Pattanásig feszült a helyzet a csatatérállamok miatt – kövesse velünk az amerikai választásokat!

2022. november 11. 10:44

Arizona, Georgia, Nevada – ezen a három államon múlik, hogy a demokraták meg tudják-e őrizni szenátusi többségüket – kövesse velünk a félidős választást!

2022. november 11. 10:44
null
Greczula Levente László

A külpolrovat nevében szeretettel köszöntöm az olvasót a Mandiner amerikai félidős választási közvetítésében. A hírügyeletes kollégákkal közösen az a célunk, hogy gyorsan, pontosan, közérthetően és szórakoztatóan számoljunk be erről a voksolásról. A helyzet nagyon kiélezett, három államon múlik a szenátusi többség – ebből kettőt mindenképpen hoznia kellene a republikánusoknak. A képviselőházban valószínűleg elveszítik majd a többségüket a demokraták, de még ez a meccs sincsen lefutva.

***

2022. november 11.

10:31

Republikánus belharc: Donald Trump máris nekiment Ron DeSantisnak

A volt elnök „átlagos” kormányzónak nevezte potenciális vetélytársát, Ron DeSantist, akiből szerinte hiányzik a „lojalitás”, bár „jó a PR-ja”. Bővebben!

2022. november 10.

18:10

Nem lett erős momentum Trump számára a félidős választás – Mártonffy Balázs és Baranyi Tamás elemzése a Mandineren

Mekkora mozgástere marad Joe Biden elnöknek? Mit olvas ki az eredményekből a 2024-es elnökválasztásra vonatkozólag Donald Trump és a Republikánus Párt? Mártonffy Balázs és Baranyi Tamás Amerika-szakértők értékelték az amerikai félidős kongresszusi választásokat a Mandiner Vita adásában.

Nem lett erős momentum Trump számára a félidős választás - Mártonffy Balázs és Baranyi Tamás elemzése a Mandineren

A felmérések által jelzett papírforma látszik beigazolódni: a republikánusok visszahódítják a Képviselőházat, de a Szenátusban ismét mandátumegyenlőség körvonalazódik, halvány demokratapárti többséggel.

12:48

Derűre ború a republikánusoknál: ezt tudjuk eddig az amerikai félidős választásokról

A mindent elsöprő diadal helyett félgyőzelmi jelentések érkeznek, az összkép pedig jóval borúsabb, mint azt előzetesen várták a Republikánus Párt háza táján. 

Derűre ború a republikánusoknál: ezt tudjuk eddig az amerikai félidős választásokról

A mindent elsöprő diadal helyett félgyőzelmi jelentések érkeznek, az összkép pedig jóval borúsabb, mint azt előzetesen várták a Republikánus Párt háza táján. Az amerikai félidős választások kapcsán egymást érik a találgatások, ki a felelős a nagy győzelem elmaradásáért, és mit csinálhattak rosszul, miközben a Demokrata párt tagjai meglepetésükben eleinte nem is nagyon találtak szavakat.

12:17

Ennyi helyen nincs még eredmény – mikor lesz?

Már csak kevesebb mint negyven képviselői hely sorsa kérdéses.

Ennyi helyen nincs még eredmény - mikor lesz?

A legutóbbi szerdai előrejelzések szerint a demokraták 191 képviselői hellyel, a republikánusok pedig 209 mandátummal rendelkeznek. 35 hely sorsa ugyanakkor még nem dőlt el. Mint ismert a többséghez 218 mandátum szükséges - írja a The Hill .

11:30

Egyre kisebb az esély a republikánusok győzelmére Arizonában

A szavazatok 76 százalékos feldolgozottsága mellett a jelenleg hivatalban lévő demokrata szenátor, Kelly, körülbelül százezer szavazattal áll republikánus kihívója, a trumpista Masters előtt. Ez ötszázalékos különbséget jelent kettejük között. A republikánusoknak mindenképpen meg kellene szerezniük ezt a szenátori mandátumot, ha többséget akarnak elérni a szenátusban. Hasonló az alaphelyzet a szomszédos Nevadában is, ahol a republikánus Laxalt jelenleg körülbelül 16 ezer szavazattal vezet a demokrata címvédő Cortez Masto előtt. Itt még a szavazatok jó 15 százaléka hátravan, így a demokrata jelölt akár még fordíthat is. Összefoglalva:

Georgiában időközben biztos, hogy a Warnock–Walker-párharc hosszabbításban, decemberben dől majd el végleg.

9:50

Alig hatvan szavazattal vezet egy republikánus jelölt Coloradóban – rajta is múlik a többség

A verseny még korántsem ért véget.

Alig hatvan szavazattal vezet egy republikánus jelölt Coloradóban - rajta is múlik a többség

A The New York Times által összesített adatok szerint Lauren Boebert republikánus jelölt szoros versenyben áll Colorado 3. kongresszusi körzetében: Adam Frisch, a demokraták jelöltje 62 szavazattal van csak mögötte lemaradva 95 százalékos feldolgozottságnál - írja a The Hill . A The Hill megjegyezte, hogy bár Centennial State-ben már 24 órája lezárult a szavazóhelyiség, a verseny még korántsem ért véget.

8:58

Felmérés: az egyedülálló nők többsége a demokratákra szavazott

A tanulmányok szerint főleg feminista nézeteket vallanak.

