Öltöztessük lelkünket ünnepi díszbe egy jó kis neresztényezéssel!

2023. április 26. 20:00

Csemegézhetünk Ferenc pápa mondataiból, párbeszédes politikus módjára, csak ne csodálkozzunk, ha nem lesz tőle az ország keresztényibb.

2023. április 26. 20:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Mandiner

„Helytelen, hogy egyesek mintha a saját céljaikra akarnák kihasználni ezt a nagyon szép programot” – csóválja fejét az egyik, majd körbeplakátolja a várost Ferenc pápa néhány kormánykritikusként értelmezhető mondatával.

„Nem járok templomba, mert a papok politizálnak” – mondja a másik, majd reményét fejezi ki, hogy Ferenc pápa vasárnapi szentbeszédében keményen odapörköl az Orbán-kormánynak.

Mindez pedig történik a húsvét utáni negyven napban, amikor az evangélium többször is említést tesz az „oktalan, késedelmes szívű” tanítványokról, akik még húsvétvasárnap és a mennybemenetelkor is politikai megváltást várnak Jézus Krisztustól. Pff, nincs a sírban a holtteste, állítólag él, de ennyi, semmi több, még mindig itt ülnek a nyakunkon a rómaiak – búslakodik némelyikük kevéssel azután, hogy maga a mennyország nyílt meg egyetemesen mindenki előtt.

Erre itt vagyunk most, elvileg kétezer évi tudással okosabban, „Krisztus a jövőnk” mottóval érkezik körünkbe a hetvenszer hétszer szükséges megbocsátást hirdető Krisztus földi helytartója, és arról szól a diskurzus, hogy mit írt a blogján egy fideszes publicista 2016-ban (azaz abban az évben, amikor Gyöngyösi Márton határozati javaslatban kezdeményezte, hogy minősítsék ügynökszervezetnek mindazon magyarországi szervezeteket, amelyek egymillió forint feletti támogatást kapnak külföldről).

Az egy jogos felvetés lenne, hogy egyes kormánypárti körökben szintén igyekeznek politikai hasznot húzni a pápalátogatásból, tehát tessék őket is bírálni –

csakhogy azok a kormánypárti körök eleve nereszténynek vannak bélyegezve.

Márpedig ha valaki valóban politikai célokból ájtatoskodó, szabadon címkézhető álkeresztény, akkor semmi ok elvárni tőle, hogy pont egy ilyen nagyszabású eseménynél tanúsítson mértéktartást.

Velük szemben tehát türelmesnek kell lenni: aki kevesebbet kapott, aki néhány éve még katolikus se volt, és ezért még akkor is csetlene-botlana, ha nem lenne mélyen megvetett „neresztény”, attól kevesebbet kérnek számon. Igyekezzék, persze, de mégse ő az etalon.

Más a helyzet azokkal, akik velük szemben pozicionálják magukat a hiteles kereszténység védelmezőiként, a szájkeresztényekkel szemben szívkeresztényekként, a társadalmon belüli hídépítőkként.

Tőlük azért joggal lehetne elvárni, hogy a kereszténység lényegét megragadó, a kívülállók számára a hit hozzáadott értékét megvilágító, hovatovább a szívek megnyílását elősegítő tartalmakkal hangolják olvasóikat a látogatásra – ehhez képest mit látunk? „A felületesen vallásos emberek a populistákra szavaznak”, felütésképpen ezt az állítást sikerült kiemelni Ferenc pápa eddigi életművéből. Mi jön le ebből az átlagfogyasztónak? Aki sértve érzi magát, az válaszképpen minősítgetni kezdi a szentatyát – amitől nem kerül közelebb a tökéletességhez. Aki igazolva látja politikai véleményét, az megveregeti a saját vállát abban a meggyőződésben, hogy különb ember a fideszesnél – amitől nem kerül közelebb a tökéletességhez (és azon belül az ellenségszeretethez).

Pedig simán lehetett volna idézni Ferenc pápa könyvének ugyanazon 190. oldaláról akár az eggyel előbbi mondatot, nevezetesen, hogy „Az Istennel való kapcsolat és az egyetemes testvériségérzet elvesztése hozzájárult az elszigeteltségérzethez és a jövőtől való félelem megerősödéséhez.” Nem illene jobban ez a meglátás a „Krisztus a jövőnk” mottóhoz? Nem szólítana-e meg nagyobb eséllyel egy-egy szorongó keresőt?

Különösen kínos a helyzet, ha visszaemlékszünk 2021-re.

Az eucharisztikus kongresszus idején Karácsony Gergelyék tettek ki „köszöntő” plakátokat, köztük a szentatya azon kiragadott mondatával, hogy „Ha egy ember meleg, keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?” – erre most a mindenkitől független keresztény portál fogja magát, és köszöntésképpen plakátokon idézi Ferenc pápától, hogy „Azzal a gyengédséggel kellene a püspököknek a melegek felé fordulni, ahogyan Isten bánik a népével.”

