Meloni végigjárta Berlusconi iskoláját – Szomráky Béla a Mandinernek

2023. június 25. 07:17

Silvio Berlusconi a liberálisok szemében áruló volt, pedig csak ragaszkodott az eredeti liberális szemléletéhez. Giorgia Meloni ugyan igyekszik az örökébe lépni, de jól látja azt is, hogy az út, ami előtte áll, nemcsak tüskés, hanem nehezen járható is. Nem a bevándorlókra szeretné építeni Olaszország jövőjét, igen nagy valószínűséggel megmarad saját európai pártcsaládjában, és elfogadja az amerikai játékszabályokat a nemzetközi téren. A Mandiner Stratéga vendége Szomráky Béla volt. Összefoglaló.

2023. június 25. 07:17
null

„Berlusconi maga is abba bukott bele végül, hogy igyekezett megtartani ezt a relatív autonómiát” – kezdte a beszélgetést Szomráky Béla. Szerinte a korábbi olasz miniszterelnök emellett elhivatott volt az európai projekt felé.

„A liberálisok szemében pedig kifejezetten áruló volt, holott egyszerűen csak ragaszkodott az ő saját liberális szemléletéhez.”

A szakértő szerint a politikus fokozatosan észlelte, hogy a liberalizmus kezd elszakadni valódi céljától. Silvio Berlusconi és Orbán Viktor ideológiai síkon nagyon közel álltak egymáshoz, valamint stratégiailag is egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok mellett Kínával és Oroszországgal a megfelelő gazdasági és politikai kapcsolatokra van szükség.

A jelenlegi olasz vezetés és politikai irányvonal

Szomráky Béla kifejtette: a jelenlegi olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, „végigjárta Berlusconi iskoláját”, és észlelte azt, hogy Berlusconi útja az ő esetében bukással végződhet. A napokban röppent fel a hír, hogy kizárták a Pirelli gumióriás irányításából a kínai főtulajdonost, amellyel kapcsolatban Szomráky megjegyezte, hogy az olasz gazdasági és politikai vezetés megelőző akciója volt ez, demonstrálva, hogy Kínának nemet is tudnak mondani. Az Olaszország-szakértő szerint

Meloni elfogadja az Egyesült Államok által kialakított játékszabályokat, így „nem kap baráti tüzet a hátába.”

Meloninak a NATO védőernyője alatt kell maradnia, mivel így az olasz szuverenitás egy része megmarad, saját politikáját pedig folytatni tudja.

Bevándorlás és migránskvóta

Szomráky Béla kitért a jelenleg is aktuális migránskvótára is, amellyel az EU intézményrendszere újból szétosztaná a tagállamok között a bevándorlókat. Rávilágított, hogy a Meloni-féle kormányzat bevándorláspolitikájának lényege, hogy a küldő országokban kell megoldani a problémákat. Hozzátette: az biztos, hogy Olaszország nem a szétosztás formájában érdekelt a migránskvóta ügyében. A mostani helyzetre egyfajta gyors, de átmeneti fellélegzésként tekintenek az olaszok. Sokkal fontosabb ugyanakkor számukra a bevándorlók visszatartása. Megemlítette, hogy erre a politikára Berlusconi idejében is volt példa, megállapodott Moammer Kadhafival, hogy a Líbiából kivándorlókat tartsa vissza, cserébe biztosítottak pénzügyi forrásokat. Az Olaszország-szakértő úgy értékeli, hogy valódi védelmet kell kialakítani a migrációval szemben, és egyértelmű,

„nem a bevándorlókra szeretne építeni Giorgia Meloni és az olasz kormány sem.”

A szakértő szerint a következő időszakban erősödik Meloni támogatottsága, mivel a nemrégiben elhunyt Berlusconi pártja, a Forza Italia markáns vezető nélkül meg fog gyengülni. A Forza Italia el fogja veszíteni a szavazóinak nagy részét, ha nem tudnak kiállítani egy „jópofa” vezetőt a párt élére.

Az európai színtér

Meloni jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek vezetője. Az Európai Néppárt az utóbbi hónapokban próbálta átcsábítani Melonit és pártját.

„Nagy valószínűséggel megmarad a saját pártcsaládjánál az Európai Parlamentben”

– értékelte Szomráky Béla a helyzetet. Az Olaszország-szakértő hozzátette: az Európai Néppárt hibázott, amikor a Fidesszel szakított, mivel jelentősen gyengült az EP-ben, és mára már

„a Néppárt egyfajta áljobboldal.”

Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a napokban Párizsban találkoztak, ahol kifejezték együttműködési szándékukat. Szomráky ennek kapcsán elmondta, hogy komoly nézeteltérés van Macron és Meloni között főleg a migráció területén, azonban az ukrajnai háború ügyében nagy az egyetértés. Rámutatott, hogy valójában

az olaszok és a franciák között az ellentétek már évszázados léptékben mérhetőek.

