt. --- Fontos azonosságok és különbségek is vannak a Bokros- és a Matolcsy-csomag között. Az előbbi egyszeri volt, az utóbbi részei azonban futószalagon érkeznek, és nem szolgálják a növekedést - állítja Dózsa György, a Figyelő gazdasági hetilap szerkesztője. Mindkét csomag egy egyensúlyproblémára válaszul született, azonban míg az 1995-ös Bokros Lajos nevéhez fűződő kiigazító csomag javította a növekedési kilátásokat, a Matolcsy György-féle, futószalagon érkező, egyszeri lépésekről ez nem mondható el. Az 1995-ös intézkedés idején a monetáris és fiskális politika összhangban működött, ellenben a jelenlegivel - mondja Dózsa György, a a Figyelő gazdasági hetilap szerkesztője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!