Felmérés: az egyedülálló nők többsége a demokratákra szavazott

Az exit poll adatok szerint a 2022-es félidős amerikai választásokon a nem házas nők jelentős arányban szavaztak a demokratákra - írta a Daily Wire . A CNN több mint 18 ezer fő bevonásával készült felmérése szerint az egyedülálló nők 68%-a szavazott demokrata jelöltekre. Ez 37 százalékpontos különbség a Republikánus Párthoz viszonyítva - mutattak rá a cikkben.

8:12

Rod Dreher: Az elmaradt „vörös hullámról”

Az amerikai politikai konzervativizmus jövője Ron DeSantis, J.D. Vance és a hozzájuk hasonló nemzeti konzervatív stílusú republikánusok. Nem a MAGA. Nem a Trump előtti GOP establishment bóvli szomorú maradványai” – fogalmaz a The American Conservative szerzője.

7:21

Biden: Szándékomban áll indulni 2024-ben, de nem sietek a döntéssel

„Az elmúlt években próbára lett téve a demokráciánk próbára lett téve, de szavazataikkal az amerikai emberek újra bizonyították, a demokrácia az, akik mi vagyunk” – értékelte a keddi félidős választást az amerikai elnök.

6:53

Trump a saját feleségére is ideges Pennsylvania elvesztése miatt

Nem tetszik a volt elnöknek, hogy végül vesztes jelölt támogatását javasolták neki.

Trump a saját feleségére is ideges Pennsylvania elvesztése miatt

A volt elnök állítólag nagyon mérges arra, hogy Oz támogatását ajánlották neki - beleértve a saját feleségét, Melania Trumpot is.

***

2022. november 8-i híreinket lentebb olvashatja!

23:00

Ennyi volt a móka mára

Jó éjszakát és szép álmokat!

22:27

Oké, de hogyan szavazott eddig az a három billegő állam, ami most mindenkit lázban tart?

Ennek mentem utána. Nagy változások voltak.

 

 

21:48

Jön a második forduló Georgiában a CNN számításai szerint

 

CNN: A georgiai szenátusi körzetben decemberben második fordulóra kerül sor

A kiélezett georgiai szenátusi körzetben a CNN szerint december 6-án Raphael Warnock demokrata szenátor és Herschel Walker republikánus kihívó közötti második fordulóra kerül sor.

21:41

Szakértő: Az amerikaiak választását nem befolyásolta a háború 

Nem lehet egyelőre arra számítani, hogy Amerika elzárja majd a pénzcsapot Ukrajna elől – mondja Simon Hankinson amerikai szakértő, akit a választásokról kérdeztünk. 

Amerikai elemző: Európának inkább érdeke a béke, mint az Egyesült Államoknak

Simon Hankinson, a The Heritage Foundation Határbiztonsági és Bevándorlási Központjának tudományos főmunkatársa az MCC amerikai választási éjszakáján vett részt panelbeszélgetésen. Lapunk kérdésére, miszerint mennyire is érdekelte az amerikai embereket a választás során a háború, Hankinson úgy felelt, hogy „bár Amerikában erős az izolacionista irány, a legtöbb embert egyszerűen nem érdekli a külpolitika.

21:19

Arizona, Georgia, Nevada

Ez a három állam dönt a szenátusbeli viszonyok végső alakulásáról. Mindhárom helyen gőzerővel számolják a szavazatokat, jelenleg így állnak:

A legérdekesebb Georgia helyzete, ugyanis ott várhatóan sem a demokrata, sem a republikánus jelölt nem éri majd el a szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot az állam elhódításához.

20:57

Helló, helló, újra itt vagyok

Közkívánatra (= mondta a főnököm) újra közvetítek. A verseny még mindig nagyon izgalmas, most Arizonára, Georgiára és Nevadára figyel Amerika és a világ, ugyanis ezekben az államokban dől majd el a szenátus sorsa. Mindjárt jövök a legfrissebbekkel.

16:58

Nevada – akár napokig is várhatunk a királycsináló államra

Napokig fogják számolni a levélszavazatokat.

16:10

Moroghat a baloldal: Magyarország barátai mind győztek az amerikai félidős választásokon

„Barátaink biztosítottak arról, hogyha visszatér a republikánus többség, akkor helyreállítják a két ország közötti adóügyi együttműködést is” – fogalmazott bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

15:19

Elmaradt a republikánus áttörés az amerikai félidős választáson

Mit olvas ki az eredményekből a 2024-es elnökválasztásra vonatkozólag Donald Trump és a Republikánus Párt? Mártonffy Balázs és Baranyi Tamás Amerika-szakértők értékelése a Mandineren.

13:21

Georgia – aki itt győz, ellenőrizheti a Szenátust

Könnyen előfordulhat, hogy a Georgia államban győztes szenátorjelölt támogatottsága sem fogja elérni az 50 százalékos küszöböt, ami azt jelenti, hogy a helyi szabályok szerint második fordulót kell majd tartani december elején. Mivel akár egy államon is múlhat a Szenátus végső összetétele, lehet, hogy a végeredményt akár egy hónap múlva fogjuk csak megtudni.

12:29

„Biden papa világa elszáll” – Medvegyev az amerikai választásokról

Beolvasott az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az amerikai elnöknek.

