Bejelentkezem a Karmelitába

2021. november 21. 14:25

A választáson egy határközeli sufniba kétszázan is bejelentkeztek, szóval senkinek nem lehet egy szava sem a Karmelita ellen.

2021. november 21. 14:25
null
Lendvai Ildikó
Népszava

„Már régen szerettem volna, de most már szabad! Bejelentkezem a Karmelita kolostorba. Másképp beszélnek az emberrel, ha ez szerepel a lakcímkártyáján, és nem a Veres Pálné utca, ami folyton fel van túrva valahol, és újabban a fagyis is bezárt. Nyugalom, nem akarok ott lakni, nincs az az isten, hogy itthonról összecsomagoljam a kismillió apró cuccot, selejtezzem évtizedek fotóit, blokkjait és felszaladt harisnyáit. De mostantól nem is kell. Mármint ott lakni ahhoz, hogy ez legyen a hivatalos lakcímem. Elég, ha csak egyszer teszem be a környékre a lábam: amikor majd leszavazok a körzeti jelöltre. A fideszesre, ezzel tartozom az ingatlan jelenlegi használójának.

A bejelentkezéshez elvileg kell a tulaj hozzájárulása, de szerintem elég, ha ő aláírja. A választáson egy határközeli sufniba kétszázan is bejelentkeztek, szóval senkinek nem lehet egy szava sem a Karmelita ellen. Hely van bőven, és úgysem ott élnék, nem szeretek folyton miniszterekbe meg külföldi diktátorokba botlani. Semjén megint remek javaslatot nyújtott be éjszaka, egyem az alvókáját. Már a címe is csupa szívjóság: »az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentése«. Mindig elérzékenyülök, ha a terheimen akarnak csökkenteni. És tényleg hatalmas teher volt, hogy ha eddig választási csalást akartam elkövetni, a fiktív lakcímre illett odavinni legalább egy fogkefét, hogy igazoljam ú.n. »életvitelszerű« jelenlétemet. Elég lanyhán üldözték, de mégiscsak bűncselekménynek számított, ha lebuktam. Az új szabályok szerint viszont szabad a vásár a voksturizmusban.

Többnyire tényleg vásár: sem a bejelentkezők, sem a befogadó tulaj nem ingyen vállalják. Szegény vidékeken párezer forint sokat jelent. Már csak ezért se kezdjünk »románozni« meg »ukránozni«, ez rosszfajta indulatokat szül. Kétféle ember vállalta eddig a hamis lakcím kockázatát: az egyik az a határon túli magyar állampolgár, aki a listára ugyan levélben is szavazhatott, de ahhoz, hogy ezt a választókörzeti jelöltre is megtehesse, itteni lakcím kellett. Ő biztosan nem jódolgában, hanem szegénységében, kiszolgáltatottságában vállalta. A másik esetben a pártjuk itthonról vezényelte át a kádereit egy-egy ingó körzetbe szavazni. Most a szoros verseny miatt 10-15 választókerület is adódhat, ahol kevés szavazat lesz a különbség. Ennyin már az országos győzelem múlhat.”

Fotó: MTI/ MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. november 23. 10:41
imádkozni?
Esvány
2021. november 22. 13:59
"Bejelentkezem a Karmelitába" Lánykorodban (még II. József előtt) kellett volna, akkor lehet, hogy felvettek volna az apácák közé. Kivénhedt komcsi boszorkányként nem sok eséllyel indulsz...
roughneck
2021. november 22. 12:39
Akkor most melyik terv lep eletbe jovore Ildiko? Az A: kekcedulas valasztas vagy a B: lancszavazas.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 22. 11:32
Veres Pálné utca.... Nagyon nem lep meg, hogy elveszítette a kapcsolatot a realitással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!