Az EB elítélte Magyarországot

2011. július 28. 13:03

2004 óta nem történt meg a magyar áfa-visszatérítési szabályok és az uniós jog összehangolása, ezért az Európai Bíróság elítélte hazánkat.

2011. július 28. 13:03

Az Európai Bíróság elmarasztalta Magyarországot, mivel a ki nem fizetett beszerzések áfa-visszatérítését kizáró jogszabály nincs összhangban az uniós joggal. Az ügyben még 2007-ben indult meg Magyarország ellen az uniós jogsértési eljárás, miután a 2004-es EU-csatlakozás után nem harmonizálták az áfa-visszatérítési szabályokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: az ítéletet tudomásul vette, a harmonizációt megvalósító alternatívákat pedig a lehető legrövidebb időn belül ismerteti a kormánnyal. Az NGM szerint az ítélet nem befolyásolja érdemben sem az idei, sem a 2012-es hiánycélt. „Magyarország tartja a Széll Kálmán-tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktumban vállalt 2011-es 3 százalék alatti, és a 2012-es 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt. Ha kell, akkor a Mol-részvénycsomag egy részét is értékesíti” - szögezték le.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. július 28. 20:31
Természetesen azt akartam írni, hogy az adótörvényben törölték ezt a - károsultra vonatkozó-leírási jogot !
Öreg
2011. július 28. 20:28
Kedves balos beírók, csak hogy értsétek. A megnevezett időszakban sorra befuccsoltak a Transelektró vállalatok és a beszállítóiknak /alvállalkozóiknak,/ jelentős összeggel tartoztak, ami a mai napig nem lett kifizetve, mert több cég felszámolási eljárása még mindig /meg-megújuló/ szakaszában tart. Ez nem hatotta meg az adóhivatalt, ahol Áfa-ként minden 5. Ft-ot bevasaltak a póruljárt vállalkozásokon. Tehát ezek a kis és közepes cégek nem csak a munkájuk ellentételezését nem kapták meg, hanem az adót bevasalták rajtuk. Ha tetszenek emlékezni a Megyeri híd gyönyörű történetére, ott is ilyesmi történt. Néhány autópályánál is történt hasonló. Eközben a nem fizető cégek ezeket az összegeket /az Áfát/ visszaigényelték, mintha a kifizetések megtörténtek volna. Pénzügyminiszterek voltak páran ezen időszak alatt:Draskovics, Veres, Oszkó, akik most lapítanak, mint aki nem tehet semmiről. Utóirat: Ezen időszak alatt keletkezett az a pénzügyi törvény változtatás is, hogy a meg nem kapott bevétel Áfáját- abban az esetben, ha az adóst felszámolták- a károsult vállalat leírhatta. Korábbi gyakorló vezetőként tényeket is tudnék közölni.
Gombóc XVI. Artúr
2011. július 28. 17:59
Nos akkor várnám Meseházy Attila és Böszme Ferenc hozzászólását. Nomeg persze Várkonyi úr Néps(z)avában megjelenő cikkét, amint leírja, hogy ez miért a Zorbán hibája...
drkovax
2011. július 28. 14:06
Mindenesetre most visszanyitottak egy áfa-csalási kiskaput: Van két cégem (A,B); A szállít B-nek, B visszaigényli az áfát, ám nem fizeti ki számlát A-nak, az A-t viszont gyorsan fantomizálom és nem fizetem be az áfát, majd az áfa visszaérkezése után a B-t is. Tiszta nyereség és csak a cégalapításokhoz szükséges tőke kell hozzá, viszont tetszőlegesen nagy áfára meg lehet próbálni, ettől kezdve (újra, mivel volt már ilyen Mo.-n).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!