Az Orbán-kormány embertelen válságkezelési karaktere

2020. április 21. 08:20

A lassan csepegtetett információkból fokozatosan kezd összeállni a kép, amely messzemenő egyezéseket mutat az Orbán-kormány 2010 és 2014 közötti válságkezelésével.

2020. április 21. 08:20
Kis Miklós
Mérce

„Emlékszünk még a régi »kevés, mint« kezdetű viccekre? Kevés, mint mackósajtban a brummogás. Kevés, mint erdőtűzhöz a vízipisztoly. Kevés, mint pilótakekszben a katapult. Az Orbán-kormány most egy újabb variációt kínál nekünk: kevés, mint magyar bértámogatás a munkahelymegőrzéshez.

Úgy tűnik, a kormány a munkahelyek megőrzését bértámogatás helyett inkább a munkáltató által egyoldalúan bevezethető kétéves munkaidőkeretre kívánja bízni. Ennek az a kegyetlen következménye lesz, hogy a járvány után újrainduló üzemekben nemcsak idén, hanem jövőre is éjjel-nappal túlórázni kell majd. A világon sehol sem próbálják úgy kezelni a válságot, hogy a dolgozók a jelenlegi kényszerpihenőjükért cserébe azután 1,5-2 évig rabszolgaként, szabadság nélkül dolgoztathatók.

Úgy tűnik, nem kívánt pénzt áldozni a kormány a munkájukat elvesztők kimentésére sem: marad a 36-90 napig járó nettó 72 450-120 750 forint közötti álláskeresési járadék. Utána nem marad más, csak a havi 22 800 forint foglalkoztatást helyettesítő járadék, vagy ha jut, a közmunka havi nettó 54 ezer forintért. S még a szerencsésebbekről beszélünk, hiszen akinek nincs legalább 360 nap bejelentett munkaviszonya, az egy forintra sem számíthat az államtól. Márpedig sokan nem voltak bejelentve azok közül, akiket most elbocsátottak a vendéglátóiparból, de a feketemunkával más ágazatok is érintettek. Mindez nagyobb nyomorúságot fog előidézni, mint azt most el tudjuk képzelni.

A kormány most nem akar költekezni, de nem volt ez mindig így! 2018-ban az EU még eljárást indított Magyarország ellen, mert jelentősen túllépte a középtávú költségvetési hiánycélt. Az Európai Bizottság azért bírálta a legfrissebb országjelentésében a magyar kormányt, mert akkor szórja a pénzt a gazdaság élénkítésére, amikor az amúgy is vágtat – ez hívják a közgazdász szlengben úgy, hogy »prociklikus politika«. »A költségvetés-politikai irányítás a gazdaságilag kedvező időszakokban a költségvetési tartalékképzés helyett a kiadások növelését és az adók csökkentését helyezte előtérbe« – figyelmeztette a kormányt az Európai Bizottság a jelentésében.

Aki a fellendülési ciklust még tovább fűti, annak nem marad pénze élénkítésre akkorra, amikor a ciklus már lefelé tart – ez a prociklikus politika hátulütője. Így nem, vagy alig marad mozgástér az érdemi válságkezelésre, a gazdasági válság egyre inkább elmélyülhet és szociális válsággal is társulhat.

A belső tartalékok hiánya azonban ellensúlyozható lenne külső források bevonásával, de a kormány nagyon tart az államadósság megnövelésétől. Orbán Viktor el is árulta, miért: szerinte pórul járnak, akik nagymértékben elkezdenek eladósodni, »később fel is lógatják azokat, akik ezt megteszik«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. április 21. 15:42
Odavagyok a marxista politikai közdadaságtanon nevelkedett szakértőkért. Meg Stan és Pan-ért, valamint Tom és Jerry-ért.
Viribus Unitis
2020. április 21. 13:14
A stílusod valóban dakota...... Nem tudom, hogy csak itt engeded magadnak ezt a stílust, valamint nem tudom, megbántottalak valamivel?? Mindezek ellenére megmagyarázom: 2010-ben vette át az orbán kormány a stafétabotot, a munkanélküliségről szóló ráta a 15-64 év aktív munkaképes emberek közel 8 milliós számához képest 11,3 % volt. 2019-ben ugyanez az adat (neeeem, ne gyere a közmunka programmal, mert ismerem, nincs elég ember sokkal többet tudnának - közel 3-4x-esét - foglalkoztatni......) 3,5 % volt. Ha egy cirka 7,5 milliós állománnyal számolunk, akkor ez számokban: 2010: 847.500 2019: 262.000 és folyamatosan csökkenő állapot. Na, most azért tegyük már a szívünkre a kezünket, ugye azt is tudjuk, hogy azért ezen jópolgárok egy bizonyos része soha nem fog dolgozni..... Java részt azért, mert nem akar egyáltalán, vagy lakhelyét nem akarja elhagyni egy szaros munka kedvéért. Ezek az eredmények számokban, arányokban önmagukért beszélnek, nem kívánnak magyarázatot. A kérdés nem az, hogy mi volt, hanem az, hogy ki és mit tesz ellene. A linkelt táblázatokban láthatod, hogy hogy 1998-as 8% körüli ráta 2001-2004 között tudott csak 6% alá menni. Utána lassan (nem volt még válság, sőőőőt, a pannon puma és dübörgő gazdaság...) folyamatosan emelkedett, gyakorlatilag 2010-ig. Nem gondolom, hogy aranykor lenne. Egy viszont bizonyos. Bár meg kellett hozni fájó döntéseket azért, hogy a külföldi tőke befolyását csökkentsük, (pl. az önkéntes nyugdíjpénztárak megszüntetése és a közel 3000 milliárd forint beforgatása az előtörlesztésbe - bocsánat ellopása.....), a gazdaság egyértelmű növekedése nem lehet vitás. Persze mindent lehet vitatni, és annak ellenkezőjét is. Összegezve: bár, a pénzügyi válság 2008-ban ért utol, a válság igazi pénzügyi hatásai akkor bontakoztak aki a jó öreg IMF hitel ellenére. Ezt kezelni kellett, a hatásai a mai napi érvényesülnek,most fokozottan. Üdv: A hülyegyerek
Biivisz
2020. április 21. 12:57
"kezd összeállni a kép, ... messzemenő egyezések ... a 2010 és 2014 közötti válságkezelésével" Na, ez jó hír !!! Akkor jól jövünk ki belőle!
Megtalálta
2020. április 21. 10:36
Bolsevik válságkezelés: Vegyél fel hitelt, költsd el, omolj össze, aztán védd meg a hatalmat fegyverrel. Köszönjük, inkább nem kérünk belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!