Nem beszél angolul

2021. május 17. 10:33

Az angoltudás fitogtatása a professzionális-menedzseri osztály gőgje.

2021. május 17. 10:33
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„Mindeközben a nemzeti kormányoldal- egy olyan országban, ahol köztudottan rettenetes a nyelvoktatás minősége – felrója az ellenzéki vezető globális kompetenciájának hiányát. (Ha már globális kompetencia: egyáltalán nem biztos, hogy a Brexit után is az angol marad az Európai Unió legfontosabb nyelve, de ha mégis, azért érdemes utánanézni a francia és olasz politikusok angol nyelvtudásának.)

Ennél is érdekesebb, hogy az angol nyelvtudás felhánytorgatásával a magyar társadalom többsége egyszerűen képtelen azonosulni, és ezt nem belátni a kormányoldal mérhetetlen vakságára vall.Az angoltudás fitogtatása a professzionális-menedzseri osztály gőgje, amelynek társadalmi helyzeténél fontos az angol nyelvtudással járó kulturális tőke, amely egyszersmind biztosítja közvetítő szerepét a tőke és a munkaerő között. Ennek a társadalmi rétegnek az angol nyelvtudás fontos szimbolikus distinkció, amitől másnak, jobbnak érezheti magát. Ez a réteg hegemón csoport, de messze nem a magyar társadalom többsége.

Fontos megjegyezni: az is végtelenül kínos volt, amikor Áder János angoltudása volt az ellenzéki nyilvánosság témája, de annál is színvonaltalanabb szóvá tenni Orbán erős akcentusát. A korai nyelvtanulás a legalkalmasabb arra, hogy kiküszöbölje az erős akcentust, azonban erős akcentussal is nagy idegennyelvű szókincsre lehet szert tenni. Orbán esetében – aki ne feledjük, Oxfordban tanult – valószínűleg az utóbbi helyzet áll fenn.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vojcsek
2021. május 19. 21:47
Már a Cipő is elénkelte a Republic-kal: Harmadik háború. " Aki angolul beszél Az sokkal többet ér"
zuriktodor
2021. május 19. 18:29
az, hogy ez a félresikerült mamlasz gyerek több évtized alatt nem tudott összekaparni egy középfokú nyelvtudást angolból (!!!), a középfokig legeslegkönnyebben tanulható nyelvből, az irtó kínos és nincs rajta mit megmagyarázni. alapvetően a testbeszédén is látszik, hogy nincs önbizalma, nincs kiállása, mindig bizonytalan. ez a fiú nem való vezetőnek, valami elméleti aktakukac biztosan van benne, de semmi több...
Farkas Piroska
2021. május 19. 16:26
Dear Noémi, you seem to be an asshole ...
scandal says Jack
2021. május 19. 09:59
Ez a nő elkezdett aggódni a magyar társadalom többségéért aki egyszerűen képtelen azonosulni a nyelvtudás-problémával. (Talán még a vidékieket is beléertve, akik tudvalevőleg mucsaiak és Fidesz szavazók). Szerintem ott téved, hogy igenis az ország vezetője legyen rátermett, jól képzett, jó kommunikációs (szónoki) képességekkel rendelkező, döntésképes, jó stratégiai és diplomáciai érzékkel bíró államférfi. És ebbe az idegennyelv tudás is beletartozik, mit nem lehet ezen érteni? Az ország vezetőjéről van szó! Ez tömören a cikkhez tartozó véleményem. De aztán, a fentiek figyelembe vételével és csak gondolatban tegyük már egymás mellé Orbánt és Karácsonyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!