Hátrányban a nagycsaládosok

2009. november 27. 13:28

Egy hatgyermekes család már 17 ezer forinttal kap kevesebbet havonta.

2009. november 27. 13:28
Kevesebb adót fizetnek azok, akik nem vállalnak gyermeket, mert a családi pótlékot bevonták az adóalapba, ezért egy háromgyerekes családnál havonta 4 ezer forinttal nőtt az adóterhelés - mondta Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökségi tagja pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Minél több gyermeket vállal valaki, annál nagyobb a jövedelemvesztés, egy hatgyermekes család már 17 ezer forinttal kap kevesebbet havonta - hangsúlyozta az elnökség tagja, hozzátéve: a szuperbruttósítás miatt valamivel többet kapnának kézhez, de a családi pótlék adóalapba vonásával a nagycsaládosok kevésbé érzik majd a pozitív hatásokat - mondta. Minél magasabb valakinek a jövedelme, és minél több gyermeke után kell figyelembe venni a jövedelménél a családi pótlékot, annál több adót kell fizetnie, ami sérti az arányos közteherviselés elvét - fűzte hozzá. 

Kardosné Gyurkó Katalin elnökségi tag elmondta: a NOE korábban az Alkotmánybírósághoz fordult normakontrollt kérve. Álláspontjuk szerint ugyanis a családi pótléknak "nincs helye a szülő adóalapjában", az a gyermek jövedelme, ezért nem szabad adóztatni. Az állam azt sugallja ezzel a lépéssel, hogy nem érdemes gyereket vállalni. Ez rossz megközelítés, főleg a legfrissebb demográfiai mutatók tekintetében, amelyek szerint hamarosan 10 millió alá csökken a népességszám - hangoztatta. (MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. november 28. 19:28
Az ilyen kettes-féle retkek pofáznak, akik még gyereket sem tudnak csinálni?
Teknős
2009. november 28. 16:34
"Az az itt nem is idézett gondolat, hogy a csp a gyerek jövedelme, tehát nem kéne adóztatni, felhőtlen kacagásra ingerelt. Ha így lenne, mindenki a gyerekére íratná a jövedelmeit aztán helló." Miért, te ismersz olyan jogszabályt, amelyik kimondja, hogy egy gyereknek nem kell adót fizetni? Arról nem is beszélve, hogy már megint mindenkit rögtön csalónak nézel. Nyilván, mint minden szoci, egyebet el sem tudsz képzelni.
Teknős
2009. november 28. 16:15
Kettes! Mi kilenc gyereket nevelünk és bizony sérül az arányos közteherviselés elve. Míg a gyermektelen 158.000 Ft havi fizetés után 18 %-os kulccsal adózik, mi havi 20.000 Ft-os bruttó jövedelem után már 36%-nyi adót fizetünk. Érted?
Öreg
2009. november 28. 13:08
Kettes ! Akkor lesz igazad, ha egy adókulcs lesz -tehát nem kerülhet valaki a cs.p. miatt magasabb adósávba, de méginkább akkor, ha családi adó lesz, ami figyelembe veszi az eltartottak számát is. Tekintettel arra, hogy a nagycsaládosok -kevés kivételtől eltekintve- nem a kiugróan magas jövedelmüek közzé tartoznak, ennek igen nagy jelentősége van. /Most nem a szociális eltartottakról -munkanélküliekről beszélek./ Ez annál inkább igy van, minél inkább ismerjük a tényeket. Elég csak az iskoláztatási költségekre gondolni, ami gyerekenként meghaladja az egy gyerekre jutó családi pótlékot. A legdurvább mindent közgazdász szemlélettel és jogszabályok alapján megitélni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!