Az MSZP szerint elfogadhatatlanok a KDNP javaslatai

2012. október 08. 14:43

Elfogadhatatlannak tartja az MSZP a KDNP által az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) javasolt módosításokat, köztük azt, hogy az élettársi kapcsolat szabályait ne a kódex családjogi könyve tartalmazza, az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata pedig egyáltalán ne is szerepeljen a Ptk.-ban, hanem külön törvény rendelkezzen róla.

2012. október 08. 14:43

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: első hallásra azt hitte, „komolytalan indítványokról” van szó, azóta viszont megjelent az alkotmányügyi bizottság előtt egy erről szóló javaslatcsomag, amelyet a KDNP-frakció szakértője készített elő. Az MSZP-s politikus szerint ez „a KDNP gyávaságát” bizonyítja, mondván, a kereszténydemokraták nem sajátjukként, hanem bizottsági indítványként akarják a Ház elé vinni javaslataikat.

A politikus kifejtette: azzal, hogy a KDNP az élettársi kapcsolat szabályait nem a családjogi, hanem a szerződési kapcsolatokat tartalmazó fejezetben szerepeltetné, valójában azt üzeni, hogy számára az élettársi kapcsolat nem jelent többet egy hétköznapi adásvételi kontraktusnál. Szerinte ez egy „rendkívül bornírt és ostoba szemlélet” tükröződése, amely figyelmen kívül hagyja, hogy a gyermekek több mint 40 százaléka házasságon kívül születik. Hozzátette: ez a javaslat sok százezer embert sért, és azt fenyegeti, hogy az új Ptk. egy parlamenti konszenzussal elfogadott jogszabály legyen. Szerinte ennél is súlyosabb az a kezdeményezés, amely száműzné a Ptk.-ból az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, kívül helyezve azt a polgári jogviszonyokon.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. október 08. 17:56
Ja, kérem! Aki nem házasodik, nem vállal kötelezettséget. Aki nem vállal házastársi köteléket, annak kétoldalú szerződésben kellene rendeznie a párkapcsolati státuszát, az ebből következő, vagy éppen nem következő örökösödési sorrendet. Nem tudom, hogy ez mivel áll ellentétben? Ugyanis: Ahol gyermek van, ott a gyermek -a javaslat szerint is- természetesen családi státuszba kerül, nem éri diszkrimináció! Az meg szerintem teljesen egyértelmű, hogy az élettársi kapcsolatokban is megszerezhetőek a "házastársi jogok", ha az élettársak ezt valamilyen szerződésben rögzítik! Annak is egyértelműnek kell lennie, hogy a házasság egy olyan "intézmény", amelyik családalapítási szándékkal jön létre. Nem értem a cirkusz okát, elvtársak!
cutcopy
2012. október 08. 17:26
Persze hogy elfogadhatatlan a szociknak, de nem a javaslat, hanem hogy a KDNP-é..
trespass
2012. október 08. 14:59
A kdnp szempontjából van különbség. Most akarják rányomni a bélyegüket a kormányzásra. Legacy? Alibi.
Kal
2012. október 08. 14:59
A neten meg lehet nézni valahol ezt a javslatot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!