Milliárdos beruházásoktól eshetünk el a chipsadó miatt

2011. szeptember 01. 10:00

Beruházások maradhatnak el a chipsadó bevezetése miatt: a Chio a termékdíj miatt nem telepíti egy gyártósorát, de a Hell energiaital-gyártó is „drasztikus” lépésre készül.

2011. szeptember 01. 10:00

A Chio német tulajdonosa a népegészségügyi termékdíjról értesülve döntött úgy, hogy nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort, és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem - írja a Világgazdaság. A lap szerint a milliárdos nagyságrendű beruházás elmaradása várhatóan nem az egyetlen veszteség, amely a csütörtökön hatályba lépő egészségügyi termékdíj, ismertebb nevén a chipsadó miatt az élelmiszeripart érinti. A Világgazdaság úgy tudja, a Hell energiaital-gyártó is „drasztikus” lépésre készül, erről azonban csak csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatójukon árulnak el részleteket.

Végrehajtási rendelet híján szerda reggel kapták meg az élelmiszergyártók a kormányzati választ a részletekről, amelyeket a törvény szövegében szereplő ellentmondások miatt fogalmaztak meg. E szerint a chipsadót a cukros és sós termékekre, valamint magas koffeintartalmú italokra vetik ki. A terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a gyakorlatban a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie.

A júliusban elfogadott törvény számos kérdést homályban hagyott, így az élelmiszergyártók a legutolsó pillanatig nem tudtak biztos választ adni a felmerülő ellentmondásokra. Például, hogy az augusztus 31-ig kiszállított, de szeptember 1-je után értékesített termékek után kell-e adót fizetni. A szerdán megérkezett válaszból az derült ki, hogy nem. Az egészségügyi termékdíj az üdítőitalokra 5 Ft/liter, az energiaitalokra 250 Ft/liter, a cukrozott készítményekre 100 Ft/kg.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gerebek
2011. szeptember 02. 01:08
A hírek szerint a Hell új itala egészségesebb lett, ezzel mindannyian nyertünk!
plombaba
2011. szeptember 01. 23:31
jól megalapozta ez a cikk a hangulatot a Hell bejelentéséhez, miszerint új hatóanyagokat alkalmaznak, az adózás alól pedig mentesülnek. most az ő termékük lesz a az egyik legolcsóbb és még az is lehet, hogy a legegészségesebb a piacon. lehet hogy mégis volt értelme ennek az adónemnek?
Gumimaci
2011. szeptember 01. 20:20
Volt élet a csipsz, a kóla meg a banán elött is.
Öreg
2011. szeptember 01. 20:06
Megint rémhírek ! A Hell szóvivője ma mutatta be az uj termékeket, amelyek megfelelnek az új előírásoknak, azaz nem nő az adója. Mindig könnyebb a cikizés, mint a gondolkozás. Ha az új termékek egészségesebb hatásúak lesznek, nyertünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!