Vermeule professzor, Orbán harvardi ideológusa

2023. április 16. 20:35

Nem, ezek nem csak „lopnak”. Könnyebb lenne mindenkinek, ha csak lopnának az „ezek”, de nem így van.

2023. április 16. 20:35
null
jotunder
Örülünk, Vincent?

„Adrian Vermeule a Harvard egyik legismertebb alkotmányjogász professzora. A szakmai körökön túli hírnevét egy, az amúgy erősen liberális Atlantic-ban megjelent, cikke alapozta meg, amelyben az amerikai alkotmánynak a közjóra alapozott olvasatát vázolta fel.

A Common-Good Constitutionalism című könyvéről 46 oldalas review jelent meg, nem marginális hülyeségről van szó, nem Lánczi Bandi, Bogár Laci és Pokol Béla bácsik aktuális idegrohamáról. Vermeule illiberális konzervatív, de vitathatatlanul jelentős intellektus, nem szélsőjobboldali idióta, erősen vallásos katolikus, aki nem viccel (bár kifejezetten jó a humorérzéke, és privátim gyakran viccel). Az Olvasó most arra gondol, hogy valójában semmi köze Orbánhoz.

Ott középen Vermeule professzor, balján Orbán Balázs MCC-főnök, Orbán Viktor ideológiai főigazgatója, jobbján a nemzeti konzervatív American Affairs főszerkesztő-helyettese Gladdis Pappin, akit Orbán Viktor pár napja a Magyar Külügyi Intézet élére nevezett ki (már magyar állampolgár). A kedves Olvasó szerint »ezek csak lopnak«. Nem, ezek nem csak »lopnak«. Könnyebb lenne mindenkinek, ha csak lopnának az »ezek«, de nem így van.

Vermeule az amerikai alkotmány konzervatív, ún. originalista, értelmezését támadja, ez az orginialista értelmezés jelent meg a Roe kontra Wade döntés hatályon kívül helyezésében. Vermeule elutasítja a klasszikus konzervativizmust, mert liberális gyökerűnek tartja. Szerinte az amerikai alkotmány hagyományos természetjogi alapú értelmezése a helyes olvasat, az abortuszt nem azért lehet betiltani, mert a tizennegyedik kiegészítést originális módon (tehát a szövegező képviselők eredeti értelmezését kutatva) értelmezve az abortusz betiltása nem alkotmányellenes, hanem azért kell betiltani, mert az abortusz betiltása a közjó érdekében van, ahogy a fogamzásgátlók betiltása is.

Vermeule bevallottan integralista, a vallási elveknek a politikában, sőt az alkotmányban való megjelenítésének híve, valamiféle szoft-falangizmust (azt hiszem nagyon szoft, de azért szerintem a melegek jogait valóban elvenné, ha tehetné, de nem teheti, azt nem hiszem, hogy bárkit bántana) támogatna. Egyáltalán nem szélsőségésen jobboldali, nem titkoltan híve a New Deal-nek, a szakszervezeti mozgalmaknak, bizony, a munkásjogoknak is. A közjót a szabadság elé helyezi, elítéli a »szabadság-fetisizmust«, az erős vezető és az erős adminisztratív állam híve.

Vermeule pontosan tudja, hogy Amerika soha nem lesz neo-falangista, hogy nincs az a Trump, és nincs az a Legfelső Bíróság, amelyik kicsontozná az Első Kiegészítést, de azt is tudja, hogy van egy ország Európában, ahol barátja és harcostársa Gladden Pappin már adminisztratív funkcióban van, ahol nem nevetik ki, van egy ország amelyik kísérleti terepe lehetne a közjó alapú integralista alkotmányos rendnek, ahol nem kell tudnia kicsoda Mészáros Lőrinc, ki a királyi vej, ahol nemcsak évi kétszázezer dollárt kereső professzor lehet, hanem próféta is.

UPDATE: mielőtt simán lefasisztáznánk Vermeule-t…. 2020-ban jelent meg Cass Sunsteinnel közös könyve a Law and Leviathan, amelyben megjelenik az állam és a morál mélyebb kapcsolatának tézise. Sunstein is Harvard professzor, és elég konzervatívnak gondolják, de pozíciója volt az Obama-adminisztrációban és Biden tanácsadója. A világ egyik legidézettebb jogászprofesszora, és rengeteg közös cikke van Vermeule-lel. Amit ő libertariánus paternalizmusnak nevez, az valójába nincs olyan messze Vermeule alaptézisétől, nem ugyanaz, de a közjó nézőpontja hasonló. Azért nem hívják meg az MCC-be, mert a Samantha Power nevű Orbánék által gyűlölt demokrata köztisztviselő férje.”

Nyitókép: orulunkvincent.hu

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothjanj
2023. április 21. 15:17
" A madineres patkányok nem értenek a szóból(szerkesztőségiközlemény)2023.04.16 by jotunder Szépen kértem őket, hogy ne tegyék fel a posztjaim a mocskos náci oldalukra. Nagyon szépen kértem. Az lesz a vége, hogy akármilyen öreg zsidó bácsi vagyok, csak kihozzák belőlem a Bear Jew-t." https://www.orulunkvincent.hu/a-mandineres-patkanyok-nem-ertenek-a-szobol-szerkesztosegikozlemeny/ Ha a medvezsidó már előbújt a barlangjából akkor elgondolkodhatna azokon az eseteken is amikor ő szállt bele habzó szájjal másokba. Nincs valami elmaradása ez ügyben? A vele szemben folytatott etikai vizsgálat eredménye mi lett végül is az egyetemén?
Lajoss
2023. április 17. 20:18
Köztörvényes bűnözők kezében az ország.
GrumpyGerald
2023. április 17. 15:44
Mai versenyzőnk hivatásos intellektuális szabadeső: (érveléstechnika) "azért szerintem a melegek jogait valóban elvenné, ha tehetné, de nem teheti, azt nem hiszem, hogy bárkit bántana" (stílus & helyesírás) "Amit ő libertariánus paternalizmusnak nevez, az VALÓJÁBA nincs olyan messze"
Namond
2023. április 17. 09:18
Miért gondolom én azt, hogy Orbán az 1960-as évek LIBERÁLIS Amerikájának társadalmi-politikai hangulatának állami kereteit akarja megteremteni a szerepéből való sok kiszólás és szövetségeseinek rendszeres beszólásai mögé rejtve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!