A politikai hatalom és a Gonosz

2021. július 25. 13:30

A baj akkor fokozódik, ha a politika elkezdi átalakítani az emberek lelkét, s ezáltal a teljes társadalmat.

2021. július 25. 13:30
Kis Miklós
Mérce.hu

„A politikával kapcsolatban nem szoktunk gonoszról beszélni. Sokkal inkább beszélünk gazdasági érdekekről, ideológiákról, eszmékről, közvéleményről, esetleg »politikai termékekről« – de gonoszról nem. Most azonban az úgymond homoszexuális propaganda ellen irányuló új jogszabály (amelyhez immár népszavazás is kapcsolódik) kapcsán több publicisztikában, elemzésben megjelent a gonosz fogalma. Beszélhetünk-e megalapozottan a gonosz és a politika kapcsolatáról?

Hogy van köztük kapcsolat, arra Szókratész már 2500 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet. »S a városnak és polgárainak ügyében is nem azon kell-e iparkodnunk, hogy magukat a polgárokat lehetőleg jóvá tegyük?« – kérdezi Szókratész Kalliklészt a Gorgiaszban. Miután az aktívan politizáló Kalliklész kelletlenül helyesel, Szókratész neki szegezi a kérdést: „nos, tett-e már jobbá valamely polgárt Kalliklész?”

Vajon Magyarország miniszterelnöke mit felelne, ha Szókratésszel megkérdeznénk: nos, tett-e már jobbá valamely polgárt Orbán Viktor? Kalliklész egyébként úgy válaszolt: »kötekedsz velem, Szókratész.« Nem épp barátságos válasz, de legalább válasz. A miniszterelnök viszont ennél kevésbé kellemetlen kérdésekre sem válaszol egy bő évtizede.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. július 26. 06:53
Igaza van a bácsinak, szerintem a körömletépők, egymást akasztók, földelvevők, nyugdíjfelezők és ezeknek a gazemberek támogatói, szavazói lelkületére gondolt.
balbako_
2021. július 25. 19:32
Íme a gonoszság arcai https://mandiner.hu/cikk/20210725_pride_re_sztvevo_jo_lenne_ha_orba_n_kifingana
útonjáró
2021. július 25. 18:12
szimplán hülye vagy
nemecsekerno_007
2021. július 25. 16:18
Na, még egy muciológus. Mi az, hogy ,,jó,,?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!