Közép-Európa mutatja az utat előre

2021. május 29. 16:10

Ezek a vezetők tudják, hogy különleges kulturális és nemzeti örökségük Brüsszel szirénéneke felett áll.

2021. május 29. 16:10
null
Josh Hammer
Newsweek

„A régió szomorú történelme a mai napig is meghatározza a mindennapi életet errefelé. Arra a kérdésre, hogy mit lenne érdemes megnéznie a turistáknak egy vagy két nap alatt a helyiek kétféle választ adnak rutinszerűen: »A nácik mindent leromboltak a háborúban«, vagy »A szovjet megszállás mindent tönkretett«. A világnak csak kevés táján ismerik annyira a totalitárius elnyomást, mint a véráztatta Eruópa e szeglete. A visegrádi országok, amik az elmúlt évezredben csak kevésszer ízlelhették meg a nemzeti függetlenséget, a túlságosan is közeli múltban a náci fasizmust és a szovjet kommunizmust is megszenvedték.

A jó hír, és az ok, ami miatt ez a régió olyan érdekes kortárs gazdasági és geopolitikai szempontból az, hogy a nácizmus és kommunizmus perzselő tüzétől megszabadulva a berlini fal leomlását követő évtizedekben a független nemzetállam integritása és a zsidó-keresztény kultúrkör által inspirált társadalmi célok, mint a családalapítás és a közösség kötelékeinek megerősítése nagy megbecsültségre tettek szert. Egyszerűbben fogalmazva: a négy visegrádi ország és Ausztria a hagyományos nyugati értékek és az alapvető politikai prioritások, mint a határvédelem, az asszmilációt és a generációk közötti kulturális stabilitást elősegítő korlátozott bevándorlás és a csak a vallás által megadott beteljesülés valódi képviselőivé váltak. 

Ausztriában az ifjú Sebastian Kurz kancellár megbízható konzervatív, aki a maga harmincnégy évével a világ legfiatalabb kormányfője. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság, egy jobboldali nemzeti-konzervatív bástya, ami magához édesgette a Trump-adminisztrációt, és elszántan kritizálja a ragadozó putyini Oroszországot és az Angela Merkel-féle eltántoríthatatlan európai integrációt. Magyarországon a kiszámítható nyugati média által gyakran »autoriternek« bélyegzett Orbán Viktor a valóságban véghezvitte a kontinens – de talán az egész világ – legkiemelkedőbb családközpontú közpolitikai fordulatát. 

Ezek a vezetők tudják, hogy különleges kulturális és nemzeti örökségük Brüsszel szirénéneke felett áll, nyilvánosan védelmükbe veszik zsidó-keresztény törvényeket és azok alapvető helyességét, és kérlelhetetlenül az Egyesült Államokat választják Oroszország helyett, Izraelt pedig a Hamasz terroristái helyett. Amíg a poszt-trumpi amerikai jobboldal újra magára talál, érdemes lehet a modern Közép- és Kelet-Európára vetni tekintetét konkrét iránymutatásért.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 02. 02:03
"kérlelhetetlenül az Egyesült Államokat választják Oroszország helyett, Izraelt pedig a Hamasz terroristái helyett." Ha egyszer azt érnénk meg, hogy ne kelljen mások közül választani! Mi közünk ahhoz a 4 társasághoz? A helyes stratégia a fentiek konfliktusában a visegrádi országok számára az elkerülés lenne.
DoomGuy
2021. május 30. 09:09
Első lépésként nem rossz, de Kurzot megbízható konzervatívnak látni is csak egy amerikai tudja...
MZXX
2021. május 29. 19:52
Mindenki figyelt??? A világ legkiemelkedőbb családközpontú közpolitikai fordulatáról tesz említést a szerző. Ami mostanában nálunk történt, az iránymutató nem csak kontinentálisan, hanem világszerte. A család a társadalom alfája és omegája. Ha azt csinálnák tőlünk nyugatabbra, ami nálunk van, akkor lenne jó az irány. Míg az abcd emberekkel foglalkoznak, addíg reménytelen.
brekker
2021. május 29. 18:53
Mint például, amikor Einstein azt mondta, hogy nyeee, Warhol pedig átment nyomtatni párat. Azóta is belekeveredtek a részletekbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!