Százmilliárdos adócsökkentés jöhet jövőre a szuperbruttó megszüntetetésével

2012. október 02. 12:36

Az Origo birtokába került előterjesztés-tervezet szerint a kormány újabb, közel háromszáz paragrafusból álló adócsomagot készít.

2012. október 02. 12:36

A tervezet szerint az új adócsomag a vállalkozások és az emberek életében hozna pozitív változásokat. A javaslat néhány olyan kiskaput is bezár, amely az adócsalásra adott lehetőséget, ezenkívül az illetékeknél rendszerszintű változásokat hoz – írja a Origo.  Az előterjesztés a legnagyobb hordejű eleme – a közel 100 milliárd forintot jelentő – félszuperbruttósítás eltörlése, ami után mindenkire egységesen a 16 százalékos szja teher vonatkozik majd. 

A lap kiemeli még, hogy kedvezőbben alakul az örökösödési és ajándékozási illeték kiszabása is. Jövőre az öröklési és ajándékozási illeték általános mértéke egységesen 18 százalék lesz, lakástulajdon esetén ennek a fele. A váltással azok járnak igazán jól, akik nagy értékű lakást vagy más vagyontárgyat örökölnek vagy kapnak valakitől, akivel nincsenek is közeli rokoni kapcsolatban - olvasható az origo.hu összefoglalójában. Az előkészítés alatt áló adócsomag lehetőséget teremtene az önkormányzatoknak az adósságot felhalmozók „pellengérre állítására”.Az új adócsomag lehetővé tenné, hogy a magánszemélyeknél 50, más adózónál 100 ezer forint feletti, 90 napon túl adóhátralékot felhalmozók adatai nyilvánosságra kerülhessenek.

A tervezett új adócsomag aszemélyi jövedelemadó elkészítését is kedvezőbbé tenné.  Ma az a szabály, hogy az adóhivatal elküldi az általa elkészített bevallást az adott személynek, akinek át kell néznie, és vissza kell küldenie a hatóságnak, akár javít benne, akár nem. Jövőre ha egyetért a bevallás minden sorával, akkor nem kell visszaküldenie a bevallást. Az adó-, jövedelem-, illetőség- és együttes adóigazolást nyolc helyett hat nap alatt ki kell hogy állítsa az adóhivatal – írják. A bevallás megkönnyítése mellett az adócsomag tervei között szerepel az a kitétel is, hogy jövőre már – szemben az idei 100 ezer forinttal – 150 ezer forint befizetés erejéig lehetőség lesz részletfizetést kérni, és a befizetés időtartamát is meghosszabbítanák két hónappal, így hat hónap állna rendelkezésre az adóteher megfizetésére.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ketroot
2012. október 02. 14:56
http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/afaemeles_lehet_az_uj_megszorito_csomagban.173671.html Hát, ha a 27%-ot még emelik, akkor ezt az országot tényleg le lehet húzni a slozin.
liberálzöld.
2012. október 02. 14:33
"Varga Mihály hétfőni bizottsági beszámolójában a közszféra létszámának lefaragását, a fordított áfa szabályainak kiterjesztését, az egészségbiztosítási járulékplafon eltörlését és a szociális juttatások célzottabbá tételét és a közszféra bérszisztémájának hatékonyabbá tételét nevezte meg az IMF-nek felkínált intézkedések közül. A lehetőségek között az [origo] információi szerint az áfa esetleges megemelése is szóba került számos más javaslat mellett. Az NGM, úgy tudjuk, már el is készült a számításokkal, hogy egy esetleges egyszázalékos emelés mekkora többletbevételt hozna a költségvetésnek, de döntés még nem született."
liberálzöld.
2012. október 02. 14:30
Na, itt az adócsökkentés előszele: http://www.origo.hu/itthon/20121002-most-mar-biztos-lottek-a-pedagoguseletpalyamodellnek.html# "A küszöbön álló, 350 milliárdos költségvetési kiigazítás első elemei között "megy a kukába" a jövő évre tervezett pedagógus-béremelés az [origo] által megkérdezett kormányzati szereplők szerint. A pedagógus-életpályamodell bevezetésének elmaradása miatt információnk szerint Hoffmann Rózsa tavasszal a lemondását is kilátásba helyezte. A béremelés elhalasztása mellett áfaemelést és egy újfajta közszolgálati életpályamodellt is kínálhat a kormány az IMF-nek. "
liberálzöld.
2012. október 02. 13:41
"Százmilliárdos adócsökkentés jöhet jövőre a szuperbruttó megszüntetetésével" Előbb várjuk meg, hogy igaz legyen bármennyire kicsi is az esélye, aztán nézzük meg az elletételezését is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!