Az EU nem mondhat Ukrajnára sem igent, sem nemet

2022. június 05. 20:56

Várótermek helyett az Uniónak újra fel kellene találnia magát.

2022. június 05. 20:56
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Most az a feladat, hogy legyőzzük Vlagyimir Putyint. Nem kímélni kell, hanem segíteni Ukrajnának, hogy visszaszorítsa, nem »kiutat« keresni neki, hanem megtagadni tőle mindent, amíg nem hirdet tűzszünetet, és nem kínál fel kiutat saját magának. Végül muszáj lesz így tennie, és végül a demokráciáknak sem lesz oka elfordulni tőle. Akkor jön el majd az ideje, hogy »ne alázzuk meg Oroszországot«, de amíg nem győzzük le az agressziót, addig az ilyesfajta aggodalom időszerűtlen. Ez az első a három hiba közül, amit nem szabad elkövetnünk.

A második hiba az lenne, ha nem lennénk elég bátrak ahhoz, hogy szembenézzünk az Európai Unió előtt álló politikai kihívással. Hogy miért? Menjünk vissza az időben nyolc évet. 2014-ben, amikor Vlagyimir Putyin elkezdett belekötni Ukrajnába, nem azt vetette a szemére, hogy az Atlanti Szövetség felé közeledik. Nem is volt rá szükség, mivel Ukrajna akkoriban elsöprő többséggel ellenezte a NATO-csatlakozást. Az EU-csatlakozási vágyuk volt az, amiért az ukránok a Krímmel fizettek meg, és amiért az orosz elnök azóta is tűz alatt tartja őket.

Ha a 27-ek nem adnák meg nekik a tagjelölt ország státuszt, azzal legitimálnák Vlagyimir Putyin vétóját. Azzal az unió elismerné, az orosz elnöknek joga van hozzá, hogy feltámasszon egy letűnt birodalmat, azoknak a népeknek az akarata ellenére, akik kiszabadultak az uralma alól. Az Európai Unió semmilyen módon nem támogathat ilyen nosztalgiát, ugyanakkor új bővítésekre sem vállalkozhat, mert azt kockáztatná vele, hogy megbénul – hacsak nem alakítja át alaposan a saját intézményeit. Még tagjelölt státuszt sem adhat új országoknak anélkül, hogy átláthatatlan és gyorsan kezelhetetlenné váló helyzetet teremtene. Ráadásul ezután mintegy két évtizeden át kellene várakozniuk a teljes jogú tagságra ezeknek az országoknak.

A dolgok jelenlegi állása szerint az Unió tehát sem igent, sem nemet nem mondhat Ukrajnára, de ahelyett, hogy – a francia elnök javaslatát követve – létrehozna egy tőle független »várótermet« azoknak az országoknak, amelyek belátható időn belül nem csatlakozhatnának az unióhoz, inkább újra fel kellene találnia önmagát.”

Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. június 06. 14:52
ennek a zukrjananak semmi keresnivaloja az EUban! varjon a sorara ahogy mas orszagok is akik elotte evek ota varnak hogy belephessenek a zEUba! De olyanoknak akik a kisebbsegiktol elvettek az anyanyelv hasznalati jogot, es agyukkal lovik oket, nincs keresnivalojuk a Foldon !
pitypang1125
2022. június 06. 11:01
Hazugság. Már a 2014- es visszavezetése is a történéseknek. A Krímet, nem az eu-hoz való közeledésük miatt vesztették el, azzal az Oroszok, az olaj, és földgáz árak piaci áron történő biztosításával szankcionálták az Ukránokat. A Krímet azért vesztették el, mert az érvényes bérleti szerződést ellenére, a szevasztopoli hadi kikótőt, átakarták játszani a jenkiknek. Csak homok kerűlt a jenki gépezetbe, nem számoltak azzal hogy az Oroszok előbb lépnek, mert az Ukrán haditengerészet főtisztjeitől, az Oroszok hamar értesültek a jenki-Ukrám tervekről, és lépnek. Innentől kezdődöt az egész, immár akkor még csak korlátozott fegyveres konfliktus. Röviden fogalmazva, ha valaki ránéz a térképekre is láthatja, hogy a NATO célja az Oroszok kiszor8tása volt a Fekete tengerről, és ezzel a földközi tenger térségéből, és eltudom hinni hogy ezért a NATO a soronkívüli, gyors EU tagságot ígérte cserében az Ukránoknak. Nem véletlenül nem is kérik, hanem követelik azt az Ukránok. Bedőltek a nyugat hazúgságainak, ígéreteinek.
APESZ72
2022. június 06. 10:26
2 vén szar és két idióta gyerek saját koncának tekint egy 40 milliós országot. Népét évtizedekig fosztogatják, éhbérér dolgoztatják. Teletömik fegyverekkel, - azt is eladják nekik - majd porig romboltatják az Oroszokkal, lakóit elűzik. Hol van már egy Európai vezető, aki megálljt mond a 2 vén szar gyilkos aktivitására. Az Ukránokat azonnal le kell fegyverezni és békét kötni Oroszországgal. Mielőtt a 2 vén szar - és debil gyerekeik - még nagyobb bajt okoznak.
Robert69
2022. június 06. 09:42
Ezzel most jól vagy rosszul jártak? Nem is tudják mekkora szerencséjük van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!