„Biden papa világa elszáll" - Medvegyev az amerikai választásokról

Beolvasott az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az amerikai elnöknek.

11:28

Laposra verte demokrata ellenfelét Trump korábbi szóvivője a választáson

Sarah Huckabee Sanders lesz Arkansas állam első női vezetője.

9:19

Amerikai lap: Soros fizette a legtöbb támogatást a demokraták kampányába

Egy kimutatás szerint a milliárdos spekuláns átszámítva több mint 50 milliárd forintot adományozott a Demokrata Pártnak.

08:47

Hiába örül Pelosi a republikánusok szerint, úgy tervezik, átveszik a helyét

Kevin McCarthy, a republikánusok szövetségi képviselőházi vezetője szerint pártja többséget szerez a törvényhozás alsóházában – és ezzel ő veheti át Nancy Pelosi házelnöki helyét is.

08:15

A legtöbb szavazó nem akarja, hogy Biden újrázzon 2024-ben

Még a demokraták jelentős része sem indítaná újra a regnáló elnököt az exit poll szerint.

08:05

Pelosi szerint „várakozáson felül” teljesítenek a demokraták

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke nyilatkozatot adott ki a kedd esti (részleges) eredményekről, amelyben kijelentette, hogy bár több olyan állam is van, ahol túl szoros az eredmény ahhoz, hogy verdiktet lehessen hirdetni, ámde „egyértelmű, hogy a képviselőházi demokrata képviselők és jelöltek országszerte erősen felülmúlják az előzetes várakozásokat".

Fotó: Mandiner-szerkesztés, MTI, AFP
Fotó: Mandiner-szerkesztés, MTI, AFP

07:55

Fetterman nyerhet Pennsylvaniában

Amerikai hírportálok szerint Fetterman fog nyerni Pennsylvaniában, ezzel pedig egy volt republikánus szenátori helyet szereznek a demokraták.

07:30

Mutatjuk a legfrissebb adatok összegzését!

A közép-európai idő szerinti reggel 7 előtti adatok azt mutatják: összességében nem lett eddig akkora, mindent gyorsan eldöntő republikánus áttörés, mint amit a választás előtti utolsó közvélemény-kutatási adatok mutattak.

6:45

Részemről ennyi

Köszönöm a megtisztelő figyelmet az éjszaka, innentől a hírügyeletes kollégák frissítik a közvetítést. Üdv, gll

6:42

Jó hírem van Pelosi-rajongó olvasóinknak (ha vannak ilyenek)

A 82 éves Nancy Pelosi, aki nemrég kisebbfajta diplomáciai válságot robbantott ki az Egyesült Államok és Kína között azzal, hogy Tajvanra látogatott, miközben erről mind Pekingban, mind Washingtonban lebeszélték, a következő négy évben is az amerikai politika egyik kulcsfigurája lehet, miután megnyerte a kaliforniai 11. számú választókerületet. Juhé.

Nancy Pelosi covid-tudatosan BLM-térdel. Fotó: DAVID HIMBERT / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Nancy Pelosi covid-tudatosan BLM-térdel. Fotó: DAVID HIMBERT / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

6:20

Hawaiion is bezártak a szavazókörök

A szigeteken hagyományosan a demokratákra szavaznak a legtöbben.

6:14

Pennsylvaniában és Georgiában továbbra is elképesztően szoros a verseny

Továbbra is kiélezett a küzdelem a két billegő államban. Pennsylvaniában a szavazatok 84 százalékát dolgozták fel eddig, itt Fetterman jelenleg körülbelül egy százalékponttal, 45 ezer szavazattal vezet a tévés csodadoktorral, Özzel szemben. Ha Fetterman elvinné Pennsylvaniát, akkor egy addig republikánus mandátumot szerezne meg, szóval a republikánusoknak nagyon kell szurkolniuk, hogy ez ne történjen meg. Még van néhány vidéki választókörzet, ahol nem számolták össze teljesen a szavazatokat, de városi körzetek is akadnak, ez utóbbiak Fettermannek kedvezhetnek. A szavazatszámlálás itt még nagyon hosszú ideig is eltarthat, szóval valószínű, hogy a republikánusok majd az itteni eredményre építik fel az elcsalt választásra vonatkozó narratívát, ha veszítenek.

Georgiában 90 százalék felett van a szavazatok feldolgozottsága, itt egyelőre a republikánus Walker vezet, de csak körülbelül 15 ezer szavazattal, és akad még néhány körzet Atlanta és Augusta környékén, ahol még nem számoltak meg minden szavazatot – ebből ellenfele, a jelenleg hivatalban lévő Raphael Warnock profitálhat. 

5:56

A republikánusoknak még el kéne nyerniük egy mandátumot a demokraták elől

És akkor meglenne az irányítás a szenátus felett. De ez egyelőre nem tűnik valószínűnek, sőt: úgy tűnik, Arizonát is bukni fogják.

5:46

Oldott a hangulat a CNN stúdiójában

A tévécsatorna szakértői és műsorvezetői most már nevetgélnek és arról beszélnek, hogy Amerikán most megkönnyebbült sóhaj söpör végig, mert végül mégsem lett olyan szörnyű ez a félidei választás (= nem égtek akkorát a demokraták), mint amekkorának kinézett. Nagy az öröm New Hampshire kapcsán, nagy a hála a kampányoló Obama felé – de a meccs azért még nincs teljesen lefutva.

