Hende: Kellenek az önkéntesek

2010. december 02. 15:23

A honvédelmi miniszter a közrádióban kijelentette: szükség van az önkéntes haderőre. Közölte: a január elsejétől felálló kétezer fős önkéntes védelmi tartalék mellett egy évvel később létrejönne az önkéntes műveleti tartalék is.

2010. december 02. 15:23

Semmilyen hadsereg nem létezhet tartalék nélkül – fogalmazott Hende Csaba a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A honvédelmi miniszter utalt arra, hogy amikor a nyári árvizek során a kormányfő arról érdeklőd hogy hány tartalékost tud kivezényelni a gátakra, mindösszesen tizennyolc főt tudott felajánlani, ekkora ugyanis a honvédség nyilvántartott tartalékos állománya.

Kifejtette a tartalékos haderő nemcsak a katasztrófavédelemben láthat el feladatot, de például a „kritikus infrastruktúra” - többek között a laktanyák - védelmében is szerephez juthat. Ezen feladatok ellátására január elsejével áll fel a mintegy kétezer fős önkéntes védelmi tartalékerő, majd 2012. január 1-jétől hadrendbe áll az önkéntes műveleti tartalék is. Utóbbi feladata lenne például, hogy kiszolgálja az ország területére beérkező, vagy átvonuló szövetséges fegyveres erőket.

Hende kifejtette, hogy az állomány feltöltése akkor lenne a legköltségkímélőbb, ha visszatérnének a honvédségtől az elmúlt években távozott katonák. Emellett számítanak a felsőoktatásban tanulókra, a közszolgálatban dolgozókra, és mindenkire, aki elkötelezett a haza védelme iránt. Hende Csaba elmondta: mindez pénzmegtakarítással jár. Jelenleg ugyanis külső biztonsági cégeknek sok milliárd forintot fizetnek ki az objektumok őrzés-védelemre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!