Parlament: felszólal Matolcsy, megvitatják az új földtörvényt

2012. október 30. 07:58

A kormány jövő évre tervezett adóváltoztatásairól, valamint a kabinet új földtörvény-javaslatáról mondhatják el véleményüket a képviselők az Országgyűlés keddi ülésnapján.

2012. október 30. 07:58

A Ház reggel kilenc órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd ezt követően rögtön megnyitják az adótörvények általános vitáját. Ekkor még csak a miniszteri expozéra, valamint a frakciók vezérszónoki felszólalásaira kerül sor, a javaslat tárgyalása ugyanis a nap végén folytatódhat, amikor a képviselők öt órás időkeretben értékelhetik Matolcsy György előterjesztését.

Az indítvány fókuszában a szuperbruttó kivezetése, az illetékkulcs-rendszer átalakítása és az adómorál erősítése áll. A javaslat szerint egységesen 16 százalék lesz a személyi jövedelemadó 2013-tól, miután kivezetik a szuperbruttósítást és ezzel megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés. A kormány szerint a szuperbruttósítás kivezetése jelentősen leegyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását, ezzel pedig ténylegesen megvalósul az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer, amely a kormány álláspontja szerint arányos, teljesítményösztönző és családbarát.

Az adóváltoztatások mellett az új földtörvényről is szó lesz, amelynek két héttel ezelőtt elnapolt általános vitája nyílik most újra. A vidékfejlesztési miniszter expozéjában úgy fogalmazott, 1 100 éves vitának vet véget a földtörvény elfogadása, mivel a jogszabály garantálja, hogy csak magyar földművesek vehessenek földet, az ellenzéki frakciók vezérszónokai ugyanakkor hiányosnak, rossz irányba hatónak nevezték a kormány szabályozási terveit.

A fentiek mellett a mai ülésnap napirendjén szerepel még a Költségvetési Tanács elnöke vagyonnyilatkozat-tételéről szóló törvényjavaslat általános vitája, valamint a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvénymódosítás részletes vitája.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. október 30. 09:50
Minek a földtörvény? ezt elfogadják http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/30/kinaiaknak_arulna_a_fidesz_az_allampolgarsagot/ semmi értelmes. Az osztrák ad 250.000 euro-t az államnak kamatra kap állampolgárságot magyar állampolgárnak meg lehet földje. :D
rogananti
2012. október 30. 09:04
Azt bírom a kormányban, hogy a mandineres hozzászólások alapján kormányoz. Nem kellene egy cikk az ingyen sörről?
Robin
2012. október 30. 08:12
Minek. Annak adnak el földet akinek akarnak. Aki fizet: http://nol.hu/belfold/kinaiaknak_arulja_a_fidesz_az_allampolgarsagot 250 ezer eurónyi államkötvény vásárlásával magyar állampolgárságot lehet szerezni egy fideszes javaslat szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!