5:31

Jönnek fel a demokraták

A demokraták is átlépték a százmandátumos lélektani határt a képviselőházi választáson – érkeznek hát a szavazatok a nyugati partról. Közben a CNN szerint a demokraták elhozták Oregont (ez nem meglepő) és Washington államot is (itt lett volna egy kisebb verseny, de ez a jelek szerint elmaradt).

5:09

Úgy tűnik, a republikánusok bukják New Hampshire-t

Don Bolduc, a helyi szenátorjelölt korábban azt terjesztette, hogy az egyik iskolában a gyerekek macskák módjára alomba pisilnek, pontosabban: a tanárok engedik ezt nekik. Úgy tűnik, ez nem jött be a választóknak: a CNN szerint a demokrata Hassan viszi majd el az államot.

5:06

Fontos államokban zárnak a szavazóhelyiségek

A politikai szempontból nehezen túlbecsülhető fontosságú Kaliforniában, illetve Idahóban, Oregonban és Washington államban is befejeződik a szavazás. Kaliforniától elsősorban a demokraták várhatnak bátorító eredményeket, Washington államban viszont akár a republikánusok is ünnepelhetnek a szenátorválasztáson.

4:55

Iowa Pásztor Bélája is folytathatja

Pásztor Béla, Veresegyház 1965 óta szolgáló tanácselnök-polgármestere afféle legenda a magyarországi politikusok között – csakúgy, mint a republikánus Chuck Grassley a tengerentúlon, aki 1980 óta kormányozza Iowa államot. Grassley persze tizenöt év „lemaradásban” van Pásztorhoz képest, és – tekintve, hogy idén töltötte be 89. életévét – nem is valószínű, hogy ledolgozza ezt a „hátrányt”. Ezzel ő lesz a leghosszabb ideje hivatalban lévő szenátor az Egyesült Államokban.

4:49

Sőt, négy

A következő ciklusban az elefántosok adhatják a kormányzót Wyomingban is az újraválasztott Mark Gordon személyében.

4:43

Három republikánus siker a kormányzóválasztásokon

Nagy sikereknek örülhet a Grand Old Party Texasban, Iowában és Nebraskában: mindhárom államban ők adhatják majd a kormányzót a következő ciklusban. A texasi Greg Abbottnak ez lesz a harmadik ciklusa kormányzóként, sokan pedig lehetséges elnökjelölt-kandidánsnak is tartják.

4:36

Őrületen szoros a verseny Wisconsinban

Az északi államban a demokrata Barnes a republikánus Johnson kihívója, a verseny pedig nem is lehetne kiélezettebb: a szavazatok 56 százalékos feldolgozottságánál csak néhány száz szavazat a különbség a demokrata jelölt javára. Pennsylvaniában Fetterman körülbelül százezer szavazattal vezet Öz előtt, aki viszont egyre közelebb kerül a demokrata jelölthöz. Pennsylvaniában a szavazatszámlálás napokig is eltarthat még.

4:03

Újabb három államban ér véget a szavazás

Montanában, Nevadában és Utahban is zárnak a szavazókörök. Nevada billegő államnak számít, az állam főként a Las Vegasba irányuló turizmusra épülő gazdaságát igencsak megtépázta a koronavírus-járvány, úgyhogy sokan mérgesek a kormányzó demokratákra. Kiváló alkalom ez arra, hogy meghallgassuk Elvistől a Viva Las Vegas című örök érvényű nótát! Nézzék, hogy táncol! Akkoriban persze volt is miért, a szárazság például nem jelentett akkora veszélyt a kaszinóváros vízellátására, mint manapság.

3:54

Marylandben a fekete politikusok nagy napja van ma

Szintén keleti parti és kultúrharcos hír, hogy a marylandiek rögtön két pozícióba is fekete politikusokat választottak meg. A demokrata Wes Moore az állam kormányzójaként folytatja majd (ezzel ő lesz Maryland első fekete kormányzója), a marylandi politika egyik nagyöregjének számító Anthony Brown pedig államügyészként működhet majd a továbbiakban – természetesen nekik is gratulálunk.

3:46

„Történelmi pillanatot” ünnepel a CNN: leszbikus kormányzója lesz Massachusettsnek

Öröm az amerikai baloldalon: Maura Healey, a keleti parton fekvő Massachusetts egykori államügyésze mostantól kormányzóként folytathatja a munkát. A vállaltan leszbikus Healey az apró állam első női kormányzója lesz, így a CNN választási műsorában máris indokoltnak tűnik „történelmi pillanatokról” beszélni. Healeynek természetesen gratulálunk és jó munkát kívánunk. 

3:37

Félig már megvan a képviselőházi többség a republikánusoknak

117 képviselőházi mandátumnál jár a Grand Old Party a képviselőházi választáson, pontosabban ezt mutatják az eddig feldolgozott szavazatok. A törvényhozás alsóházában 218 mandátum kell a többséghez. A demokraták egyelőre csak 67-nél tartanak, de a pezsgőt azért még ne durrantsák el a republikánusok hazai hívei, hiszen az olyan kék fellegvárak, mint New York vagy Kalifornia feldolgozása még hosszú ideig tart majd (illetve el sem kezdődött még).