Ha a magyarországi „igazi” kereszténység ma úgy képzeli el a pápai misére való lelki rákészülést, ahogy bő másfél éve egy párbeszédes politikus, akkor talán mindenkinek van miért magába néznie. (Az pedig már csak egy apró érdekesség, hogy a drága plakátoknak angol webcímük van a Szemlélek honlapján: a homoszexuálisokkal kapcsolatos lila kép címe „purple”, egy másiké, a nemzeti populizmusról szólóé pedig „green”, noha a „lila” és a „zöld” betűsorhoz is kevesebb karaktert kellett volna begépelni. Nem akarok ezzel semmit sugallni, simán lehet valami rejtélyes praktikus oka, de ha én lennék mindenkitől független, akkor kínosan ügyelnék arra, hogy a pressmani plakátkampánnyal egy időben köröztetett plakátjaimnak ne angol címeket adjak.)

Magával az idézett mondattal, a püspököktől megkívánt gyengédséggel természetesen nincs semmiféle probléma, sőt – bár az eredetiben kifejezetten azokról a püspökökről mondta ezt a pápa, akik a világ egyes részein támogatják a homoszexuálisok bebörtönzését, de ettől még simán érthetjük az összes püspökre is.

Az is elképzelhető, hogy hiába igyekezett a tények kifacsarásától irtózó Szemlélek,

a plakátra egyszerűen nem fért fel az idézet folytatása, miszerint a homoszexualitás nem bűncselekmény, viszont bűn. Vagy az, amit a pápa az argentin La Naciónnak adott márciusi interjúban mondott, miszerint „a genderideológia pillanatnyilag az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás”, és „naiv emberek hiszik”, hogy ez a haladás útja. Megosztó üzenet, ne keltsük vele a hangulatot, oké. Arra azonban mégse ártana felhívni a gyanútlan polgárok figyelmét, hogy mit is jelent a hivatkozott gyöngédség, ahogyan a Mindenható bánik az ő népével. Ne félj, Ábrahám, ha akad ötven igaz, nem pusztítom el Szodomát. Na jó, harminc igaz esetén is megkegyelmezek neki. Rendben, ha csupán tízet találok, akkor is. De mivel annyi se akadt, csak Lóték, jött a kénköves tüzes eső. A niniveiek ellenben, akik (és amíg) bűnbánatot tartottak és Isten útját keresték, megmenekültek. Valahogy az isteni gyöngédség maradéktalan érvényesüléséhez kellett az is, hogy az emberek a helyes döntést hozzák a másokra mutogatás, a gőg és a kicsapongás helyett. De akinek ez túl ószövetségi, annak ott az „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!” Gyöngéd, persze, mert nem azonosítja a bűnöst a bűnével és nem kövezi meg – na de rögtön hozzáteszi, hogy ez így nem mehet tovább.

Ha tudatos keresztényeknek valljuk magunkat, ne áltassuk már azzal a kívülállókat, hogy a krisztusi üzenet úgy is működik, ha ezt a második felét (a gyöngédséget Ferenc pápa szerint is rosszul értelmező német püspökökhöz hasonlóan) figyelmen kívül hagyjuk. Már csak azért is, mert ha hisszük, amit vasárnap az evangéliumban hallani fogunk, nevezetesen hogy „azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen”, bizonyosak lehetünk abban, hogy a „menj, de többé ne vétkezz”, vagy a „mondj le arról, amiről neked a legnehezebb, legyen az pénz, szex vagy kényelem, és aztán kövess” utasításokkal nem a siralmas nyomorba kíván taszítani minket a Megváltó. És megfordítva: aki keresztény írástudó létére (kissé populista módon) elhallgatja a kevésbé populáris részeket, az pont ellene hat annak, hogy tévelygő embertársainak élete legyen és bőségben legyen.

Ezért a „legkorruptabb médiumok” hibáira rámutató, a „nemzeti populizmust” ostorozó és egyes püspökök LMBTQ-személyekkel szembeni viselkedésmódját bíráló, politikai csengésű lila-zöld plakátok helyett (amelyekről a hvg kommentelői joggal érzik úgy, hogy akár humanista ateisták is legyárthatták volna) előremutatóbb és költséghatékonyabb lenne az egyetlen lényegre koncentrálni, például Ferenc pápa melegekre, püspökökre, fideszes publicistákra és igazikeresztényekre, politikusokra és teológusokra egyformán vonatkozó alábbi soraival:

„Az Istenhez való visszatérés kezdete annak elismerése, hogy szükségünk van rá, hogy rászorulunk az ő irgalmára, rászorulunk az ő kegyelmére. Ez a helyes út, az alázat útja. Én minek érzem magam: rászorulónak vagy önelégültnek?”

