Wall Street Journal: Orbán az a vezető, akit a populista-nacionalisták Trumpban szerettek volna látni

2022. augusztus 19. 21:02

Tartalmas véleménycikk jelent meg a magyar miniszterelnökről és a dallasi CPAC-konferenciáról.

2022. augusztus 19. 21:02
null

Matthew Continetti részletesen írt róla, hogy Trump nem Orbán, azonban az amerikai jobboldal egyre inkább „magyar akcentussal kezd beszélni”. A szerző szerint Orbán magabiztosan, elégedetten állt az augusztus elején megtartott dallasi konferencia színpadára, elvégre ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő európai kormány vezetője. 

A konferencia megerősítette a helyét a jobboldal elit mezőnyében”

– szögezték le.

Continetti szerint Orbán megragadta azokat a kérdéseket a beszédében, melyek leginkább lelkesítik a konzervatív tábort. Állítása szerint az amerikai jobboldal már nem az angolszász országoktól, hanem a kontinentális Európától vár útmutatást. Így fordulhat elő, hogy Orbán egyre nagyobb hatalommal rendelkezik a jobboldali körökben világszerte.

A szerző említi, hogy az Orbán Viktor módszereivel és retorikájával kapcsolatos kritikák – beleértve a múlt hónapban tett vitatott kijelentését, miszerint „nem akarunk kevertfajú néppé válni” – nem csorbították vonzerejét. Épp ellenkezőleg.

Sokakat vonz Orbán ideológiája és stílusa, ami miatt rendszeresen bírálják a magyarországi progresszív civil szervezetek, valamint a mostani demokrata vezetés és az amerikai lapok, holott ez a sikerének bizonyítéka”

– közölte Continetti.

Kiemeli, ritkán fordul elő, hogy egy külföldi ország vezetője, méghozzá egy Kentucky méretű országé, ilyen intenzív amerikai vizsgálat tárgyává váljon. Orbán Viktor nem csak azért tűnik fel a demokráciáról, a tekintélyelvűségről és a liberalizmusról szóló vitákban, mert Magyarország a NATO és az Európai Unió többi tagjához képest politikai szempontból kilóg a sorból.

Azért is, mert Orbán Viktor pályafutása megmutatja, hogy a konzervativizmus milyen mértékben alakult át a 21. század első évtizedeiben”

– jelenti ki.

A szerző szerint Orbán Viktor jól példázza annak a jobboldalnak a harcias szellemét és megvető hozzáállását, amely kulturálisan lekicsinyítettnek, elszigeteltnek, megfosztottnak és a nyugati civilizációt belülről aláásó erők ostroma alatt állónak látja magát.

Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni

– mondta.

Forrás: WSJ

Nyitókép: Kyle Mazza / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2022. augusztus 20. 11:25
Kész csoda, hogy egy ilyen cikk megjelenhetett a WSJ-on. Nem lesz ebből valakinek odaát baja? Mindenesetre példátlan, hogy egy tősgyökeres, liberális sajtó párhuzamot vonjon egy bármikori amerikai elnök és egy magyar miniszterelnök közé, és abból a magyar jöjjön ki jól. Mi történik ott?
Reszelő Aladár
2022. augusztus 20. 08:54
Talán azért mert gondol valamit a világról? És ezt el is tudja mondani? Mert a politika kiüresedett és NGO-k meg újságírók agendáját viszi? Mert az ellenfél metatémakat kerget a szent progresszíó nevében, miközben az embereket érintő témákat poulizmusnak tekinti? A progresszívek elhitették, hogy a legnagyobb probléma hogy az 5%-os LMBTQ kisebbség házasodási, örökbefogadási és öröklési problémái a társadalom legfeszítőbb problémái. Orbán Viktor meg annyit mondott, hogy volna itt egy szűk 95%-nyi társadalom, akiket ez a dolog konkrétan nem érint, viszont alapvető gondjaik vannak a gyerekvállalással. A valódi jobboldalnak hihetetlen esélye nyílt Dr Miniszterelnök kinyilatkoztatásával. Rámutatott egy csomó olyan agendára (keresztény kultúra, bevendorlás/megmaradás, családtámogatás, megélhetési költségek fékentartása azaz rezsicsökkentés), amelyekből a nyugat pártjai testületileg kivonultak. Ezek bármelyikében lehet politikát csinálni és választást nyerni. Kétségtelen, hogy a nyugat jóléti társadalmak egyszer ezeket a kérdéseket a 60-ás években elrendezték. Csak azóta változtak dolgok és néha nem árt vissza-vissza tekinteni, hogy az alapok megvannak-e még és terhelhetőek-e eléggé a korszellem metatémáival. Az amerikaiakban pedig van egy furcsa kettősség. Szeretik pökhendi módon megmondani a világnak, hogy merre van az arra, ha megvan hozzá a kellő szellemi muníció, ugyanakkor ha tanácsatalanok, akkor nem haboznak a jobbtól tanulni. Valaha ezt agyelszívásnak hívták (működik ma is), ma best practice-nek. A politikában nincs copyright, ha valami valahol működik, akkor azt lehet adaptálni és helyi igényekre szabni. Az emberi igények nagyjából azonosak (jólét, biztonság, kiszámíthatóság) és arra fognak szavazni, akiknél ezt leginkább látják megvalósulni. Odaát két párt verseng és sok idő után talán most tényleg lesznek köztük valós különbségek. Itthon is két erő versengett, de még az összefogásból is tömegesen szavaztak át ide, mert annyival valódibb volt a Fidesz ígérete.
Bokros Birka
2022. augusztus 20. 08:27
Wall Street Journal az amerikai neomarxista Pravda!
Ninini
2022. augusztus 20. 06:52
Trump alkalmatlan Orbánnak. Nem elég okos hozzá. Nagyképű és pozőr. Jobb kellene, de nincs. Bááár... DeSantist még nem ismerjük, de az a baj, hogy ők se. Mellesleg... hogy ez az Orbán hogy el van szigetelve... "Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!