3:19

Úgy néz ki, a következő ciklusban sem maradunk Alexandria Ocasio-Cortez nélkül

A CNN előrejelzése szerint az amerikai újbaloldal üdvöskéje (mérsékelt meglepetésre) megnyerte a New York 14-es választókerületet, így folytathatja a munkát a képviselőházban.

Alexandria Ocasio-Cortez. Fotó: YUKI IWAMURA / AFP
Alexandria Ocasio-Cortez. Fotó: YUKI IWAMURA / AFP

3:07

Georgia átfordult (megint)

A szavazatok 61 százalékos feldolgozásánál Raphael Warnock visszaelőzte trumpista ellenfelét, Herschel Walkert a georgiai szenátorválasztáson. Lesz még egy pár ilyen az éjszaka folyamán, Warnock most éppen 115 ezer szavazattal vezet, vagyis valószínű, hogy valamelyik sűrűbben lakott, urbanizáltabb megyéből jelenthettek most eredményeket, ami neki kedvez. A szavazatok 40 százaléka viszont még mindig nem került feldolgozásra. Ha valaki visszaolvassa a 2020-as közvetítésünket, ezeket az ingadozásokat ott is meg fogja találni – ígérem, nem fogok egyesével beszámolni mindegyikről, majd csak a végén.

3:01

Georgia átfordult

A szavazatok 54 százalékos feldolgozásánál a trumpista Herschel Walker megelőzte ellenfelét, Raphael Warnockot a georgiai szenátorválasztáson, jelenleg körülbelül 10 000 szavazattal vezet.

2:47

Újabb nagy hullám jön

Közeledik a 3:00 óra (illetve a 21:00 óra a keleti parti idő szerint), amikor egy sor újabb államban zárnak majd az urnák. Ezek: Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Észak-Dakota, Nebraska, Új-Mexico, New York, Dél-Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming. Vannak köztük billegő államok is! Még nincs késő megismerkedni az ottani jelöltekkel:

2:25

Georgiában egyelőre a demokrata szenátorjelölt vezet

Az egyik legfontosabb billegő államban, Georgiában körülbelül 120 ezer szavazattal vezet Raphael Warnock demokrata szenátor, aki csak 2021 óta tölti be ezt a tisztséget. Republikánus ellenfele, az egykori amerikai focista Herschel Walker elsősorban a vidéki választókörzetekre számíthat, ahol kevésbé gyakori a levélszavazás. A szavazatok feldolgozottsága 40 százalék körüli.

2:02

CNN: A republikánus Marco Rubio nyerhet Floridában

A szavazatok 71 százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, Rubio elhozta Floridát. DeSantis szintén jól áll a kormányzóválasztásnál, legalább is a CNN szerint.

1:47

„Republikánus délibábról” álmodoznak a demokraták: mikor lesznek eredmények?

Na, mikor lesznek eredmények? A demokraták szerint, úgy tűnik, minél később, annál jobb (nekik). De azért mutatjuk.

1:43

A korábban leadott szavazatok jelentősége

A keleti parton eddig számításba vett szavazatok jelentős része a választás napja előtt, levélben leadott szavazat. A szavazásnak ezzel a módjával általában a demokrata szavazók szoktak élni, vagyis a későbbiekben, a választás napján, „hagyományosan” leadott szavazatok még alaposan megkavarhatják a választás állását – ennek leginkább a republikánusok örülhetnek majd.

1:22

Zárnak a szavazóhelyiségek a billegő körzetekben

Virginia és Indiana államban is vannak olyan körzetek, amelyekben már nem lehet leadni a szavazólapokat – írja a Sky News. Két olyan fontos körzetről beszélünk, amelyek megmutathatják, hogyan alakul a kongresszus irányításáért folyó verseny.

Észak-Karolinában, Ohioban, és Nyugat-Virginiában is megkezdték a szavazóhelyiségek lezárását, olvasható a CNN-n.

1:10

Lebonyolítási problémák: nincs elég szavazólap, a túl sok választót okolja egy hivatalnok

Nem mindenhol zökkenőmentes a keddi amerikai félidős választás, mutatunk pár megyét, ahol nagyon izzadnak a lebonyolítással. Bővebben!

0:56

Trump beszólt az egyik lehetséges kihívójának

Eleresztett egy szóviccet a volt elnök. Bővebben...

0:40

Csúszik a szavazókörök zárása Georgiában

Hat szavazókör is tovább tart majd nyitva Georgia államban, vagyis ezeken a helyeken nem ér véget a szavazás magyar idő szerint hajnali 1:00 órakor a CNN szerint. A nyitvatartás meghosszabbítására azért van szükség, mert a szóban forgó szavazókörök nem tudtak időben kinyitni reggel.

0:34

Na és a magyar politikusok mit szólnak a félidős választásokhoz?

Nacsa Lőrinc preferenciáit már ismerjük, de vajon mit szól a többi magyar politikus az amerikai választásokhoz? Akik régebb óta követik a közvetítést, nem fognak meglepődni azon, hogy ennek is Szilvay Gergő ment utána.

