Vihar a Kósa-szobor miatt

2009. július 31. 19:08

Mindenkit megzavart a debreceni polgármestert ábrázoló szobor, legfőképpen magát Kósa Lajost.

2009. július 31. 19:08
A debreceni MODEM-ben csütörtök este hat órától nyitották volna meg azt a tárlatot, amelyet Esterházy Péter könyve, a Kis magyar pornográfia inspirált. A galéria húsz képzőművészt kért fel arra, hogy a könyv kapcsán műalkotást készítsen. Gerhes Gábor budapesti képzőművész Kósa Lajos szobrát készítette el, amelyet először kiállítottak a galériában, de később - csütörtök délután - a szobrot elvitték, hogy a megnyitó közönsége már ne láthassa.

Az embereket csaknem egyórás várakoztatás után, hét óra előtt engedték be a kiállítótérbe, de Gerhes alkotása akkor már nem volt ott. Később kiderült: időközben megérkezett a helyszínre Kósa Lajos, aki hosszasan tanácskozott több képzőművésszel - többek között Wahorn Andrással, feLugossy Lászlóval és Buka Imrével - majd abban maradtak: a szobor visszakerülhet a kiállításra, de magyarázó szöveggel látják el. Kósa Lajos az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: Debrecen városában hivatalban lévő politikusról képzőművészeti alkotás szabadon bemutatható, kiállítható, de csak abban az esetben, ha a város önkormányzatának ahhoz semmilyen köze nincs.

Vita a szobor körül (NOL)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2009. augusztus 01. 01:21
Egyértelmű, hogy az Index kompenzál, a sok baloldalfikázás után most van ürügy rá. Kósát lehet utálni, de ez az ügy még annál is primitívebb, mint mikor egy prostival akarták lejáratni...
Gabe
2009. július 31. 21:32
BuKta Imre lesz az.
freehckr
2009. július 31. 21:23
A Zindex kezd elszállni, hogy kedvenc liberális majmaik valószínűleg gyalázatosan fognak szerepelni az egyre közelgő választásokon. Ma a monoki polgármesternek is nekimentek. Igazából amíg Uj Péter nem kezelteti magát egy alkohol elvonón, szerencsésebb lenne egy másik főszerkesztőt találni helyette... :)
luccy
2009. július 31. 21:04
Igazából nem értem a problémát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!