Az alvilágban sötét van

2020. június 23. 08:25

Fejtő Ferenc: Trianon egy szabadkőműves klikk műve volt, cseh és román befolyással.

2020. június 23. 08:25
Domonkos László
Magyar Nemzet

„Déry Tibor egy hat részből álló novellafüzérben megírta Budapest ostromát. Az Alvilági játékok utolsó darabjának címe: Félelem. Ebben mondja Mari néni, az egyik öregasszony: »Senki sem alszik. Az egyik fele a nyilasoktól fél, a másik fele az oroszoktól.«

Ez a találó mondat mostanra némileg módosult jelentéstartalmat kaphat. Valahogy úgy: vannak, akik ma is, patológiásan a nyilasoktól félnek, mi több, rettegnek – a másik fél viszont már egyáltalán nem fél az oroszoktól, sőt tiszteli-becsüli őket, és mindinkább látja, mennyire nem azonos az orosz a szovjettel. És mivel már nem fél, szembe mer és tud nézni olyan jelenségekkel, amelyek a múltat és a jelent egyaránt meghatározzák.

Ungváry Krisztián és Szakács Árpád írásait olvasva, úgy vélem, a fenti gondolatok és evidenciák rendkívüli fénytörésbe kerülnek. Előbbire látszólag nem kéne túl sok szót vesztegetni, hiszen mélyen egyetértve Szakács Árpád megállapításával, hogy ha az írásáról lefejtenénk „a gyűlöletet, a gyalázkodást, az indulatot, a személyeskedést, a csúsztatásokat és a valótlanságokat” (hozzáfűzném: a lólábukat kilógató komplexusok seregét is), nem túl sok minden maradna, de ama bizonyos, „vegytiszta marxista doktrína csontváza” azért megérdemel egy-két megjegyzést.

Mert ez a csontváz ijesztően randa és gusztustalan ugyan, de igazából pontosan az a jellemző rá, amit Ungváry, „a tolvaj kiált rablót” ősi metódusát alkalmazva, éppen ránk, nemzeti (szerinte: jobboldali, eszerint nyilván: fasiszta és/vagy náci, akárcsak Kolumbusz és a többiek, továbbá és legfőképpen: alvilági) szellemi emberekre mond: veszélyes. Ungváry, mielőtt zordon fensőbbséggel irománya legvégén figyelmeztetné azokat az egy tálból cseresznyéző, nyilván az alvilág felé tartó ingatagokat, akik szerint a Szakácsot »fenntartó politikai kurzus még mindig a kisebbik rossz«, holott »hová viszik az országot az efféle összeesküvés-elméletek« (válasz: az eddiginél jobb – magyarabb és »ungváryatlanabb« – irányba és világba), felmutatja egy Magyarországon általános történészi (és általában: »tudósi«) szemlélet minden undorító, idejétmúlt, de leginkább: roppant kártékony jellegzetességét. Mondhatni, a maga teljességének igencsak abszurdoid (egyszerre nevetséges és veszedelmes, bicskanyitogatóan hazug és hánytatóan álszent) pompájában. Ezért kell figyelni rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vucli Tóbiás
2020. június 24. 00:04
"Szakács egy összeesküvéseket kergető csurkista, Ungváry egy történészbe oltott vérbíró és messiás, egy szerepzavaros óvodás" -- pontos, lényeglátó, lényeget láttató szavak. "...történészbe oltott vérbíró és messiás..."-- ezeket a szavakat kerestem, de most neked köszönhetően megvannak. "...történészbe oltott vérbíró és messiás..." "...történészbe oltott vérbíró és messiás..." "...történészbe oltott vérbíró és messiás..."
Akitlosz
2020. június 23. 20:39
Már mindegy, hogy Trianon kinek a műve volt. Meghalt régen. Az is, hogy ki fogja helyrehozni. Az lenne a fontos, hogy mikor már és mennyire.
Onurisz
2020. június 23. 19:02
Ez a Szakács - Ungváry - (Fritz) vita szégyenletesen alacsony színvonalú, személyeskedő, sz.rdobáló. Tükrözi hová süllyedhet még a politikai frusztrációkba szoruló magyar szellemi élet. Szakács egy összeesküvéseket kergető csurkista, Ungváry egy történészbe oltott vérbíró és messiás, egy szerepzavaros óvodás, Fritz pedig egy egyszerű, középszerű politológ. Sértegetik egymást és kikérik maguknak a sértéseket. Az érvecskéik csenevészek és összefüggéstelenek. Abban a kevésben is sajnos Ungváry a meggyőzőbb. Ma is tudjuk és érezzük, hogy párszáz arctalan és névtelen műveletlen hipergazdag szarházi "világurai" játékot játszik, de azt is tudjuk, hogy nem úgy megy az. Ilyen volt az a titkos társaságokban álmodozó pár ezer világmegváltó is száz évvel ezelőtt. Nagy károkat okoztak, ha valami véletlen folytán hatalom került a kezükbe, de hogy ők irányították volna az eseményeket, az igazolhatatlan.
zakar zoltán béla
2020. június 23. 11:25
11.22/ Vita lezárva. Fordulj ungvárykrisztiánokhoz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!