0:02

A Csendes-óceánon kezdődik a vörös hullám? Megvan az első republikánus siker

Guam, az Egyesült Államok egyik csendes-óceáni külbirtoka republikánus képviselőházi delegáltat választott. Ilyenre 1993 óta nem volt példa. Bővebben...

23:48

Egyelőre rendben zajlik a voksolás a tengerentúlon

A CNN összefoglalója szerint nem történtek nagyobb incidensek a választás kezdete óta a szavazókörök körül az Egyesült Államokban. A portál szerint a legsúlyosabb probléma eddig egy milwaukee-i szavazókörben volt, ahol egy férfi késsel a kezében követelte, hogy állítsák le a szavazást, de őt őrizetbe vették. Arról mi is írtunk, hogy Arizona egyik megyéjében elromlottak a szavazógépek, de a CNN szerint ez marginális probléma volt, amit azóta már sikerült megoldani. Az biztosnak tűnik, hogy Texasban, Michiganben és Pennsylvaniában tovább tartanak majd nyitva a szavazókörök bizonyos technikai nehézségek miatt.

23:45

Itt az első exit poll-előzetes: óriási bajban a demokraták

Tízből több mint hét amerikai elégedetlen az ország jelenlegi állapotával – derül ki az Edison Research által végzett felmérésből. Bővebben!

23:37

Kár, hogy félidős választást rendeznek Amerikában, nem pedig szerénységi versenyt

Pedig ez utóbbit Donald Trump biztosan megnyerné.

23:19

Nem várt helyről kaptak támogatást a republikánusok

Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő is nekik szurkol.

23:08

Ajjaj, Malik Obama megint nekiállt twitterezni

A félidei választás napján Malik Obama, Obama elnök idősebb féltestvére is megtalálta a telefonján a Twitter alkalmazást, és a tőle várható módon kissé kaotikus üzenetekkel („Mindegy, mit csinálsz, 1+1=2”) örvendeztette meg a követőit. Megtudhattuk, hogy az izraeli El Al légitársaság szerinte a világ legrosszabbjai közé tartozik, és hogy a természet rendjéért Természet Anya a felelős. És azt is, hogy a libsik úgy akarják megváltani a világot, hogy még a saját városaikban sem tudnak rendet tartani.

23:00

Na de mikor lesznek eredmények?

Előrebocsátom: ezt nem egyszerű megmondani, úgyhogy a legpontosabb válasz egyben a valószínűleg legidegesítőbb is: attól függ. A kisebb népességű, inkább személyesen szavazó tagállamokból hamarabb kapunk majd eredményeket, természetesen a keleti partról az elsőket, a nyugati vidékekről pedig majd csak holnap reggel lehet hallani valami konkrétabbat. Ezen a térképen összeszedtem, hogy magyar idő szerint mikor zárnak az egyes államok szavazókörei. A billegő Georgiában például már magyar idő szerint 1:00 óra körül elkezdik számolni a szavazatokat.

22:27

De mi van Hillary Clintonnal?

A 2016-os elnökválasztás nagy vesztese nem tűnt el: természetesen gőzerővel kampányol a demokratáknak, elsősorban a női jogok témájára helyezi a hangsúlyt. Reggel pedig azt üzente: mindenki hozzon magával még egy embert. Ha tudná, idehaza ki tette híressé ezt a mondatot! A képek tanúsága szerint Clinton Kamala Harrist és Kathy Hochult vitte magával. Bővebben...

22:21

A fiatalok is élénken érdeklődnek a választás iránt

Számos videó kering a Twitteren arról, hogy Amerika-szerte hosszú sorokban várnak a fiatalok az egyetemi campusokon, hogy leadhassák voksaikat a félidős választáson. A fiatalok nagy arányú részvétele elsősorban a demokratáknak kedvezhet.

 

21:45

Tucker Carlson szerint a demokraták a választások elcsalására készülnek

Természetesen a Tucker Carlson Tonightban is a félidős választás volt a téma. Carlson a műsorban arról beszélt, hogy amíg a 2020-as elnökválasztáson a demokraták teljesen biztosak voltak abban, hogy a szavazógépek biztonságosak és hogy a választások teljesen tiszták voltak – de most már teljesen biztosak abban, hogy ugyanazok a módszerek, amikkel két évvel ezelőtt zajlott a választás, mára már nem biztonságosak, hiszen például a szavazógépeket is meghackelhetik. Carlson szerint a demokraták már előre terjesztik az álhíreket a választásokkal kapcsolatos álhíreket, mert tudják, hogy el fogják veszíteni a választást. Bővebben...

21:32

Donald Trump már szavazott

Az egykori elnök feleségével, Melaniával Floridában adta le a voksát.

Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP
Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP

20:31

Így hallgatta el az amerikai média Hunter Biden botrányait 

Emlékeznek még Hunter Bidenre, Joe Biden fiára, akiről számos megbotránkoztató felvétel és kínos ügy került napvilágra a 2020-as elnökválasztás előtt? Az FBI-nak már elegendő bizonyítéka van ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene. A sztorit Szilvay kolléga szedte össze, érdemes elolvasni!

 

Így hallgatta el az amerikai média Hunter Biden botrányait

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen - írta most ősszel a Washington Post. A lap értesülése szerint a 2018 óta zajló szövetségi vizsgálat alapos bizonyítékot talált arra, hogy a lobbistaként ismert Hunter Bident adócsalás és fegyverbirtokláshoz kapcsolódó hamis nyilatkozat gyanújával vád alá helyezzék.