Kitért arra is, hogy az olaszok és németek kapcsolata a második világháború után 20-25 évvel kisimultak. „A tenger és a turizmus, valamint német autóipar simította el a feszültséget.”

Szomráky úgy gondolja, hogy az olaszok döntő többségének nem tetszik az a politika, amit az Európai Unió követ és diktál. Rámutatott, hogy Olaszországban az energiaáremelkedést jobban megérezték a rezsiárakon, mivel több, mint 300-400%-os áremelkedésről is lehetett beszélni. Az Olaszország-szakértő értékelése szerint egyre inkább megjelennek azok az erők Európában, amelyek véget akarnak vetni a háborúnak.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

 

Nyitókép: Alberto PIZZOLI / AFP

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. június 25. 22:30
A dinnye igazi talján. A saját anyját is legyilkolja pár garasért. Bukik mint salvini.
polárüveg
2023. június 25. 14:13
Melonit harapófogóba fogták, melyből szokásos módon nem lehet kiszabadulni, a bukás kimászás nélkül törvényszerű. Pedig van lehetősége. Pl. : - Energia függetlenség megközelíthető, mivel a geotermikus potenciál és a tenger + szél, saját uránra alapozott atomerőmű ezt lehetővé teszi. - A belkereskedelmet líra alapra kell helyezni, és importárut csak olasz termékért cserében lehet behozni barterben. - Az állam bocsásson ki speciális fizetőeszközt az állami alkalmazottaknak, állami nyugdíjasoknak. A fizetőeszköz csak belföldi szolgáltatásra, hazai termékre fordítható. A fizetőeszköz fele azonnal felhasználható, de csak 3 hónapig, utána elveszíti értékét. Kivéve, ha lekötik olasz állampapírba a tartós fogyasztási eszközre való takarékoskodásra céljából. A másik fele legalább 4 hónapig kötelezően olasz állampapírban áll, utána szabadon felhasználható belföldi termékre, szolgáltatás (rezsire, egészségügyre!) vagy szintén leköthető. - A fent leírt lekötésekből az új energiaberuházások és a bevételt hozó projektek támogatható államilag. - Be kell vezetni a vásárlással egyidejű adózást, a turizmusban is. - Állami ellenőrzést és szankciót kell bevezetni a tartós fogyasztási termékek minőségére. Csúcsminőségű prémiumtermékek mellett ugyanis az átlag olasz termék minőségét extra profit miatt lerontják. - Az ingatlanpiacon a kínai mintára be kell avatkozni, elvonni az indokolatlan árfelhajtó profitot. Ezt beruházási vagy rezsivédelmi alapba kell tenni. - Az otthonteremtést a családtámogatással rendszerben kell kezelni, és állami kamatmentes finanszírozással, nem kamatos kamatú kereskedelmi banki pénzkibocsátással. - A mezőgazdasági termelőket az évi megrendelő vásárlók az aktuálisan az évben megállapított ár 50 %-ig termékjegy megvásárlásával előzetesen megtámogatják. Cserében az ár nem változhat. Állami biztosító e rendszerben a termelői terméktanácsok szakmai paraméterei szerint lép be a résztvevők díjfizetésével: termékjegy x %-ával. - Energiahatékonysági ingatlanberuházások, felújítások állami program szerint a speciális állampapír háttérrel, esetleg meghatározott adófajtákból történne. - Az állami nyugdíjalap kezdjen ingatlanvásárlásba, mert így majd biztosítható a nyugdíjak inflációvédelme, és a bérleti díjak stabilizálása. - A tőkejövedelmek csak beruházások esetén engedélyezettek. Ez az ötletbörze kizárólag gondolatébresztő jelzés az eltakart utak feltárhatóságára. Bármely országnak. Persze, ellenérdek tengernyi. Pedig a gazdaság fellendülése miatt mindenkinek, a bankoknak is, sőt, a maffiának is jobb. Isten óvja az olasz népet és valamennyi európai népet!
szemlelo
2023. június 25. 09:47
"mivel így az olasz szuverenitás egy része megmarad, saját politikáját pedig folytatni tudja." Az elmúlt hónapok eseményei éppen azt mutatják, hogy nem tudja folytatni a saját politikáját. A célkitűzéseinek a száma egyre fogy, ami maradt, azt is csak erős kompromisszumokkal tudja hirdetni. A választói előbb-utóbb megbüntetik.
theseur
2023. június 25. 09:08
egyre inkább megjelennek azok az erők Európában, amelyek véget akarnak vetni a háborúnak. Úgy legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!