Nyitókép: Facebook

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timike78
2023. április 27. 09:08
Simán lehet a Bibliát is idézni, az Ige testté lett és lakozott miközöttünk. Ha az Igét idézed (hiszed és vallod, sőt, teszed!), kősziklán állasz, ha a Vatikáni püspököt, homokra építetted a házadat. Semmilyen egyházi tradíció nem abszolút igazság, üdvözítő ereje sincs, csak mert "szép", nem lesz valami helyessé. A Mária imádás és nevezzék akárcsak tiszteletnek is, a tízparancs alapján tiltott, mégis sok történelmi egyház ebben az engedetlenség és bálványimádás mocskában hempereg. Ha nem így volna, akkor is csak politikai haszna van annak hogy idejön. Ennek ellenére és ezért is, Isten hozta és álddja meg a Ferenc pápát Magyarországon!
Sámson
2023. április 27. 07:17
"érkezik körünkbe Krisztus földi helytartója" -írja a cikk. helyesbítés: Érkezik körünkbe a hamis apostol, aki a nem létező "Krisztus földi helytartója", pozícióba képzeli magát. A Bibliában nincs olyan szerep, hogy "Krisztus földi helytartója". Gyakori megnevezése még a hamis apostolnak a "Szentatya" is. A Biblia ezt írja: "Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van." (Jézus tanítása) "Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos; Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel; (Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?)" Isten nem egy pedofil-buzi hálózatot képzelt el, amikor az egyházat eltervezte, megalapította. Péter apostolnak volt felesége, ahogy a többinek is Pál postolt kivéve. Egyik sem volt buzi, pláne nem pedo. A homoszexuális hálózatról a Római Katolikus Egyházban: "Annyira zavaró volt sok ember számára az a tény, hogy számos figyelmeztetés érkezett különböző egyházi vezetőkhöz arról, hogy McCarrick bíboros homoszexuális ragadozó volt, számos szeminaristát, papot és fiatal fiúkat is zaklatott sok éven át, de soha nem történt semmi, folyamatosan előléptették. Miután egy papokból és laikusokból álló küldöttség Rómába utazott, hogy tájékoztassák a Vatikánt a helyzetről, akkor is előléptették. Miután egy vezető domonkos pap levelet írt O'Malley bíborosnak, semmi sem történt. Miután két korábbi egyházmegyéjében is bírósági perben, anyagi kártérítéssel elítélték homoszexuális zaklatás miatt, még akkor is előléptették. Nem csak Ferenc pápa kulcsfontosságú tanácsadója lett, de ő tett javaslatot arra, hogy kit nevezzen ki püspöknek az Egyesült Államokban! Sajnos McCarrick érsek esete mindenképpen csak a „a jéghegy csúcsa”. A magas helyek erköcstelensége leleplezésének pusztító az összesített hatása. Néhány éve egy osztrák bíboros kénytelen volt lemondani homoszexuális tevékenysége miatt; nemrégiben Skócia egyik bíborosa mondott le szeminaristák és a papok szexuális zaklatása miatt; majd Guam érsekével foglalkoztak egy kánonjogi tárgyaláson Rómában, kiskorúak szexuális zaklatása miatt; most pedig chilei bíborosok állnak erős gyanú alatt (egyikük a pápai reformokat felügyelő bíborosi tanács tagja), mivel homoszexuális bántalmazást tussoltak el országukban. Valójában Chilében a teljes püspöki konferencia lemondott a pápa előtt, elismerve a bűnrészességet, hogy nem vették komolyan a jelentést egy püspök szexuális visszaéléséről, a pápa eddig többek lemondását elfogadta. A pápa először makacsul támogatta ezen püspök kinevezését és „álnokságnak” , „pletykának” nevezte az áldozatok kérelmeit. Hogyan bízhatunk Maradiaga bíborosban, aki a bíborosi tanács vezetője, akit pénzügyi visszaélésekkel vádolnak (tagadja ezeket); egy aktív homoszexuálist választott segédpüspökének; lehetővé tette, hogy homoszexuális hálózat jöjjön létre a szemináriumában; elutasította, mint megalapozatlan pletykát, amikor hozzá fordultak, hogy hozza helyre a károkat?" https://www.karizmatikus.hu/hitvedelem/teveszme-kritika-oesszefoglalo-irasok/6803-ralph-martin-nyilt-levele-a-zaklatott-katolikusokhoz.html
II.baljoska61
2023. április 27. 07:09
Értelmetlen szófosás. Ahogy mindig..
LancelotDuLac
2023. április 27. 01:09
Címfotón: A két vén demens gazember!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!