 

20:17

Egy republikánus jelölt szerint Arizonában arról próbálják meggyőzni a választókat, hogy elromlottak a szavazógépek

Erről egy videót is megosztott a Twitter-oldalán. Bővebben...

19:34

CNN: Leszámolásra készülnek Trumpék

A lap szerint győzelme estén Donald Trump fegyverként használná a republikánus Képviselőházat. Bővebben...

De mi van a háttérben?

A félidős választások tétje egyelőre persze nem az, hogy Donald Trump visszatér-e, viszont az biztos, hogy a hozzá hű republikánus tábor fontos és szimbolikus győzelmeket arathat a választáson. Hogy pontosan mik is a legfontosabb kérdések, amik az amerikai közvéleményt izgatják a választás előtt, azt Maráczi és Szilvay kollégák szedték össze.

 

Amerikai sorsdöntés - Itt a félidős választás az Egyesült Államokban

Eljött az igazság órája: kiderül, milyen véleményt mondanak az amerikaiak Joe Biden és a Demokrata Párt kétévnyi kormányzásáról, illetve mennyi támogatást adnak a továbbra is Donald Trump által befolyásolt Republikánus Pártnak.

 

A képviselőházi választás során mind a 435 mandátum sorsa kérdéses – ebben a kamarában eddig a demokraták voltak az urak, élükön a honi jobboldalon is különösen „népszerű” Nancy Pelosival. A szenátus, azaz a felsőház nem cserélődik ki teljesen, itt a százból csak 35 hely kiadó. Ebben a kamarában jelenleg szavazategyenlőség helyzete forog fenn, a demokraták csak Kamala Harris alelnök döntő szavazatával irányíthatják ezt a házat. De ez könnyen megváltozhat a keddi nap folyamán.

A tengerentúli közvélemény-kutatók vért izzadva igyekeztek előjelezni a voksolás várható kimenetelét, ami bizonyos államokban könnyebb, bizonyos államokban pedig sokkal nehezebb. A The Cook Political Report november 7-én közreadott felmérése szerint körülbelül így alakulhat a szenátusi mandátumok sorsa:

Ez a csapat tehát összesen négy billegő államot tart számon (Arizonát, Georgiát, Nevadát és Pennsylvaniát), más intézetek ide szokták még sorolni New Hampshire-t és Wisconsint is. Ez utóbbi két államban valóban nem olyan őrülten szoros a verseny, de ez – hagyományos billegő államokról lévén szó – egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem jöhetnek meglepetések és kiélezett helyzetek, ezekről természetesen beszámolunk majd az este folyamán. Ha szeretne többet tudni a billegő államokban folyó csatákról – és az ottani kilátásokról –, ajánlom magamat: legutóbbi cikkemben éppen ezzel foglalkoztam.

 

 

Ha a fentebb vázoltakat térképre akarnánk rajzolni, az nagyjából úgy nézne ki, mint ami lentebb is látszik. Bár az ábra az egyes államok mérete miatt csalóka lehet, az látszik, hogy a szenátusi választás megnyerésére viszonylag jó esélye van a republikánusoknak.

Az persze közhely, hogy az amerikai választások nem csak az USA életét befolyásolják, hanem az egész világét is. Európai szemszögből persze az ukrajnai háború a legfontosabb kihívás, amihez az amerikaiak akár nagyon másképpen is állhatnak, ha a félidős választásokon a választók megbüntetik a demokratákat. Rod Dreher amerikai író szerint az elsöprő erejű republikánus győzelem helyzetbe hozhatja a „béketábort” a republikánusokon belül. Dreherrel Szilvay kolléga beszélgetett – a szerintem elég érdekesre sikerült interjúban Donald Trump 2024-es kilátásairól is szó esik.

 

Jöhetnek a békepárti konzervatívok? - Rod Dreher a félidős választásokról

Konzervatív vagyok, szóval nem bízom nagyon a reményeimben, de valóban nagyon úgy tűnik, hogy vörös hullám.

 

S ha már Trump (mert valahogy mégis ő az egyik kulcsszereplője ennek a választásnak, pedig nem is indul rajta, sőt, igazából kénytelen afféle rejtőzködő életmódot folytatni), természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a leváltott elnök bejelentette: november 15-én bejelent valami fontosat. Hogy ez mi lehet, arról persze csak találgatni lehet (repülésbarátként arra tippelek, hogy ekkor mutatja be a magánrepülőgépe megújult utasterét, de persze az sem kizárt, hogy a 2024-es elnökválasztáson való indulását teszi majd közhírré, ezen a ponton már nagyon nehéz eldönteni). Az biztos, hogy az öreg Trump nehezen emésztette meg a 2020-as választási vereséget, és rajta kívül még igen sokan vannak úgy, hogy a demokraták valójában az egészet elcsalták. Az ügynek Szilvay kolléga ment utána, aki rögtön egy háromrészes cikksorozatot is készített a témában (olyan, mintha mindent ő csinálna ebben a szerkesztőségben, de azért mi, többiek is szoktunk ám dolgozni!). A monstre írás első részét ide kattintva olvashatják, onnantól már adja magát a többi is.

