A klímavészhelyzet kihirdetése önmagában csak politikai szemfényvesztés

2020. január 07. 09:24

Kritika balról, Karácsony Gergelynek.

2020. január 07. 09:24
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Máris vitával indult az újév. Áder János köztársasági elnök hívta fel a figyelmet, hogy klímavészhelyzetet hirdetni Budapesten önmagában nem több politikai fogásnál. Főleg, hogy nincsenek mögötte valós intézkedések. Több se kellett Karácsony Gergelynek, egyből tudatlansággal vádolta meg a köztársasági elnököt, hiszen – Karácsony érvei szerint – már közel 1250 szervezet hirdetett klímavészhelyzetet – hogy lehetne ez szemfényvesztés? Persze attól még, hogy valamit sokan csinálnak, bőven lehet szemfényvesztés – de ne elégedjünk meg ezzel a formális érvvel.

Egy megrögzött zöldaktivista, Ted Nordhaus már jóval azelőtt klímavédelemmel foglalkozott, mielőtt azzal még a maihoz mérhető politikai tőkét lehetett kovácsolni. Nordhaus a kaliforniai székhelyű Breakthrough Institute kutatási igazgatója, virtigli klímaharcos. Vajon mi Nordhaus álláspontja az utóbbi évek politikai fejleményeiről? Gondolhatnánk, hogy örül a klímakérdés gyors exponálódásának, de véleménye valójában lesújtó. Érdemes megkapaszkodni: Nordhaus szerint a klímavészhelyzet-jellegű intézkedések csak látszatcselekvések, pusztán a politikai haszonszerzés eszközei.

Azzal érvel, hogy ha a vészhelyzetet hirdető politikusok komolyan elhinnék, hogy csak pár évtizedre vagyunk a teljes összeomlástól, akkor radikálisabban lépnének fel. Nordhaus szerint a klímapolitikusok azt akarják elhitetni a választókkal, hogy minimális életmódbeli változtatásokkal, s valamiféle »szeressük egymást gyerekek« attitűddel valós eredményeket lehet elérni klímavédelem ügyében. Közben pedig – lévén ezek a politikusok valójában neoliberális háttérrel rendelkeznek – csak a nagyvállalatok malmára hajtják a vizet. Konzervatívként, jobboldaliként nehéz bármiben is egyetérteni Nordhaus elképzeléseivel. De egyben hálával tartozunk neki, mert leírta, milyen a valódi klímavészhelyzet. Minden más csak politikai termék, így sokszor a klímavészhelyzet meghirdetése is.

S újra itt vagyunk, ahol a part szakad: Budapesten megint nem történik más, csak látszatcselekvés. Szemben Magyarország Kormányának politikájával, ahol azon dolgozunk, hogy klímabarát energiamixünk legyen, erdőket telepítünk, az elektromobilitásban igyekszünk élen járni, s újraalkotjuk az ország öntözéssel összefüggő politikáját.

Csupa olyan dolog, ami valóban segít a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Mert ott nem a szavak, hanem a tettek számítanak, kedves Főpolgármester Úr!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2020. január 07. 17:03
Az egész mögött hatalmas költségvetések, elszálló adósságok, hatalmas kötvénykibocsátások és teljesítmény nélküli kifizetések tervei vannak. Főleg energiacégek ( még nagy olaj cégek is! :) ) hajtanak nem csak nagy zsíros megrendelésekre, hanem dotációkra ( adófizetők pénzére).
szóda
2020. január 07. 14:30
Mondjuk amit Karácsony művel, még politikai szemfényvesztésnek is alacsony szintű...
nyugalom
2020. január 07. 13:22
Ezzel a lendulettel azt is kihirdethette volna, hogy sut a nap! Mondott meg valamit ez a bab?
zolizolizoltan
2020. január 07. 13:07
A kormány egyszerre akarja megkapni a karbonsemlegességre a nagy mennyiségű EU pénzeket, ugyanakkor gátolni akarja a hazai tűntetéseket, amelyek a karbonsemlegességért folynak majd. Nehéz mutatvány lesz, mert az EU ismeri már a magyar kormány kettős beszédét. Javaslatom: ha nagy br4üsszeli pénzt akar leszakítani a kormány, sürgősen abba kell hagynia a saját táborának hergelését a klímavészhelyzettel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!