Nemzeti Energiastratégia: „függetlenedés az energiafüggőségtől”

2012. október 25. 20:35

A Nemzeti Energiastratégia mottója: függetlenedés az energiafüggőségtől. Ez egyebek mellett azt jelenti, növelni kell az energiahatékonyságot, valamint az eddiginél szorosabban kell kapcsolódnia az országnak az európai energia infrastruktúrához – jelentette ki Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián.

2012. október 25. 20:35

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) Fenntarthatóság, hatékonyság és takarékosság című fórumán a helyettes államtitkár emlékeztetett: az Országgyűlésben október elején elfogadott dokumentumban hangsúlyosan szerepel a függetlenedés eszközeként az energiatakarékosság, a hazai megújuló energia lehető legnagyobb aránya, a biztonságos atomenergia alkalmazása és a közlekedés villamosítása, továbbá a hazai szén- és lignitvagyon, valamint az anyagában nem hasznosítható háztartási hulladék környezetbarát felhasználása.

Az egyik legfontosabb célkitűzés, az energiahatékonyság növelése, aminek érdekében szükséges a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv felülvizsgálata. Folyamatban van a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia készítése, mert Magyarországon az épületek mintegy 70 százaléka energiapazarló.

Az iparfejlesztési célok megvalósításának részletes leírását a szakemberek az Energetikai Iparfejlesztés és K+F+I Cselekvési Tervben, az Erőműfejlesztési Cselekvési Tervben, valamint a Távhőfejlesztési Cselekvési Tervben végzik el. Ennek fontosságát a helyettes államtitkár azzal támasztotta alá, hogy a magyarországi erőművek átlagos hatásfoka 33 százalékos, holott működnek már erőművek a világban 50-60 százalékos hatásfokkal is.

Holoda Attila beszélt arról is, hogy a 2008-2016. közötti időszakra szóló II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv elsődleges célja: a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásával a lehető legnagyobb megtakarítás elérése. A minisztériumi vezető főkén a lakossági energia-megtakarítás lehetőségét emelte ki, ahol a megtakarítás lehetőségének éves felső célértéke 21 petajoule (PJ). Jelentős megtakarítók lehetnek még a közintézmények is évi 14,75 petajoule felső célértékkel.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2012. október 26. 10:43
Létezik-e olyan ember, aki komolyan hiszi, hogy az orosz atomtechnológia és az orosz nukleáris fűtőelemek beszerzése(Paksi bővítés) az energiafüggetlenség felé mutat? Komolyan érdekel, nem provokációs szándékkal kérdezem...
bigyomail
2012. október 26. 09:53
Az elmélet szép. A gyakorlati megvalósításhoz viszont pénz kellene, nem kevés. Miután a Fideszről beszélünk, így jobboldali megoldás, azaz a magántőke bevonása szóba sem jöhet. Másként meg hogy? Állami pénzből? Hiszen kilóg a hátsónk a gatyából, ráadásul az a másfél kétmillió adófizető, aki összedobja az állami pénzeket, már így is túl van terhelve és akkor finoman fogalmaztam.
bogo
2012. október 26. 07:53
Elég lökött cikk - el kell menni pl svédországba, és megnézni ott mit csinálnak és hogyan... pl távfûtés kiépítése magas hatásfokkal... támogatás föld -napenergia hasznosításhoz.. nemcsak duma, duma.
gabuci
2012. október 25. 21:25
szorosabban kell kapcsolódnia az országnak az európai energia infrastruktúrához Ez mi ha nem energiafüggőség? Ezt a hülye szájtépést
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!