Orbán: A parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni

2012. július 11. 08:43

A miniszterelnök szerint elkerülhetetlen a tranzakciós illeték jegybankra való kiterjesztése, aminek esetleges nemzetközi vétójáról azt mondta, a parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni. Orbán Viktor a Hír TV Rájátszás című műsorában arról is beszélt, hogy a Békemenetnek köszönhetően stabil lábakon áll a kormány.

2012. július 11. 08:43

Az IMF most jön, körülnéz, és valamikor majd inkább a nyár végén, mint a közepén lesznek tárgyalások is” – mondta az IFM-tárgyalások menetrendjéről a miniszterelnök kedden, a Hír TV Rájátszás című műsorában. Orbán Viktor leszögezte, az IMF feltételeinek azt a részét tudják elfogadni, amelyről „hisszük mi, magyarok, hogy ha azt megtesszük, akkor az jobbá teszi Magyarországot”. A vagyonadót és az ingatlanadót – mint a valutaalap lehetséges feltételeit – firtató felvetésre úgy vélekedett: szerinte az nem segítené az országot ahhoz, hogy kihozza magából azt, ami benne van.

A kormányfő beszélt arról is: Európa néha egy múzeumra emlékezteti, ugyanis a mostani válsághelyzetet azokkal az eszközökkel próbálja kezelni, amelyeket a múltban használt, ám ezek már nem működnek. Magyarország viszont „nem szerénykedett” olyan megoldásokat kitalálni, amelyek nem a múlthoz tartoznak, hanem a jövőt építik: ilyen volt a bankadó, a multiadó, most pedig bevezeti a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket — sorolta, hozzátéve: utóbbi szerinte sokkal jelentősebb, mint azt gondolják. A következő egy-két év érdekes kérdésének tartja, hogy ez az új teherforma mennyire képes válságkezelő eszközként, illetve a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevételeként szolgálni.

A tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) való kiterjesztése a kabinet szerint logikus, szükséges és elkerülhetetlen — jelentette ki Orbán Viktor. Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem terjeszthetik ki az illetéket a jegybankra, azt válaszolta: Magyarországot a magyarok kormányozzák, „ha egyszer a magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy tranzakciós illeték lesz, meghatározta annak a körét, akkor az úgy lesz”. „A magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni” — felelte arra a kérdésre, mi történik akkor, ha az Európai Központi Bank vagy az IMF megvétózza az MNB megadóztatását. A kormányfő kizártnak nevezte, hogy a pénzintézetek teljesen áthárítsák az illetéket az emberekre. Kitért az államadósság szintjére is, bűnténynek, Magyarország elleni merényletnek nevezve, hogy 2002 és 2010 között jelentősen nőtt annak mértéke. 

Arra a kérdésre, az IMF-tárgyalások közeljövőbeli elkezdése értékelhető-e úgy, hogy az ellene szervezett nemzetközi puccskísérlet megbukott, a kormányfő azt felelte: „nekem nem személyes ellenségeim vannak”, de például a bankadó „fáj valahol”, s azoknak a nagyrészt külföldi nagytőkéscsoportoknak, amelyeknek ez fáj, minden pénzt megér, hogy a magyarországi kurzust megváltoztassák, hasonlóan nagy telekommunikációs vállalatoknak, energiacégeknek. „Erre vezetem vissza leginkább azokat a kísérleteket, amelyek rendszeresen a kormány politikájának befolyásolására irányulnak” — mondta, kijelentve ugyanakkor, hogy azokat a csatákat, amelyeket „mi magunk robbantottunk ki a saját, szokásostól eltérő, innovatív intézkedéseinkkel, (...) megnyertük”. Megjegyezte, a januári békemenet jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormány most is stabilan áll a lábán.

Azzal kapcsolatban, hogy míg az Európai Parlament a mostani romániai helyzetet nem vette napirendjére, addig Magyarországot „pellengérre állították”, Orbán úgy vélekedett: ennek az az oka, hogy az EP-ben az európai baloldal van többségben, vagyis ha akarnak, kikiálthatnak valakit bűnbaknak, de a legnyilvánvalóbb nemzetközi botrány esetén is eltakarhatják az ügyeket.

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. július 12. 14:27
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/529137_10151083900933659_1220356030_n.jpg
Forsz
2012. július 11. 13:29
Ezt az interjút, vagy legalább a fontosabb részeinek kivonatát az m1-nek meg kellene venni a HírTV-től. Ez egy eléggé alapos összefoglalója az utóbbi idők politikájának. A HírTV-t kedvelem, de sajnos nem jut el minden háztartásba. Egyébként, az amit itt egy ilyen fontos miniszterelnöki interjú kapcsán a fizetett és feladattal megbízott ellenzéki bérkommentelők és a balliberális szimpatizánsok némelyike művel, az ékes bizonyítéka, hogy a mandiner egy PÖCEGÖDÖR lett!! Valódi vita ma már csak nagyon ritkán fordul elő, undorító szintű személyeskedés; egy soros odamondogatásokba fordul kettő perc alatt minden topic. Részeg segédmunkások kocsmai tereferéje különb, mint ami itt folyik. Ezért a mandiner szerkesztősége ítélhető el. Vajon meddig tűritek ezt gyerekek? Arra, amit a rombolással megbízott, ballib provokátor kommentelők idehánynak, nincs értelme reagálni, mert annak sincs semmi értelme, amit produkálnak. Érv és értelem nélküli, frusztrált gyűlölettel teli fos!
zolinho723
2012. július 11. 12:04
Ez az ember(féreg)tényleg elmebeteg.
tellisavalas
2012. július 11. 11:18
Bol(sevik) Orsi! Obulus (aki a drachma hatodát éri)! és többi kisívű! Ma még semmi nácizás-antiszemitázás nem volt! Nyissátok meg a word file-jaitokat és cont c/cont v
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!