Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Adózatlanul távozó százmilliárdok

2010. július 05. 09:44

A transznacionális vállalatok Magyarországon megtermelt jövedelmének jelentős részét adózatlanul utalják haza a külföldi anyacégnek - írja a Magyar Nemzet.

2010. július 05. 09:44

A hétfői Magyar Nemzet szerint az országból százmilliárdos nagyságrendben visznek ki adózatlan profitot a nemzetközi nagyvállalatok. Róna Péter közgazdász elmondta, a külföldi bankokhoz kiküldött revizorokkal, másrészt a tranzakciókra kivetett dupla bűntetőadóval lehetne gátolni az adóoptimalizálás ilyen formáját.

Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete a változtatás szükségességét hangsúlyozza. Herich György elnök szerint a teljes magyar adódiplomáciát és kettős adóztatásról szóló nyilatkozatainkat is érdemes lenne átvilágítani. Az egyesület kimutatása alapján Magyarország az uniós csatlakozás óta minimum nyolcszázmilliárd forinttól esett el.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. július 05. 20:38
heima! Nem ebben az országban élsz! Példa: Az ország 5 legnagyobb vállalatának egyikét megvette egy nemzetközi csoport /látszólag?/ 19 Kft-vé alakult. Majd a 19 Kft létrehozott egy offshor céget és az egymás közötti számlázás és munkakapcsolat azon keresztül /papiron/ történt. Természetesen a vertikum ugyanaz maradt, csak az offshor lekaszált 20%-ot minden egymás köözötti ügyleten. Ja:az offshor tagjai a 19 Kft vezetői voltak. Ezt a kizsákmányolást nem sokáig birta a cég, egyenként tönkrementek a résztvevők./De az offshor tagjai meggazdagodtak/ Feni vállalat Budapesttúl kb 8o km.-re található /Mármint a maradványai/
heima
2010. július 05. 15:17
ez kb hasonló színvonalú nyilatkozat, mint amikor egy asva-s faszfej nyilatkozik, hogy hányszázmilliárd veszteség éri szegény művészeket mert letöltik a népek a szarjaikat. a valóság kicsit bonyolultabb, mint ahogy a multillenes mnos újságírok meg a bogárlászlók elképzelik. lehet persze ciprussal meg delawareel okosítani, csak igen hirtelen meg lehet vele bukni, év elejétől alapból forrásadót kell fizetni az ilyen kifizetések után, de egy TAO ellenőrzésen bizony elő fognak kerülni a senki által nem ellenőrzött ellenszámlák. Baromság ez a "mi pénzünk" duma is. Ma egy világcég tényleg az, ami és világszinten működik, és a szerint is fog adózni. Nyereségadó szempontjából ez egy kicsi gazdaságnak szopás, ez van. Nem a termelésen, nem a k+f-en, nem a logisztikán, nem a szolgáltatóközpontoknál lesz haszon egyenként, hanem globálisan van eredménye a multinak, ergo nem fognak eredményt kimutatni mondjuk egy budapesti szolgáltatóközpontnál, de miért is kellene ezt tenniük, termelés ugyanez. Ezek a cégek csak akkor fognak itt társasági adót fizetni, ha tartósan itt van erre a legjobb környezet, másképp nem működik, és addig nincs is te pénzed, meg én pénzem. Lehet ilyen becsléseket adni, hogy mennyi adót fizetne ez a szektor, ha itt tartaná a profitközpontját, de teljesen felesleges. Vagy ide kell őket csalogatni, vagy építeni kell saját adóbázist. A legnagyobb baromság a cikkben a bankokkal kapcsolatban került elő. A banküzem igencsak összetett tevékenység, ha fogadnak is el anyabanki hitelt (miért ne tennék), akkor sem fogják piaci ár fölött igényelni. Kötvényesek vannak, tőzsde, apeh, pszáf, mnb, nem úgy megy az, hogy hazautalunk Bécsbe pármilliárd eurot feltűnés nélkül, és majd egy noname egyesületi elnök meg a nemzet leleplez minket jól.
heima
2010. július 05. 13:37
ilyen baromságot is csak a Magyar Nemzet tud lehozni
bmucsai
2010. július 05. 11:22
Az a jogszabályi környezet, ami a pénzszivattyúk működését lehetővé teszi nevekhez kötődik! Az okozott kár miatt felelősségrevonás elkerülhetetlen. Minimum közéletből távozást kell megkövetelni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!