Valódi-e a tízmilliós adományokból vett Munkácsy-festmény?

2012. április 18. 14:34

A PestiSrácok.hu tényfeltáró blog cikke szerint kérdéses, hogy a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum által 28 millió forintért megvásárolt, A kis Jeanne című festmény valóban Munkácsy Mihály alkotása-e. A blog több olyan bizonyítékot szedett össze, amik arra utalnak, hogy az a festő egyik tanítványának műve.

2012. április 18. 14:34

2007-ben egy titokzatos svájci öregúr egy ismeretlen festményt kínált eladásra Békéscsaba nagy büszkeséggel számon tartott szülöttje, Munkácsy Mihály életművéből. A megvásárláshoz szükséges több mint 28 millió forint közadakozásból gyűlt össze. Az ország egyik legelismertebb szaktekintélye állapította meg, hogy a felbukkant festmény eredeti, az ilyenkor szokásos alapos műszeres vizsgálat azonban elmaradt. A kis Jeanne azóta a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tárlatát gazdagítja, ám a PestiSrácok.hu írása szerint alighanem Munkácsy korábbi tanítványa képe előtt mereng a helyi közönség. 

A kérdéses festmény bal alsó sarkában az A. Chardin szignó olvasható, ami a blog szerint nem mást takar, mint Arthur Chaplint, egy volt tanítványt. A blog kutatásai alapján arra jutott: elképzelhető, hogy a svájci Alexis Brasseur egy 1997-es párizsi aukción jutott az akkor még A. Chardin neve alatt árverezett festményhez.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moki
2012. április 27. 07:40
http://pestisracok.hu/tagadas-es-titkolozas-a-kis-jeanne-korul/ " a világon nincs ilyen.. ha mégis, az adott szakértőt azonnal menesztik.."
NoComment
2012. április 19. 00:45
Ez az egész ügy (amit úgyis elsimítanak ahogy szokták) a Magyar Nemzeti Galériára nézve is nemcsak kellemetlen, de égő. A világon nincs ilyen..Ha mégis, az adott szakértőt azonnal menesztik.
Akitlosz
2012. április 18. 22:56
Mi a fenének vásárolnak ismeretlen festményt, amiről azt sem tudják ki festette?
NoComment
2012. április 18. 19:18
Egy biztos, ha bármelyik mezei polgár lett volna az eladó, vagy szakértő, egy ilyen hír után már ha nem is lenne előzetesben, de a minimum, hogy elindult volna ellene egy büntető-ügy. Itt senki nem tesz feljelentést, nyugodtan lógatják a lábukat, egyik szakértő segíti a másikat, ez a kör összetart, majd kimagyarázzák. Ezek mind a nagyítós, aukciókkal kapcsolatban álló országosan kiemelt szakértők, akik sok esetben "tévednek", csak ezek az ügyek soha nem látnak napvilágot, mert minden el van simítva. Felháborító, hogy nincs felelősségre vonás és vállat vonva azt mondhatják: tévedtem, elnéztem, stb, ezzel pedig súlyos (milliós) károkat okozva magánszemélyeknek és ez esetben egy egész országnak. Valaki kimondhatná végre, hogy a király meztelen !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!