A meglepetés ereje

2021. augusztus 26. 19:00

„A támadás, a védekezés, az ellenség becserkészése és az előle való kitérés kétszer olyan hatékony, ha a meglepetés erejével hat” – tartja a régi hadi bölcsesség. Vajon igaz ez a politikában is?

2021. augusztus 26. 19:00
null
Hojdák Gergely
Hojdák Gergely
Vendégszerző

A minap jelent meg a hír, hogy egy diáklány villáminterjút készített Orbán Viktorral. Itt tehát – kivételesen – nem a miniszterelnök volt a kezdeményező, mint például a korábbi, nagy port kavart videóban, amikor Orbán Viktor megtalálta az „elveszett” sajtószabadságot egy józsefvárosi újságos pavilonjában.

Magam is tanúja voltam egy hasonló esetnek, ami pontosan két évvel ezelőtt történt a Szent István-napi ünnepi szentmise előtt a Bazilikánál. Ekkor épp az egyiptomi szerzetes-író, Henri Boulad kísérője voltam (nagyrészt a véletlen hozta így), akit tolókocsiban kellett a mise helyszínére vinni. Amikor megérkezett a miniszterelnök a kíséretével, Boulad atya szerzetestársa diszkrét, de határozott gesztusokkal hívta fel a figyelmet a távolról érkezett vendégre. Orbán Viktor habozás nélkül odalépett egy műanyag székkel, helyet foglalt, és máris a kereszténységet érintő világpolitikai témákról kezdett csevegni az egyházi íróval, akit persze már jól ismert korábbról. Ekkor készült a fenti fénykép is.

Ami közös az imént vázolt három történetben, az a meglepetés ereje. Le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy a politikai kommunikációban minden óraműszerűen megtervezett lépések mentén történik. Van helye a rögtönzésnek is, de nem öncélú módon.

A 2022-es választási kampány ágyúnaszádjai felsorakoztak már. A jobboldal ereje hagyományosan a gondosan kitervelt stratégia fegyelmezett végrehajtásában rejlik, míg a baloldal gyakran nemzetközi (sokszor kultúridegen) politikai kampányokra csatlakozik rá, vagy az előző választásokon már kissé elkoptatott szólamokat ismételget. A választási matematika törvényeiből fakadóan (teljes ellenzéki összefogás) most mégis kiegyensúlyozott mérkőzés várható. S éppen egy ilyen szoros meccsen szükség lehet az egyéni kezdeményezőkészségre, bátorságra és technikai bravúrokra is.

Még egyszer hangsúlyozom, nem önfejűsködésről és primadonna-páváskodásról van szó (ez Őszöd örök tanulsága a magyar politikában), hanem a jól begyakorolt, fegyelmezett mozdulatok között egy-egy villanásról, rögtönzésről, felszabadult nekilendülésről. Arról, hogy merjük felfedezni személyiségünk eddig árnyékban hagyott vagy szunnyadó képességeit, új perspektívából szemügyre venni a problémákat, végső soron pedig – ha már minden tőlünk telhetőt megtettünk – ráhagyatkozni a nálunk magasabb és átfogóbb Erőre, Bölcsességre, Szépségre. Más szóval okozzunk meglepetést, és merjünk meglepődni. Enélkül nagyon nehéz lesz.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Performan
2021. augusztus 27. 09:21
"a politikai kommunikációban minden óraműszerűen megtervezett lépések mentén történik. Van helye a rögtönzésnek is" Az biztos! Most épp egy rögtönzött kivonulást vezényelnek le a liberálisok Afganisztánban.
Kormánypárti1
2021. augusztus 27. 08:05
Hát persze, egy kis meglepi és minden fasza lesz... Hát nem! Ezek ellen keményen készülni kell, mert még csak elképzelni sem tudjuk hogy milyen aljas eszközöket tartogatnak! Egyetlen meglepetésnek van ellenük hatása, az pedig az ha egyetlen kormánypárti szavazó sem marad távol a voksolástól, bármit is mutassanak az előzetes statisztikák!
Ekeke
2021. augusztus 27. 07:32
Speciel én és sokan mások, nagyon meglepődtem például Tarlós 2019-es "kampányán", melyben a meglepetés a megafonos kiabálás volt. Pélyibarnásan: nem jött át.
Akitlosz
2021. augusztus 26. 23:13
" A háború politika vérontással. A politika háború vérontás nélkül. " / Mao Ce-tung /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!