 

Csaltak-e a demokraták a 2020-as elnökválasztáson?

Vajon a novemberi amerikai félidős választásokon is felmerül-e majd a csalás gyanúja? Ez a végső kérdés, amire kifutnak 2020-as amerikai elnökválasztás vitatott jelenségei, hiába akar arról megfeledkezni a mainstream média és a demokrata elit. A csalásgyanút rengeteg bizonyíték támasztja alá. Átfogó cikksorozatunk első része!

Nos, ennyi kezdésnek talán elég is lesz. Kora estétől már jövünk az élő közvetítéssel – akkor ez a blokk lejjebb fog csúszni, a legfrissebb információk pedig a lap tetején jelennek majd meg –, tartsanak akkor is velünk!

*

Ez volt eddig

Trump egy „best of Biden” videóösszeállítást vetített le a kampányrendezvényén (videó) (2022. november 8. 13:51)

Donald Trump jó nagy troll volt, és levetített egy best of Biden összeállítást az egyik kampányrendezvényén. Bővebben...

Egyre nagyobb esély van a republikánus győzelemre Amerikában (2022. november 8. 11:01)

A szövetségi Képviselőházban és akár a Szenátusban is többséget szerezhet a jobboldal az előrejelzések szerint. Bővebben!

New York Times: Magyarország esettanulmány arról, miként halnak el demokráciák (2022. november 8. 8:42)

A lap szerint a szélsőségessé vált republikánusokkal Amerika olyan ronda hellyé válna, mint hazánk. Bővebben!

Elon Musk a republikánusok támogatására buzdítja a választókat (2022. november 8. 6:31)

A milliárdos a kiegyensúlyozott hatalommegosztással érvel. Bővebben!

Fekete-Győr András már rá is jött, hogy mi a magyar nemzeti érdek az amerikai választáson (2022. november 7. 17:49)

A Momentum egykori elnöke szerint Magyarország szörnyű veszélybe kerülhet, ha egy republikánus győzelem esetén az amerikaiak nem pénzelik tovább az ukránok háborúját. Elolvasom!

The Guardian: Ha a közvélemény-kutatások nem tévednek, a demokraták összeomlanak és elégnek a félidős választásokon (2022. november 7. 9:07)

Tekintettel az örökölt problémákra, Joe Biden elnöksége mindig is valószínű volt, hogy könnyekkel fog végződni – írja a portál. Olaszországban, Franciaországban és Magyarországon is „a szélsőjobboldali pártok uralták a közelmúlt választási vitáit”, kihasználva a „biztonsággal, a nemzeti identitással és a bevándorlással kapcsolatos irracionális félelmeket”. Bővebben!

Amerikai választások: Kijevben rettegnek a republikánusok győzelmétől (2022. november 6. 17:20)

Feszülten követik az amerikai félidős választás alakulását Ukrajnában, ugyanis nagyon nem mindegy számukra az eredmény: több republikánus képviselő is inkább a béketárgyalásokat erőltetné, nem a féktelen pénz- és fegyverszállítmányokat. Bővebben!

Republikánus képviselő: Ha nyerünk a félidős választásokon, Ukrajna egy fillért sem kap (videó) (2022. november 4. 10:23)

Amennyiben a republikánusok nyernek a félidős választásokon „Ukrajna egy fillért sem fog kapni” – mondta Marjorie Taylor Greene képviselő, a képviselőház republikánus párti tagja. „A demokraták szélesre tárták a határainkat, de az egyetlen határ, ami őket érdekli, az Ukrajna, nem pedig Amerika déli része. A republikánusok alatt Ukrajna egy fillért sem kap! A hazánk fontosabb” – hangoztatta. Bővebben!

Trump: Nagyon-nagyon-nagyon valószínű, hogy újra megteszem (2022. november 4. 10:23)

A korábbi amerikai elnök az iowai Sioux Cityben kampányolt a közelgő amerikai félidős választás apropójából, ahol beszédében úgy fogalmazott, hogy „először visszaszerezzük a Házat, aztán a szenátust, aztán 2024-ben visszaszerezzük Amerikát és a Fehér Házat. Nagyon-nagyon-nagyon valószínű, hogy újra indulni fogok”. Bővebben!

Nyitókép: MTI; Szerkesztés: Mandiner

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. november 10. 12:01
Godless America . Istentelenek .
Vikijo
2022. november 10. 11:46
Úgy néz ki hogy vagy nyernek vagy döntetlen lesz a GOP részéről ami igazán fontos két év múlva lehet ha a GOP ad majd alelnököt.
Attologic
2022. november 10. 09:43
Nyugi Amerika, nyugi Világ! nem eszik forrón a kását, vagyis aki rohan annak megégeti a fáját. Elérkezett a fordulat! Ezért van választás. Fordul a kocka...új vezetés jön nemsoká, lassan véget ér a háború, akik az anarchiában reménykedtek...sajnos csalódni fognak. Na csááá
6.sztrovacsek
2022. november 10. 07:23
Pattanásig feszült az agyadban a verőér, de nem az amerikai helyzet. Rendszeresen előfordul hogy az elnök a félidős választásokat elbukja, ehhez ott hozzá vannak szokva, oszt jó napot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!