Hidegrekord az Antarktiszon

2010. július 15. 18:29

Mínusz 50,2 fokot mértek az Antarktisz német kutatóállomásán tudósok. Több évtizedet nem jegyeztek fel ilyen alacsony hőmérsékletet.

2010. július 15. 18:29

Gert König-Langlo, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet sarkköri meteorológusának közlése szerint legalább 29 éve nem mértek ilyen alacsony hőmérsékletet a Neumayer állomáson. A déli sarkkörön normális esetben a tél közepén mintegy 20 Celsius fokkal magasabb a hőmérséklet, mint most.



A tudós kifejtette, hogy a hidegrekordot nem a klímaváltozás okozza, hanem egy helyi időjárási jelenség. A fő ok a területen ritka tartós felhő- és szélmentes időjárás. Közvetlenül a hó- és jégtakaró felett szélsőségesen hideg levegő alakul ki, míg alig száz méterrel feljebb a hőmérséklet már akár húsz fokkal is magasabb lehet.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2010. július 16. 02:26
Na még a végén visszafagy az Antarktisz oszt semmit nem ér majd az üvegházhatás..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!