Body shaming Karácsony módra

2021. május 10. 07:15

A rovarhotelek és a picassói önkénnyel felfestett biciklisávok után újabb száraz tréfát írhatunk a főpolgármesteri működéshez.

2021. május 10. 07:15
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Elnagyolt riportot közölt az Economist Karácsony Gergelyről a múlt héten. A jobbára érdektelen anyagból egy mondatot pörgetett meg a sajtóvihar. Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – közölte a főpolgármester, majd nem sokkal később, exkuzálta magát.

„Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam...” – szabadkozott kedvenc terepén, egy Facebook-posztban, hozzátéve, hogy ő is küzdelmet folytat a vékonyságért jelenleg.

A történet pikantériája, hogy a vállalhatatlan kijelentés épp a magát haladónak gondoló baloldalhoz tartozó Karácsonytól hangzott el.

A baloldal kommunikációs fegyvertárában pedig előkelő helyet foglal el a body shaming vádja,

valahol a strukturális rasszizmus és a nácikártya között félúton. Még a vicceket is e szigorú szempont alapján mázsálják, amit írjunk nyugodtan a valósághajlító PC-beszéd számlájára. A wannabe-progresszívok ugyanakkor a testszégyenítésnek tekintik azt is (ezt viszont helyesen), ha közéleti kommunikációban érvek helyett valaki másnak a fizikai adottságára utalunk, főleg negatív kontextusban.

Nos, Karácsony Gergely a testszégyenítés tankönyvi példáját idézte a rosszízű, bárdolatlan viccelődéssel, amennyiben persze viccnek szánta a kiszólást. Ha így van, akkor a félrekalibrált humorérzéket róhatjuk fel: a rovarhotelek és a picassói önkénnyel felfestett biciklisávok után újabb száraz tréfát írhatunk főpolgármesteri működéséhez.

Felmerülhet természetesen a tervezettség is:

kis útszéli demagógia elhintése, olcsó konc a kommenthuszároknak, elvégre nem lehet mindig a körúton belül mozogni.

Rafináltabb magyarázatot kínál a megszólalás és a gyors bocsánatkérés kettőse: látjátok feleim, ím, hibázom. Látjátok, én is emberből vagyok, de felülemelkedem, nézzétek, én tudok gesztust gyakorolni. Újabb ecsetvonások az emberarcú városatya vágyott portréjához.

Megnehezíti a valós szándékok kitapintását, hogy az ellenzéknél olykor összefonódnak a szofisztikált kommunikációs manőverek és az egyszerű áramszünet: Fekete-Győr András felejthetetlen partizános produkciójánál is komoly fejtörést okozott a hosszú csöndek és refrénszerű nemtudomok dekódolása. Vajon itt egy földi halandó számára első blikkre felfoghatatlan mesterterv zajlik? Vagy... vagy csak lemerült a verbális napelem?

Szóval nincs egyszerű megfejtés, azt azonban leszögezhetjük, hogy a fentiek tükrében Karácsony Gergely és a tisztességes kommunikáció egymással nem fonódó villamospályák. Sad.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
njohn
2021. május 10. 19:38
Vajon a Karácsonyt ezen kijelentése alapján kirúgták volna a HERTHA-ból ???
states
2021. május 10. 14:49
Tippeljük meg, ha főpolgármesterként 50 tanácsadóra van szüksége, akkor miniszterelnökként hány százra? És még inkább, hány tolmácsra?
dakotasámán
2021. május 10. 14:31
"Nos, Karácsony Gergely a testszégyenítés tankönyvi példáját idézte a rosszízű, bárdolatlan viccelődéssel," ó, az az érzékeny keresztény lelked. amikor zorbán Vonát ekézte rosszízű buzizással, akkor valamiért nem éreztél lelki kényszert a megszólalásra. milyen érdekes. egyébként tény, zorbán dagadt. nem állított semmi valótlant Karácsony.
Akitlosz
2021. május 10. 14:29
A politika és a sajtó annyira, de annyira tud fókuszálni a fontos közügyekre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!