Le Monde: Magyarországon a hatalom korlátozza a baloldali médiát

2012. február 16. 08:45

A francia lap szerint Orbán Viktor „gazdag barátaival” szerteágazó médiabirodalmat épített ki az országban. A cikk szerzője kitért a Klubrádió megszüntetésére, mely a lap szerint a szólásszabadság szimbólumává vált az országban.

2012. február 16. 08:45

A Le Monde-ban Joelle Stolz írt részletesen arról, hogy Magyarországon a hatalom korlátozza a baloldali és liberális médiát. Beszámolt a Klubrádió megszüntetése elleni tüntetésről, mellyel kapcsolatban kiemelte, hogy Bolgár György műsora is véget fog érni, amint a politikusoktól kezdve az átlagemberekig mindenki szót kap, akik olykor nem titkolják haragjukat sem, amikor például Matolcsy György gazdasági miniszter bejelenti, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból. Senki sem tudja, hogy a fővárosban mintegy 500 ezer hallgatóval rendelkező Klubrádión meddig szólhat még az ellenzék hangja, hiszen Orbán Viktor megfojtja a csatornát – írta a francia lap. Stolz szerint a Klubrádió sorsa a szólásszabadság szimbólumává vált az országban, annak megmaradása érdekében pedig már az Európai Bizottság és Hillary Clinton is felszólalt.

A tudósító kitért rá, hogy január végén Nelly Kroes digitális politikáért felelős EU biztos fogadta Bolgár Györgyöt és a rádió vezetőjét, Arató Andrást. A lap szerint Magyarországon senki sem akar 1,5-2 millió Ft-ot befektetni a rádió működésébe. Idézte Bolgár Györgyöt, aki elmondta, hogy elvesztették az összes hirdetőjüket, és 4 hónapja ő sem kapott fizetést. A cikk szerint ez a bizonytalanság jellemzi a legtöbb baloldali vagy liberális médium helyzetét, példaként említette a Magyar Narancsot és a Népszavát, Stolz szerint csak a HVG, a Népszabadság és az ATV fennmaradását nem fenyegeti veszély. Mindez azonban szerinte keveset nyom a latba az „Orbán gazdag barátai” – Széles Gábor, Töröcskei István, Speder Zoltán, Simicska Lajos, Fellegi Tamás - által kiépített médiabirodalommal szemben. Megemlítette Vitézy Tamás nevét, a Helyi Téma tulajdonosát, aki rengeteget költött lapjára, csak hogy – saját szavaival élve – „az Orbán-kormány szellemiségét szolgálhassa”, és az ingyenes Metró újságot, mely a közelmúltban került a jobboldalhoz. Vásárhelyi Máriára hivatkozva ismertette, hogy ez egy teljes médiabirodalom a jobbközép, Fidesz-hű Infórádióval és Heti Válasszal, a nacionalista-populista Hír TV-vel, Lánchíd Rádióval és Magyar Nemzettel, egészen a szélsőséges és antiszemita Echo TV-ig, Magyar Hírlapig, vagy Magyar Demokratáig, melyek a január 21-i békés, kormányt támogató menetet szervezték.

A Le Monde írása szerint ezeket a médiumokat jól jellemzi, hogy csak a Magyar Nemzetet 2002 óta mintegy 200 esetben ítélte el a bíróság, mert valótlanságot állított. Ez a befolyás pedig csak nőtt a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta, mióta a köztelevíziókra és a közrádiókra is rátette kezét a kormány. A Nyilvánosság Klub által végzett tanulmányra hivatkozva ismertette, hogy 2011. november 7. és 2011. december 16-a között – amikor a nemzetközi kritikák felerősödtek Magyarország ellen – az MTV és a Magyar Rádió egyetlen negatív hírt sem közölt Orbán Viktor miniszterelnökről. A lap szerint csak az ATV és a Klubrádió számoltak be a Magyarországot ért külföldi kritikákról. Ám az ő elérhetőségük korlátozott, csakúgy, mint a nemzetközi sajtótermékek, hiszen az embereknek csak 7%-a beszél valamilyen idegen nyelven. Stolz megemlítette azt is, hogy Marc Palmer korábbi amerikai nagykövet is kritikával illette a kormány politikáját, akit a lap szerint nehéz lenne baloldalinak mondani – idézi a cikket a Médianéző.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felfújta a szél
2012. február 16. 17:12
"csak a Magyar Nemzetet 2002 óta mintegy 200 esetben ítélte el a bíróság, mert valótlanságot állított" Vagy a MN-el, vagy a bírósággal van a hiba. Szerencsére a Le Monde mindig igazat mond, ideje volna átkersztelni Pravdának
felfújta a szél
2012. február 16. 17:08
"a fővárosban mintegy 500 ezer hallgatóval rendelkező Klubrádión " Csecsemőket és siketnémákat leszámítva minden harmadik ember Bolgár szavain csügg? Nanemár
várúr
2012. február 16. 13:24
Éppen a Le Monde sokat mesélhetne a nyugati médiabirodalmakról. Saját magáról is. Sokat mesélhetne a legutóbb letartóztatott öt brit "újságíróról" a korábban súlyos törvénytelenségek miatt megszüntetett legnagyobb brit bulvárlapról, Sarközy elnök nyílt beavatkozásairól a francia közszolgálati tévée vezetésébe, stb. Ostoba szenzácóhajhász fecsegés... Lapozzunk feleim.
gereb6
2012. február 16. 12:02
Bolgár György, Arató András hol a lé? Hol vannak a jóbarátok? Az állam rossz gazda? Nincs fizetés? Miből élnek, netán nulla forintból? Minden átkerült? Miért eddig hol volt? Hol a rég elvesztett álom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!