Orbán megint alsóra vadászik

2023. február 07. 12:11

A kontinensen nem magyar kártyával játszanak. Ott nincs a pakliban alsó.

2023. február 07. 12:11
null
Németh Péter
Németh Péter
Hírklikk

„Orbán szerint Európa politikai rendszere össze fog omlani, és akkor a konzervatívoknak egy vezetőre lesz szükségük. Megértem, ha dühösek. Megértem, ha bosszankodnak, hogy már megint Orbán Viktor. Hogy örökké vele foglalkozunk, róla írunk, őt értelmezzük, mondatait, kijelentéseit elemezzük. Tudják mit, igazuk van. 

De vajon megkerülhető-e a magyar miniszterelnök, aki az évtizedek alatt egyszemélyi vezetővé vált, előbb csak a saját kisebb közösségében (Fidesz), majd a jobboldali térfoglalással (MDF, MDNP, Kisgazda Párt, KDNP), végül az egész országban (ellenzék, nép). Mi tagadás, ügyesen csinálta, ma már azt is látjuk, tudjuk, 1983 óta építi magát és hatalmát. Az ilyen emberre nem lehet legyinteni, mondatait egy vállrándítással elintézni. Nyugodtan állíthatjuk: nem kispályás játékos. És ma már ott tart, hogy a magyar rendszer (vö: Orbán-rezsim) megkérdőjelezhetetlen urává vált, semmi nem történhet nélküle, a tudtán és akaratán kívül. (És akkor hova helyezzük a Völner-ügyet? Ez most egy mellékvágány, ha úgy tetszik, megfejtendő rejtvény, bár nincs szerencsés nyertese.)

Szóval lehetnek mérgesek, ha politikai újságírásról, elemzésről van szó, egyszerűen lehetetlen nem Orbánból kiindulni és a végén visszaérkezni hozzá. Mégpedig azért lehetetlen, mert – ha tetszik, ha nem – ő alakítja az életünket, az ő döntései befolyásolják, mégpedig döntő mértékben a mindennapjainkat. Mondják: semmi nem hagyja el a száját véletlenül, minden kiszámított, minden hatalomtechnika. Nála nem lehet elvekből, ideológiákból kiindulni, ezeket ő könnyed mozdulattal söpri félre, vesz elő új elveket, ideológiákat. Nem téved, vagy legalább is eddigi pályafutása nem sok tévedést tartalmazott, bátran húz 19-re is lapot, valahogy mindig alsót kap. Ezt látjuk az utóbbi négy miniszterelnöksége összes lépésében, minden húzásában.”

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. február 07. 23:14
szar dolog szarnak maradni, német!
amca
2023. február 07. 21:35
Kérdés, ki van a képen ? Szökött bűnöző ? Les miserables ? Tschoró hajléktalan . Kéregető koldus? Ápolatlan prli :. Ez mind Németh Péter.
letsgobrandon
2023. február 07. 19:29
végre valaki megfejtette Orbánt .. és ötven évre visszamenőleg ismeri a terveit
linkeloe
2023. február 07. 19:25
Megszólalt pótlap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!